Sabiedrības novecošanās ir būtiska Latvijas nākotnes problēma, uzskata 57% iedzīvotāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Vairāk nekā puse jeb 57% Latvijas iedzīvotāju domā, ka būtiska problēma, ar ko nākamo piecu gadu laikā saskarsies mūsu valsts, ir sabiedrības novecošanās.

Nepilna puse jeb 42% kā būtisku problēmu minējuši lielu sociālo nevienlīdzību sabiedrībā, 40% minējuši darbaspēka trūkumu, 39% nosaukuši sliktu ekonomisko situāciju valstī, liecina «Baltic International Bank Latvijas barometrs».

Nepilna trešā daļa jeb 31% aptaujāto domā, ka būtiska problēma, ar ko nākamos piecos gados vajadzēs sastapties Latvijai, ir liels imigrantu skaits.

Savukārt 27% minējuši lielu bezdarba līmeni, 18% nosaukuši asu ekonomisko konkurenci ar citām valstīm, 10% minējuši nesaskaņas starp dažādu tautību pārstāvjiem. Saspringtu ģeopolitisko situāciju minējuši 8% aptaujāto, bet 4% nosauca ekoloģiskās problēmas.

Iedzīvotājiem tika vaicāts, kas ir trīs būtiskākās problēmas, ar ko Latvijai vajadzēs sastapties nākamo piecu gadu laikā. Aptaujātie varēja sniegt ne vairāk kā trīs atbildes.

Līdzīgi jautājumi iedzīvotājiem tika prasīti arī 2015.gada janvārī. Salīdzinājumā ar pērno janvāri šogad biežāk par problēmām, ar kurām Latvijai nāksies sastapties nākamo piecu gadu laikā, tiek uzskatītas sabiedrības novecošanās, slikta ekonomiskā situācija un liels imigrantu skaits. Savukārt retāk nekā pirms gada minēts augsts bezdarba līmenis, asa ekonomiskā konkurence ar citām valstīm, nesaskaņas starp dažādu tautību pārstāvjiem un saspringta ģeopolitiskā situācija.

Jaunāko aptauja veica SKDS no 21.maija līdz 1.jūnijam visā Latvijas teritorijā, izvaicāti 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Izlase ir reprezentatīva pret ģenerālo kopumu.

«Baltic International Bank Latvijas barometrs» ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma, viedokļu un attieksmes pētījums par dažādiem sociāliem, ekonomiskiem un citiem jautājumiem.

Iepriekš šo barometru veidoja «DNB banka» kopā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Tagad «Baltic International Bank» nolēmusi atbalstīt ikmēneša sabiedrības noskaņojuma pētījuma gatavošanu, uzskatot, ka šis unikālais pētījums ir jāsaglabā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu