Par iespējamiem pārkāpumiem sāk disciplinārlietas pret tiesu izpildītāju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no LTV video

Tieslietu ministrijas disciplinārlietu komisija skatīs divas disciplinārlietas pret zvērinātu tiesu izpildītāju Kasparu Selecki – vienu par ētikas pārkāpumiem, otru – par iespējamiem normatīvu pārkāpumiem. LTV raidījums «De facto» iepriekš vēstīja, ka šis tiesu izpildītājs izpildu darbību veikšanai pieņēma lietas no nekustamo īpašumu kompānijas, ar kuru viņš dala vienas biroja telpas. Notikumi saistīti ar kādu īpašumu Jūrmalā, kur nekustamo īpašumu firma mēģina atbrīvoties no īrnieka, kuru uzskata par fiktīvu, un vienlaikus par sviestmaizi mēģina iegūt arī tai nepiederošās kopīpašuma daļas.

Īpašnieces parādu dēļ māju un tai piekrītošo zemes daļu Slokas ielā, Jūrmalā, Lielupes krastā «Reverta» rudenī pārdeva firmai «Raddo» par aptuveni 50 000 eiro.

Lai pārņemtu šo māju, kā arī vairākus citus īpašumus, «Raddo» bija pieaicinājis tiesu izpildītāju Kasparu Selecki, viņš ir arī viens no «Revertas» biežāk nolīgtajiem tiesu izpildītājiem. Seleckim jaunais mājas īpašnieks ir labi pazīstams –

tiesu izpildītājs un nekustamo īpašumu tirgotājs strādā vienās biroja telpās. Taču tieši tas radīja aizdomas par iespējamu neobjektivitāti tiesu izpildītāja darbā.

Vispirms lietu par iespējamiem ētikas pārkāpumiem ierosināja Zvērinātu tiesu izpildītāju padome. Pēc ilgākas pētīšanas pirms nedēļas disciplinārlietu ierosināja arī tieslietu ministrs.

Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina stāsta: «Saņemot sūdzību, vispirms tiek izskatīts, vai ir jau acīmredzams pārkāpums, lai ministra kungs pieprasītu paskaidrojumu, vai šeit ir vajadzīga pirmsšķietama informācijas apstrāde, lai konstatētu šo būtisko pārkāpumu. Rezultātā ir bijuši paskaidrojumi paņemti, tie ir bijuši pārbaudīti, apstrādāti.»

Pēc tam, kad par Selecki tika saņemtas sūdzības, viņš no izpildu lietām, kas saņemtas no SIA «Raddo», atteicās.

Tas gan nenozīmē arī disciplinārlietu izbeigšanu. Seleckis nevēlējās komentēt lietu ierosināšanu, sakot: «Kāds tur var būt mans viedoklis. Būs disciplinārlietu komisija, skatīsies.»

Jau iepriekš Selecka darbā bijuši vairāki pārkāpumi.

Pēdējos gados pret viņu bijušas sāktas četras disciplinārlietas, un divas no tām beigušās ar sodu - piezīmi un rājienu.

Pārkāpumu dēļ viņam bija jākārto arī ārkārtas kvalifikācijas eksāmens.

Tieslietu ministrijas disciplinārlietu komisija ik gadu skata 10 līdz 20 lietas pret zvērinātiem tiesu izpildītājiem.

Izpētot problēmas, Tieslietu ministrija domā par atsevišķu normu precizēšanu.

Piemēram, par to, kā notiek īpašumu ievešana valdījumā.

Irēna Kucina saka: «Jābūt izpratnei, un mēs vēl vērtēsim – prasās skaidrāku regulējumu, jo atsevišķas lietas netiek izprastas, vai tiek pārprastas, vai varbūt tiešām trūkst skaidra un gaiša regulējuma, kā mēs runājam attiecībā uz šo samērīgo piedziņu. Un vērtēsim, ko mēs varam darīt lietas labā, lai tomēr šie gadījumi nebūtu tik spilgti, ko mēs redzam attiecībā uz tām sūdzībām, ko saņemam.»

Neraugoties uz Selecka nomaiņu, dīvainības ap Slokas ielas namu turpinās,

un to valdījumā neieveda ne Seleckis, ne arī tagad - nākamais pieaicinātais tiesu izpildītājs Miks Kozlovskis. Jaunais mājas īpašnieks bija lūdzis atlikt šonedēļ paredzēto procedūru.

Iespējams, tas saistīts ar faktu, ka mājai ir īrnieks, kuru banka uzskatīja par fiktīvu.

Par to policijā pirms četriem gadiem pēc «Revertas» lūguma sākts kriminālprocess. Bet tieši tagad izmeklētāji aktīvi sākuši apmeklēt iespējamos lieciniekus.

Policija noliedz, ka tās darbības kāds būtu ietekmējis.
Vairāk nekā puse domājamo daļu no Slokas ielas divtūkstoš kvadrātmetru lielā zemesgabala pieder citam īpašniekam - Valdim Surguntam.

Viņam nav bijis ne saistību pret banku, ne kādu citu. Jau uzreiz pēc pirkuma no «Revertas» «Raddo» izteica interesi par kopīpašumā esošo daļu. SIA «Raddo» valdes priekšsēdētājs Rolands

Umbraško drīz pēc īpašuma iegādes sarunā ar mājas bijušo īpašnieci Maiju Surgunti izmeta - «būs izsole, un mēs nopirksim visu».

Februārī «Raddo» jau bija ielicis mājas pārdošanas sludinājumu par 95 000 eiro. Telefonsarunā, atsaucoties uz sludinājumu, mākleris jau piedāvāja nopirkt arī otru zemesgabalu, kas pieder Valdim Surguntam. Saskaņā ar viņa teikto, Surgunts par savu daļu vēloties 50 000 eiro, un tad pirkuma kopējā summa varētu būt 139 tūkstoši.

Spriežot pēc šā piedāvājuma, «Raddo» ieskatā par otru zemes daļu var prasīt ap 44 000 eiro. Taču

izskatās, ka firma veco vīru mēģina apmānīt un iegūt viņa īpašumu par sviestmaizi.
Surguntam februārī nosūtīts «Raddo» piedāvājums atpirkt zemi par nieka 5000 eiro.

Martā ar jauno kopīpašnieku bija mutiska saruna, kurā viņš izteica vēlmi savu daļu pārdot, taču cenai jābūt tuvāk reālajai. Mēnesi vēlāk Voldemārs Surgunts jau saņēma brīdinājumu par prasības celšanu tiesā par nekustamā īpašuma reālo sadali. «Raddo» piedāvā īpašumu sadalīt, pārdodot to izsolē. Tas nozīmē, ka Surguntam draud cīņa ar pieredzējušām nekustamo īpašumu «haizivīm».

«Viņi jau skaisti izstāstīja, ko un kā viņi izdarīs, kā saliks apgrūtinājumus savam zemesgabalam, lai dabūtu cenu nost,

un līdz ar to visam zemesgabalam krītot cena,» sarunu ar «Raddo» pārstāvi raidījumam atstāsta bijusī mājas īpašniece Maija Surgunte.

SIA «Raddo» viedokli par viņu rīcību «De facto» neizdevās iegūt, jo no intervijas Umbraško atteicās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu