Kašķis Briselē: Brexit kampaņas līderi sauc par nacistu un paprasa «ko tu te vēl dari»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Parlamenta ārkārtas sesijā, kas sasaukta saistībā ar Lielbritānijas lēmumu no bloka izstāties, šodien notika visai asa vārdu apmaiņa starp ES valstu deputātiem un pārstāvjiem, kā arī britu Brexit kampaņas vadītāju, Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) līderi Naidželu Farāžu, raksta BBC.

Farāžs, kurš bija ieradies uz ārkārtas sesiju, izpelnījās visasāko Briseles kritiku un tika pat izsvilpts par «nacistu propagandas» lietošanu. Savukārt Farāžs paziņoja, ka EP deputāti un ES valstu pārstāvji ir «nolieguma fāzē» un nevēloties redzēt patiesību, kā arī neviens no viņiem nekad neesot darījis kārtīgu darbu vai radījis kādu darbavietu.

Šodien Briselē notiek arī Lielbritānijas premjera Deivida Kamerona un ES augstāko amatpersonu pirmā tikšanās pēc referenduma. Kamerons pēc referenduma atkāpies, paziņojot, ka oficiāli par izstāšanās procesa sākumu jāpaziņo jaunajam premjeram un jaunajai valdībai arī jāuzņemas sarunas par izstāšanās noteikumiem.

Junkers nav priecīgs, redzot Farāžu

Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers šodien uzrunā uzsvēra, ka britu izvēle ir jārespektē, izpelnoties Naidžela Farāža aplausus.

«Jūs cīnījāties par izstāšanos, britu tauta nobalsoja par izstāšanos. Kāpēc jūs vispār esat šeit?» viņam no tribīnes jautāja Junkers. Viņš arī apsūdzēja Farāžu par meliem, sakot, ka Lielbritānijas līdzšinējās iemaksas ES budžetā varētu izmantot Lielbritānijas medicīnas nozarē.

Šajā jautājumā Farāžs, pēc Junkera vārdiem, esot «safabricējis realitāti».

Citi klātesošie izteikumos gāja vēl tālāk.

Beļģijas ekspremjers Gajs Verhofstads, Eiropas Parlamenta liberālās grupas līderis, paziņoja, ka Farāžs savā kampaņā izmantojis «nacistu propagandu».

Paziņojums, domājams, izskanēja saistībā ar kādu kampaņas plakātu, kurā redzamas bēgļu rindas.

Verhofstads arī vārdiski uzbruka Brexit atbalstītājam Borisam Džonsonam, kura vārds izskanējis saistībā ar nākamā Lielbritānijas premjera izvēli. Verhofstads par Džonsonu izteicās ar vārdiem: «Viena cilvēka savtība, gatavam darīt jebko, lai sēstos Lielbritānijas premjera krēslā.»

«Atvainojoties britu tautai, kaunieties. Beidziet izmantot populistu taktiku Briseles kritizēšanai,»

savukārt no tribīnes Farāžam paziņoja Eiropas Parlamenta Tautas partijas grupas pārstāvis Manfreds Vebers.

Neklusē arī izstāšanās atbalstītāji un eiroskeptiķi

Atbildi parādā nepalika arī Naidžels Farāžs, norādot, ka Eiropas Parlamenta biedri acīmredzot atrodoties nolieguma fāzē. «Mēs tagad piedāvājam cerības stariņu Eiropas kontinenta demokrātiem. Lielbritānija nebūs pēdējā ES dalībvalsts, kas to pametīs,» viņš teica.

Asi izteicās arī Francijas galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna:

«Aizvāciet tās saīgušās sejas un priecājieties par britu tautas emancipāciju.»

Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele uzrunā Vācijas parlamentā paziņoja, ka Eiropas Savienība ir gana stipra, lai izdzīvotu arī bez Lielbritānijas. Merkele pauda, ka respektē Lielbritānijas tautas balsojumu, taču brīdināja, ka britiem nebūs nekādu privilēģiju izstāšanās sarunās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu