Atskaņos Kulakova dramatisko kantāti «Sarkanais vilciens»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/

14. jūnijā, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, Latvijas Ordeņu brālība aicina uz Jura Kulakova un Pētera Aigara dramatiskās kantātes «Sarkanais vilciens» atskaņojumu Lielajā Ģildē. Diriģentes Airas Birziņas vadībā tajā piedalīsies solisti Ieva Akurātere un Ivars Cinkuss, aktieris Jānis Paukštello, rokgrupa «Pērkons», Rīgas Doma meiteņu koris TIARA, sieviešu kori «Dzintars» un «Rasa», kā arī mūziķi Agneses Kanniņas-Liepiņas vadībā. Koncerta režisors ir Uģis Brikmanis.

«2016. gada 14. jūnijā apritēs 75 gadi kopš Latvijas iedzīvotāju deportācijām Otrā pasaules kara iesākumā. Šo faktu ir svarīgi atcerēties arī mūsdienās un kā svarīgu vēsturisku notikumu stāstīt jaunajai paaudzei, lai nākotnē nekur pasaulē nevarētu atkārtoties diktatūru represijas pret mierīgajiem iedzīvotājiem. Eiropā un pasaulē arvien biežāk skan satraucošas ziņas par kariem, nevainīgu cilvēku iznīcināšanu dažādās zemeslodes vietās. Latvija ir Eiropas sastāvdaļa un tādējādi līdzatbildīga par Eiropas kristīgo un cilvēcisko vērtību saglabāšanu, to uzturēšanu. Vēstures izzināšana caur māksliniecisku notikumu var palīdzēt mūsdienu jauniešos veidot aktīvu attieksmi pret pasaulē notiekošo, mazināt sabiedrības vienaldzību un mudināt apzināties patiesās dzīves vērtības,» – stāsta Latvijas Ordeņu brālības priekšsēdētājs Juris Griķis.

Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un dzejnieka Pētera Aigara dēla Pētera Tērmaņa atbalstu komponists Juris Kulakovs, izmantojot Pētera Aigara poēmu ar tādu pašu nosaukumu, 2005. gadā radīja dramatisku kantāti «Sarkanais vilciens» meiteņu korim, trīs solistiem, kamerorķestrim un rokgrupai «Pērkons». Tā vēsta par izsūtīšanas notikumu traģismu, sākot ar neticību, ka kaut kas tāds var notikt brīvā zemē līdz apjausmai par neatgriešanos.

«Kantāte «Sarkanais vilciens» jau izskanējusi vairākkārt, un katru reizi visiem atskaņojuma dalībniekiem, īpaši Rīgas Doma meiteņu kora TIARA jaunajām dziedātājām, tas ir bijis spēcīgs pārdzīvojums, jo reizē ar mūzikas spēku viņas sāk saprast arī paša notikuma traģismu. Ģimenēs šis temats un laika periods tiek maz pārrunāts, jo mēs sargājam savus bērnus, tāpat kā mūsu vecāki un vecvecāki sargāja mūs. Bet par to ir jāstāsta, lai šis pārdzīvojums dzīvotu tautas atmiņā. Jura Kulakova radītais skaņdarbs ir ļoti spilgts un tēlaini bagāts, muzikālajā izteiksmē daudzveidīgs un spēcīgs. Klausītājus tas uzrunā ar atkailinātām emocijām un dziļu pārdzīvojumu. Kantātes «Sarkanais vilciens» atskaņojums ir dzīva un skaudra Latvijas vēstures stunda ikvienam,»- atklāj diriģente un Rīgas Doma meiteņu kora TIARA mākslinieciskā vadītāja Aira Birziņa.

Kantātes «Sarkanais vilciens» atskaņojums notiks 14. jūnijā plkst.19 Lielajā Ģildē. Bezmaksas ielūgumus var saņemt «Biļešu Paradīzes» kasēs.

Pasākumu atbalsta Rīgas dome un Valsts Kultūrkapitāla fonds, Pasaules Brīvo latviešu apvienība, organizē Latvijas Ordeņu brālība un Rīgas Doma meiteņu kora biedrība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu