ASV: Ķīnas darbības Dienvidķīnas runā var novest pie pašizolācijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pekinai turpinot izvērst militāro klātbūtni Dienvidķīnas jūrā, Ķīna riskē ar tālāku attiecību pasliktināšanu ar kaimiņvalstīm un faktiski būvē «lielo pašizolācijas mūri», sestdien paziņojis ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

Uzstājoties ar runu Singapūrā notiekošajā drošības konferencē, Kārters norādīja, ka valstis visā Āzijas-Klusā okeāna reģionā ir satrauktas par Pekinas pretenzijām uz ekskluzīvo suverenitāti pār Dienvidķīnas jūru un centieniem tās pamatot ar militāro bāzu ierīkošanu sagrābtajās Dienvidķīnas jūras salās.

«Ķīnas darbības Dienvidķīnas jūrā laikā, kad viss reģions apvienojas un tīklojas, to izolē,» uzstājoties ar runu ikgadējā «Šangrila dialoga» laikā, uzsvēra Kārters. «Ja šīs darbības turpināsies, Ķīna, diemžēl, galu galā var uzcelt lielo pašizolācijas mūri.»

Pekinas teritoriālās pretenzijas gandrīz uz visu Dienvidķīnas jūru ir saasinājušas Ķīnas attiecības ar tās kaimiņvalstīm Dienvidaustrumāzijā, kā arī izsaukušas neapmierinātību Vašingtonā, kas, iestājoties par navigācijas brīvību, sākusi jūras patrulēšanu Ķīnas ieņemto salu tuvumā.

Caur šiem ūdeņiem iet daļa no svarīgākajiem globālās kuģniecības ceļiem, bet uz bagātīgajām naftas un gāzes iegulām, kas, domājams, atrodas Dienvidķīnas jūrā, pretendē arī Filipīnas, Bruneja, Malaizija un Vjetnama.

Filipīnas iesniegušas prasību pret Ķīnu Hāgas Pastāvīgajā arbitrāžas tiesā, kuras lēmums sagaidāms tuvāko nedēļu laikā, taču Pekina jau paziņojusi, ka šo spriedumu neņems vērā.

Tikmēr Kārters savā runā norādīja, ka Savienotās Valstis gaidāmo spriedumu uzskata par Ķīnas un pārējā reģiona iespēju atgriezties uz diplomātijas ceļa, kas mazinātu spriedzi reģiona valstu attiecībās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu