Lielākos nodokļu parādniekus apkalpo Latvijas lielākās bankas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: vid.lv

Simts lielākie nodokļu maksātāji saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta aktuālajiem datiem aprīlī valstij ir parādā vairāk nekā € 262,95 miljonus. Pēc publiski pieejamās informācijas lielākos nodokļu parādniekus pārsvarā apkalpo piecas lielākās bankas - Swedbank, Rietumu Banka, SEB banka, DNB un Nordea.

Pēc jaunākā Stokholmas ekonomikas augstskolas Rīgā veiktā pētījuma ēnu ekonomika Latvijā ir 21,3% no Latvijas IKP. Tas ir augstāk nekā Igaunijā un Lietuvā. No ēnu ekonomikas ir iespējas iegūt naudu, lai pieaugtu budžeta ienākumi, bet tas ir ilgtermiņa risinājums. Jo sabiedrībā vēl joprojām ir liela tolerance pret nodokļu nemaksāšanu. Lielie nodokļu parādnieki un ēnu ekonomikas apkarošana būs vieni no galvenajiem uzdevumiem jaunajam VID vadītājam. Jo valstij arvien aktīvāk jādomā, kur iegūt papildu līdzekļus akūto nepieciešamību apmierināšanai.

Ēnu ekonomikas apkarošana, eksporta veicināšana, investīciju piesaiste – tie ir daži no instrumentiem, kas vērsti uz ekonomikas pieaugumu, taču nedrīkstētu atstāt novārtā nodokļu iekasēšanu no lielākajiem nodokļu parādniekiem, kuri valstij ir parādā 1,4 miljardus eiro. Aptuveni 700 miljoni eiro – tik daudz Latvija ik gadu neiekasē pievienotās vērtības nodoklī.

Simts lielākie nodokļu maksātāji saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta aktuālajiem datiem aprīlī valstij ir parādā vairāk nekā 262,95 miljonus eiro.

Daudzi no šiem parādniekiem, iespējams, ir izmantojuši dažādākos «karuseļus» un citādas finanšu shēmas, lai izkrāptu naudu no valsts budžeta. Taču visas šīs naudas plūsmas ir gājušas cauri Latvijas banku kontiem. Pēdējā laikā Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir daudz uzmanības pievērsusi un aktīvi rīkojusies, lai uzlabotu Latvijas finanšu sistēmas caurskatāmību starptautisko darījumu kontekstā, bet necaurspīdīgie vietējie darījumi nav bijuši banku uzrauga uzmanības centrā.

Pēc pieejamās informācijas, lielākos nodokļu parādniekus pārsvarā apkalpo piecas lielākās bankas - Swedbank, Rietumu Banka, SEB banka, DNB un Nordea.

79,57% no kopējās lielāko parādnieku summas veido uzņēmumi, kuriem ir konti Skandināvijas kapitālam piederošajās bankās un Rietumu bankā,

kamēr uz pārējām bankām pienākas vien 20,43% no lielākajiem nodokļu nemaksātājiem.

Kuras bankas apkalpo lielākos nodokļu parādniekus?

Visbiežāk lielākajiem nodokļu parādniekiem ir konti Swedbankā - ceturtajai daļai no simts lielākajiem nodokļu nemaksātājiem, kuri kopā valstij palikuši parādā 42,75 miljonus eiro jeb 22,21% no kopējās lielāko parādnieku summas. Otrajā vietā ierindojas SEB banka ar 34,28 miljoniem eiro jeb 17,81% no kopējās parāda summas, trešā ir DNB banka ar 17,84 miljoniem eiro jeb 9,27% no parāda summas.

Tāpēc ir jācer, ka regulators turpinās pievērst uzmanību bankām, tai skaitā tām, kuras izceļas uz citu banku fona, apkalpojot Latvijas lielākos nodokļu parādniekus. Tāpat jācer, ka bankas turpinās rūpīgāk sekot līdzi savu klientu darbībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu