Lēnākais ceļš uz Rio: Sešu dienu karantīna okeānā, delfīnu uzlidojums

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Laivotāji Kārlis Bardelis un Gints Barkovskis no «Bored of Borders» 4. maijā ar airu laivu no Namībijas (Luderitz ostas) sāka ceļu pāri Atlantijas okeānam uz 6000 km tālo Brazīliju, Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Okeānā viņi pavadījuši pilnas 30 dienas jeb mēnesi, veicot 1620 km garu distanci. Abus piemeklēja veselības likstas, īpaši Kārli, kurš sešas dienas ārstēja augoņus. Puišus ceļā apciemoja delfīni, un nu beidzot uzlabojušies laikapstākļi. Lasi zemāk.

- Saprotu, ka jums diezgan jautri klājas?

Kārlis Bardelis (gardi smejas): Diezgan, jā. Garlaicīgi nav. Kad pagājušajā ceturtdienā sazvanījāmies, biju gatavs uzlocīt piedurknes un ķerties klāt airiem, bet pēkšņi... Jā, tā ir tāda lieta, ar kuru iepriekšējos piedzīvojumos nebiju saskāries, jo vienmēr pa rokai bija tekošs ūdens. Šeit gan mums ar vannošanos nav spīdoši.

- Izstāsti, lūdzu, kas tas īsti ir?

Kārlis Bardelis: Viss kopā. Vairākas dienas pavadījām hidrotērpos, kuri īsti neelpo un rodas perfekts mikroklimats, lai veidotos iekaisumi. Ja vairākas nedēļas pavada uz soliņa un ir kādas mazākas pumpas, tās pēkšņi izdomā pāraugt par augoņiem. Uz tādiem pasēdēt nav iespējams. Tie ir uz pēcpuses, ceļgaliem un pat uz plaukstas. Vispār ir diezgan nepatīkami. Ar visādām smērēm un tabletēm biju sešu dienu karantīnā. Vairāk vai mazāk visu esmu dabūjis ārā. Vakardien atsāku airēt. Kamēr vārguļoju, tikmēr Gints airēja viens pats. Bet arī viņam sākušas uzglūnēt visādas baktērijas. Līdz ar to arī viņš mēģina ārstēties, bet tik smagā formā kā man viņam nav.

Ar šo nedēļu puiši noslēdza okeānā pavadīto pirmo mēnesi. Līdz šim viņi veikuši aptuveni 1620 kilometrus. Pēc šā brīža aplēsēm viņiem būs nepieciešams vairāk laika, nekā sākotnēji tika plānots. Tiesa, prognozes var mainīties.

«Tiešām okeāns katru dienu te ir savādāks. Nav bijušas divas vienādas dienas, ja runa ir par vēju. Vērojot vēja karti internetā, turpmākais okeāna vidusposms solās būt mazāk vējains. Vairāk pavējš, bet tad jau redzēs, vai tas mums uzlabosies. Pirmā diennakts izskatās diezgan labi,» pastāstīja Kārlis.

Iepriekšējās divas nedēļas ceļotāji saskārās ar spēcīgu vēju un milzīgiem viļņiem, kā rezultātā ceļš uz Brazīlijas pusi neritēja tik raiti.

«Pavadīto ceļu mēs skaitām meridiānos. Katrs meridiāns mūs pietuvina Rio. Tagad līdz nulles meridiānam mums ir jānoairē četri, bet pēc tam vēl ir 43 (smejas). Bet kopumā atkal esam diezgan līksmā noskaņojumā.

Mūs iepriecināja arī delfīni, kuri parādījās pirms dažām dienām, tā ka atkal kaut kas jauns no dzīvnieku pasaules, ko varējām vērot pilnīgā gludūdenī.

Tie cits pēc cita pat 20 līdz 30 metru attālumā no laivas lēca ārā no ūdens. Bija gan mazāki, gan lielāki delfīni. Izskatījās ļoti skaisti, varējām papriecēt acis,» sacīja Kārlis Bardelis.

Viņi uzturā lieto dehidrētu pārtiku.

«Mums atliek katliņā uzvārīt ūdeni, un ir bagātīga maltīte. Pagaidām zivis vēl neesam noķēruši. Patiesībā pirmajā nedēļā Gintam bija pieķērušās divas zivis, bet laivā tās neievilkām. Kamēr diskutējām, tās aizgāja peldēties savos ūdeņos.

Kopš tā brīža okeāns ir izdomājis, ka mums zivis nevajag. Kad mums tās deva, mēs tā neņēmām.

Visi iespējamie vizuļi gan ir izmēģināti dažādos laikapstākļos rītā un vakarā, bet zivis līdz šim neesam ēduši,» teica Kārlis.

Šā brīža laika apstākļus okeānā viņš pielīdzina klasiskai Latvijas vasarai. Pūš sānu vējš. Pirmo diennakti viņi atkal airē pārmaiņus ik pēc divām stundām.

Ar Kārli Bardeli atkal sazvanīsimies pēc nedēļas, ceturtdien.

Laivotāji ir noairējuši akcijas «Noairē vienu kilometru par pieciem eiro kopā ar komandu» savākto naudu. Projekta izdevumi ir ievērojami, tādēļ katrs eiro viņiem ir svarīgs. Puiši aicina piedzīvojumu stāsta lasītājus, īkšķa turētājus, laba vēlētājus katru sniegt savu maziņo, bet ļoti nozīmīgo ieguldījumu Lēnākajā ceļā uz Rio.

Ziedojumiem no juridiskām personām

Biedrība Jūrmalas alpīnistu klubs «9.3 Mezgli»

Banka - Swedbank AS

Konta Nr. LV43HABA0551036868943

Reģistrācijas Nr. 40008172652

Adrese: Nīcas iela 3, Jūrmala, Latvija

Ziedojumiem no fiziskām personām

Kārlis Bardelis

Banka - Swedbank AS

Konta Nr. LV75HABA0551008373550

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu