Mērija Popinsa iedvesmojusi «Stairway to Heaven»?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

«Led Zeppelin» ģitārists Džimijs Peidžs tiesā sacījis, ka 1971. gada hitam «Stairway to Heaven» esot daudz kopīga ar dziesmu no filmas par burvju auklīti Mēriju Popinsu.

Mūziķis norāda, ka «Led Zeppelin» hitam un dziesmai «Chim Chim Cher-ee» no 1964. gada filmas esot līdzīga skaņu secība. Viņš noliedz apsūdzības, ka «Stairway to Heaven» esot amerikāņu rokgrupas «Spirit» instrumentālā skaņdarba «Taurus» plaģiāts, jo muzikālais motīvs, kas kopīgs visām trim dziesmām, «ir pastāvējis ļoti ilgi».

Kā jau ziņots, Peidžs un «Led Zeppelin» solists Roberts Plānts apsūdzēti plaģiātismā.

Grupas «Spirit» solista Rendija Volfa mantinieki pieprasa iekļaut mūziķi starp «Stairway to Heaven» autoriem un iekasēt viņam pienākošos daļu no atlīdzības par dziesmas atskaņošanu.

Foto: @MaryPoppins

Volfa māsa Dženeta liecināja, ka dziedātājs pirms nāves 1997. gadā esot norādījis uz līdzību starp abām dziesmām. «Tas viņam nedeva mieru daudzus, daudzus gadus,» uzsvēra māsa.

Iepriekš Peidžs apgalvoja, ka neesot dzirdējis dziesmu «Taurus» pirms «Stairway to Heaven» sacerēšanas, kaut arī viņam piederot «Spirit» 1968. gada albums, kas nosaukts grupas vārdā un kurā ietilpst dziesma «Taurus». Taču Peidžs sacīja, ka viņa kolekcijā esot vairāk nekā 10 000 ierakstu un viņš nezinot, kā starp tiem nonāca albums «Spirit».

Tiesa izskatīs, vai «Led Zeppelin» bija iespēja dzirdēt 1967. gadā iznākušo «Taurus» pirms dziesmas «Stairway to Heaven» ieraksta 1970. gada decembrī un 1971. gada janvārī.

«Led Zeppelin» spēlēja pirms «Spirit» koncertā Denverā 1968. gada 26. decembrī, kad britu grupa debitēja ASV. Taču «Led Zeppelin» dalībnieki liecinājuši, ka viņiem neesot bijuši būtiski kontakti ar «Spirit», kā arī viņi neesot klausījušies amerikāņu rokgrupas ierakstus.

Led Zeppelin solists Roberts Plānts (Robert Plant) un ģitārists Džimijs Peidžs  (Jimmy Page) tiesu zālē
Led Zeppelin solists Roberts Plānts (Robert Plant) un ģitārists Džimijs Peidžs (Jimmy Page) tiesu zālē Foto: REUTERS/Scanpix

Tiesnesis devis katrai iesaistītajai pusei 10 stundas laika, lai tās sniegtu savus pierādījumus un argumentus.

Biznesa žurnāls «Bloomberg Businessweek» vēsta, ka «Stairway to Heaven» ieņēmumi līdz 2008. gadam bija 562 miljoni ASV dolāru (503 miljoni eiro).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu