5 ieteikumi, kā rūpēties par acu labsajūtu vasarā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ilga uzturēšanās tiešos saules staros, karstumā, vējā un aukstumā, kā arī kondicionētās telpās var būtiski ietekmēt acu labsajūtu. Ik dienu katrā acī izdalās aptuveni 400 pilienu asaru - tās satur dažādas barības vielas, vitamīnus, skābekli, mikroelementus, enzīmus un antivielas. Samirkšķinot plakstiņus, asaras katru reizi vienmērīgā slānī pārklāj acs priekšējo virsmu, veidojot smalku, tikai 0,01 mm biezu asaru plēvīti, kura veic vairākas ļoti nozīmīgas funkcijas: mitrina aci, aizsargā to, apgādā ar barības vielām radzeni, piedalās staru laušanā. Ja acs kādu iemeslu dēļ ražo pārāk maz asaru vai arī asaru plēvīte ir bojāta, acs virsma kļūst sausa un iekaist, radot nepatīkamas sajūtas.

Portāls Tikaisievietem.lv piedāvā piecus vienkāršus ieteikumus, kā parūpēties par acu labsajūtu vasarā, lai pasargātu tās no kaitīgo vides faktoru ietekmes.

Lieto saulesbrilles!

Acīm tiekot pakļautām ultravioletajiem (UV) stariem, pieaug risks iegūt kataraktu vai kādu no tīklenes slimībām. Acu aizsardzībai saulē jālieto labas saulesbrilles ar UV starojuma filtru. Saulesbrillēm jābūt tumšām, taču pats galvenais, lai tām būtu UV aizsardzība. Pretējā gadījumā, nēsājot tumšas brilles bez UV filtra, UV staru nokļūšana acs struktūrās pat tiks atvieglota, jo tumsā zīlīte paplašinās, ļaujot kaitīgajiem stariem iekļūt acī. Jāatceras, ka saulesbrilles nedrīkst būt pārāk tumšas, lai nemainītu krāsu uztveri.

Lieto ūdeni!

Jāatceras, ka vasaras karstuma kulminācijā ir īpaši svarīgi nodrošināt organisma šūnas ar ūdeni! Pastāvīgas ūdens nepietiekamības dēļ var parādīties sausās acs slimība (SAS) – asarās nepietiek ūdens un attīstās acs virsmas iekaisums. Iekaisumam turpinoties ilgāku laiku, plānāka kļūst asaru plēvīte, samazinās acs optiskās sistēmas caurspīdīgums, pasliktinās redze. Neārstētas sausās acs slimības dēļ redze var kļūt neskaidrāka - reizēm pat par 1,3 dioptrijām sliktāka. Aizpildīt sauso acu testu un uzzināt, vai tev ir sausās acs sindroms, vari mājas lapā veselasacis.lv.

Uzmanies no gaisa kondicionēšanas sistēmām

Kondicionēšanas sistēmas, kas atrodas daudzos birojos un citās telpās, sausina gaisu, tāpēc, lai izvairītos no nepatīkamām sajūtām un acu problēmām, jātiek nodrošinātai gaisa papildu mitrināšanai. Var izmantot īpašu gaisa mitrinātāju (ziemā vienkāršākais veids ir novietot uz radiatoriem karstumizturīgu trauku ar ūdeni). Ja tas nav iespējams, var arī papildus acis mitrināt, lietojot acu pilienus, kuru sastāvā ir neitrālās daļiņas jeb osmoprotektori. Tie nodrošinās pilnvērtīgu asaru veidošanos.

Aizsargā savas acis no sviedriem!

Pastiprināta svīšana var radīt izsitumus uz ādas ap acīm un novest pie dermatīta attīstības un plakstiņu iekaisuma. Sviedri regulāri maigi jānotīra no sejas, lai neļautu savairoties baktērijām. Cilvēkiem, kas pastāvīgi nēsā brilles, ir pastiprināta svīšana un līdz ar to arī paaugstināts iekaisuma risks vietās, kur tās piekļaujas degunam vai acu orbītu apakšējai robežai, tāpēc arī briļļu ietvari regulāri jānotīra.

Aizsargā savas acis no vēja un putekļiem!

Zināms, ka acis kļūst jutīgas ne vien no pārmērīga karstuma un bezgaisa, bet arī no vēja un putekļiem. Tamdēļ izvairies no ilgstošas uzturēšanās ārā stipra vēja laikā vai lieto aktivitātēm piemērotas aizsargbrilles, kā arī nepieciešamības gadījumā izmanto osmoprotektorus saturošus acu pilienus, kas aizsargā acu šūnas no turpmākās bojāejas vai bojāšanās, rados nosacījumu tam, lai dabiski izveidotos pilnvērtīgas asaras.

Apsārtušas, nogurušas acis, sāpes, sūrstēšana, niezēšana, svešķermeņa sajūta acīs, pasliktinājusies redze? Ienāc jautājumu un atbilžu portālā tikaisievietem.lv un aizpildi aptauju par to, kā jūtas Tavas acis! Aptauju iespējams aizpildīt šeit: http://tikaisievietem.lv/lv/aptauja-par-sausas-acs-sindromu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu