Valdība atbalsta aviopasažieru datu apstrādes likumprojektu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība otrdien atbalstīja precizēto Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likumprojektu, kas nepieciešams terorisma un noziedzības apkarošanai. Likumprojekts gan vēl būs jāpieņem Saeimai. Prokuratūra likumprojektu nevarēja saskaņot, jo iebilst pret likumprojektā minēto par prokurora piekrišanu pasažieru datu iegūšanai no reģistra operatīvās darbības procesā.

Prokuratūra to jau bija norādījusi iepriekš. Ģenerālprokuratūra uzskata, ka pirmskontrole pār pasažieru datu iegūšanu operatīvās darbības procesā tomēr uzdodama tiesai.

Jau ziņots, ka likumprojekta mērķis ir nodrošināt pasažieru datu apstrādi nolūkā veikt analīzi noziegumu novēršanai, atklāšanai, pierādīšanas nodrošināšanai, kā arī valsts drošības, sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumu novēršanai. Datu apstrāde nepieciešama terorisma un noziedzības apkarošanai.

Likumprojekts noteic, ka speciālā reģistrā tiks iekļautas šādas ziņas: gaisa pārvadājuma ieraksta rādītājs, rezervēšanas, biļetes izsniegšanas datums, lidojuma datums, pasažiera dati, tūrisma operators, pasažiera statuss lidojuma laikā un cita veida informācija.

Gaisa pārvadātājam būs pienākums ne agrāk kā 48 stundas un ne vēlāk kā 24 stundas pirms paredzētā izlidošanas laika un tūlīt pēc tam, kad vairs nav iespējama pasažieru iekāpšana gaisa kuģī vai izkāpšana no tā, automatizētai iekļaušanai reģistrā nosūtīt iepriekšminētos pasažieru datus.

Likumprojekts paredz, ka gaisa kuģu pasažieru datu reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kuras pārzinis ir Drošības policija. Reģistra turētājs ir Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs.

Pasažieru datus, kuri reģistrā pēc to iekļaušanas ir glabāti sešus mēnešus, anonimizēs.

Ja smagu vai sevišķi smagu noziegumu novēršanai vai atklāšanai nepieciešams iegūt reģistrā iekļautos pasažieru datus, Pasažieru informācijas nodaļai būs tiesības ar maskēšanas palīdzību anonimizētos pasažieru datu elementus personalizēt, ja ir saņemta prokurora piekrišana vai prokurora pieprasījums pasažieru datu saņemšanai no reģistra.

Tiesības saņemt pasažieru datus no reģistra būs tiesībsargājošām iestādēm un drošības iestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu