Pakalniņas «Ausma» saņēmusi Tarkovska vārdā nosaukto balvu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pirmdien Rīgā ar balvu par vizuālo koncepciju no Andreja Tarkovska vārdā nosauktā starptautiskā filmu festivāla Spogulis atgriezās filma «Ausma» un tās režisore Laila Pakalniņa.

Festivāls tika izveidots 2007. - izcilā krievu kinorežisora Andreja Tarkovska 75 gadu jubilejas gadā -, godinot viņa piemiņu. Lai arī Spogulis notiek Ivanovas apgabala Plesā un Ivanovā – divās nelielā pilsētiņās pie Volgas un nevis Maskavā vai Pēterburgā, tas ir nozīmīgs starptautisks pasākums, kas ik gadu piedāvā augstvērtīgu un radošiem eksperimentiem atvērtu filmu programmu. Spogulis demonstrē ap 150 filmu, pulcējot 250 000 viesu un apmeklētāju.

Šis, nenoliedzami, ir ļoti kolorīts festivāls arī vietējās vides dēļ. Lai gan Plesas centrā joprojām ir Ļeņina vārdā nosaukta iela,šī pilsētiņa ir tāds kā krievu sapnis – pirmsrevolūcijas paradīze Volgas krastā, kuru gleznoja Levitāns. Savukārt Ivanova - tekstilrūpniecības pilsēta (ne vien ar ielu, bet arī piemineklī Ļeņinam), kuras skatītājs jau desmito gadu tiek radināts pie autorkino un ir pierādījums tam, ka šāda tipa kino skatās ne tikai kino speciālisti. Tomēr skatītāju sirsnība un vēlme baudīt daudzveidīgu, starptautisku filmu programmu liecina par viņu atvērtību kultūras notikumiem un ārpus valsts notiekošajam.

«Ausma» ir režisores Lailas Pakalniņas skatījums uz fanātisma un prāta diktatūras lomu sabiedrības un indivīda dzīvē, kas ietverts tēliem piesātinātā padomju laika groteskā par pionieri Antonu un viņa kolhozam nelojālo tēvu. Tas, ka politiskai ideoloģijai neglaimojošā filma «Ausma» gan tika demonstrēta, gan izpelnījās atzinību festivālā Krievijā, ir pierādījums sabiedrības nepieciešamībai pēc atšķirīga skatupunkta uz apkārt notiekošo. Un festivāla balva – pret spoguli izplests putna spārns – joprojām apliecina mākslas spēju pacelties pāri realitātei.

Latvijas-Polijas-Igaunijas kopražojuma filma arī iepriekš saņēmusi atzinību tieši par savu vizuālo ietērpu, kuru radīt režisorei palīdzējis poļu operators Vojteks Starons (Wojciech Staron). Rezumējot prestižajā Sietlas filmu festivālā nupat redzēto, filmu apskatnieks Tonijs Kejs (Tony Kay) «Ausma» ierindo starp 3 iespaidīgākajām šī gada festivāla filmām, norādot uz tās melnbaltā kadra plūstošo eleganci un pat brutālās epizodēs redzamo pārpasaulīgo skaistumu.

Savu pirmizrādi piedzīvojusi 2015. gada nogalē Igaunijā, «Ausma» jau pabijusi festivālos Zviedrijā, Itālijā, Lietuvā, Vācijā, Meksikā, Irānā, Slovēnijā un ASV. Pēc izrādīšanas Krievijā tā ceļo uz Peru, kur 30. jūnijā sāksies Limas Starptautiskas filmu festivāls un Serbiju, Paličas Eiropas filmu festivālu.

Filma tapusi ar Nacionālā Kino centra un Valsts Kultūrkapitāla fonda, Polijas Filmu institūta, Igaunijas Filmu institūta atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu