Fotostāsts: Vectētiņš sācis iet skolā 68 gadu vecumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nepāliešu opītis Durga Kami, iespējams, ir viens no vecākajiem skolēniem pasaulē. Neskatoties uz cienījamo vecumu, Kami nolēmis, ka mācīties nekad nav par vēlu, un sācis izglītoties, raksta «Reuters».

Durga Kami, kurš bērnībā sapņoja kļūt par skolotāju, mācības skolā savulaik bija spiests pamest, jo viņa ģimene bija ļoti trūcīga. Pēc sievas nāves Kami nolēmis brīvo laiku aizpildīt ar zinību gūšanu un atsācis iet vietējā skolā.

Apņēmīgais vīrs ar sirmo bārdu labi izceļas citu skolēnu vidū. Tomēr, neskatoties uz vecumu, nekādas atlaides skolotāji viņam nedod - viņam jāvalkā skolas forma, jāierodas uz stundām laikus un regulāri, kā arī cītīgi jāmācās.

Kami laulībā ar sievu ticis pie kuplas ģimenes - viņš ir tēvs sešiem bērniem un vectētiņš astoņiem mazbērniem. Bērni nu jau ir lieli un mājas pametuši. Un pēc sievas došanās aizsaulē viņš neesot gribējis dienas vadīt vienatnē abu mājā. Tas bijis pamudinājums atsākt mācības. «Uz skolu es eju arī, lai aizmirstu savas bēdas,» stāsta vīrietis, kurš atzīts par vecāko skolēnu Nepālā.

Kami pārējie klasesbiedri tagad ir 14 - 15 gadu vecumā. Atsākot mācības skolā, Kami sākotnēji mācījās zemākā klasē kopā ar septiņus un astoņus veciem bērniem, lai iemācītos rakstīt un lasīt. Pēc tam viņš jau varēja iet 5. klasē kopā ar vienpadsmitgadīgiem bērniem, un tagad ticis vēl tālāk - uz 10. klasi.

«Es vēl nekad neesmu mācījis kādu, kas ir mana tēva vecumā. Bet esmu par šādu iespēju ļoti priecīgs,» stāsta viens no Kami skolotājiem.

Kami klasesbiedri sirmo vīru labprāt pieņem savā vidū, un nodēvējuši par «Baa», kas nozīmē «tēvs».

Un, lai gan Kami jau ir gados, viņš piedalās it visās aktivitātēs kopā ar klasesbiedriem, tai skaitā volejbola spēlēs skolas pagalmā.

«Sākumā domāju: ko gan šis vecais vīrs nāk uz skolu, lai ar mums mācītos? Bet pēc kāda laika esmu pie viņa kompānijas pieradis. Viņam mēdz būt grūtības mācībās, salīdzinot ar mums pārējiem, taču mēs viņam cenšamies palīdzēt,» saka Kami 14 gadus vecais klasesbiedrs Sagars Tapa.

Kami izglītošanās ļoti iet pie sirds, un viņš saka, ka gatavs to turpināt līdz pat savai nāvei.

Vectētiņš arī cer, ka viņa pieredze varētu iedvesmot citus seniorus. «Ja viņi redzēs, ka skolā iet tik vecs cilvēks ar sirmu bārdu, gan jau ka arī viņi varētu pamēģināt,» saka Kami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu