Ministrs aicina iedzīvotājus iesaistīties valsts aizsardzībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no lielākajiem Latvijas izaicinājumiem patlaban ir cilvēku skaita samazinājums, kas ietekmē arī mūsu aizsardzības jomu. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) intervijā portālam TVNET norāda, ka cilvēki var palīdzēt pavisam vienkārši - iesaistoties.

Aizsardzība ne tikai Ādažos un Rīgas tuvumā

Runājot par visas Latvijas un austrumu robežas aizsardzību, Bergmanis atzina, ka pie tā tiek aktīvi strādāts. Darbības notiek ne tikai Ādažos, bet arī citviet Latvijā. Šomēnes sāksies unikāla zemessargu nometne, kurā piedalīsies 300 dalībnieku un kas ilgs 30 dienas. Viņš slavēja Zemessardzes 2. novadu, kas iepriekšējās trauksmes mācībās parādīja vislabākos rezultātus.

Ļoti svarīgi ir Zemessardzes un NBS pārstāvju darba apstākļi, ko ministrs ļoti vēlas uzlabot. Pēc viņa teiktā, zemessargu aprīkojums jau patlaban mainās pozitīvā virzienā. Tiek saņemtas jaunas sakaru iekārtas un uzlabotas formas, bet dažreiz rodas problēmas, ka nav noliktavu, kur jauno aprīkojumu likt.

Jaunā aprīkojuma līgumu noslēgšana nav tik vienkārša, ka vienā dienā noslēdz, bet otrā jau saņem aprīkojumu.

Plānots liels iepirkums, kurā zemessargi saņems jaunus ieročus, bet ar mums nesaistītu iemeslu dēļ kavējas līgumu noslēgšana par strēlnieku ieroču iegādi. Šogad plānots iepirkt ieročus Robežsardzei, kam ir liela loma krīzes situācijās.

Ne visi tagadējie zemessargu ieroči ir slikti un nekvalitatīvi.

Obligātā militārā dienesta atjaunošana izmaksātu ļoti daudz

Ministrs uzskata, ka Latvijā nevajadzētu atjaunot obligātu militāro dienestu. To būtu grūti izdarīt, jo vajadzīgi milzīgi papildu resursi, ieguldījumi infrastruktūrā, jauni instruktori un citas lietas.

Vai mēs šobrīd esam gatavi ieguldīt procesā divtik naudas, cik mums šobrīd ir piešķirts?

Plānots palielināt profesionālā dienesta karavīru skaitu, apmācīt zemessargus un strādāt ar rezerves karavīriem. Tāpat iespējams, ka cilvēki varēs brīvprātīgi pieteikties militārai apmācībai.

Mūsu zemessargiem ir augstas prasības, un daudzās jomās viņi ir līdzvērtīgi NBS karavīru izglītībai un sagatavotībai.

Nākotnē arī vairāk skolēnu varētu apgūt valsts aizsardzības mācību. Daudz skolu izteikušas vēlmi to piedāvāt saviem audzēkņiem. Patlaban Jaunsardzes kustība ir ikvienā Latvijas pašvaldībā.

Bergmanis izteica vērtējumu, ka Latvija ir spēcīga arī kiberdrošības ziņā dažādos līmeņos, kas tiek attīstīti. Ļoti liela loma tiek pievērsa arī stratēģiskajai drošībai.

Iedzīvotāju skaits arvien sarūk

Viens no lielākajiem izaicinājumiem patlaban esot cilvēku skaita samazinājums, jo karavīri ir jāatlasa no esošajiem Latvijas iedzīvotājiem. Aizsardzības jomas prasības ir ļoti augstas, tāpēc jādomā, kā atrisināt situāciju ar esošo cilvēku skaitu, lai pēc iespējas vairāk gribētāju spētu izpildīt prasības.

Ministrs arī aicina cilvēkus būt savstarpēji izpalīdzīgiem un ieinteresētiem.

Kad cilvēki Bergmanim jautā, kā var palīdzēt, viņš atbildi: «Ļoti vienkārši - iesaistīties!» Arī viņš pats izvēlējās iesaistīties, jo Latvijā dzīvo viņa tuvie cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu