Kritiku raisījusī pirmslaulību mācību programma esot pārstrādāta

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ņemot vērā izskanējušo kritiku par pērnā gada nogalē publicētajiem pirmslaulību mācību programmas materiāliem, tie tikuši pārstrādāti, svētdien vēstīja raidījums «LNT Ziņu TOP 10». Programmas ieviešanas veidus arī izvērtējusi darba grupa, kas beidza darbu pagājušajā nedēļā.

Tieslietu ministrija (TM) gan jauno, pārstrādāto programmu rādīt atsakās, jo tā vēl neesot pilnībā saskaņota, bet apgalvo, ka izteiktā kritika ņemta vērā.

Pērnā gada nogalē 100 lappušu garie pirmslaulību kursu materiāli saņēma pamatīgu sabiedrības un akadēmisko aprindu kritiku par to, ka atsevišķi tajās atrodamie apgalvojumi bijuši pseidozinātniski un dzimumu stereotipus veicinoši. Piemēram, tie vēstīja, ka «sieviete lielākoties vēlas daudz tērpu, kurpju, rotu un somiņu, kamēr vīrietim bieži nepieciešama laba mašīna un jauns telefons.»

Vai arī: «Sievietes psihes īpatnības arī ir saistītas ar anatomiju - meitene īsti neko sev starp kājām neredz, pieskaroties sajūtas ir neskaidras, neko līdz galam nevar saprast. Tādēļ sievietes bieži meklē un ierauga dziļāku jēgu, analizē motīvus, meklē kopsakarības - viņas iedziļinās.»

Ministrija mierina, ka

programmas sadaļa par laulību psiholoģiskajiem un ētiskajiem aspektiem, kas saņēma lielāko kritiku, tagad esot pārstrādāta.

Šo darbu gan veicis tas pats Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs, kas rakstīja pirmo izziņas materiāla variantu.

«Programmas izstrādātāji, reaģējot uz šo te sabiedrībā izskanējušo ažiotāžu un viļņošanos par kaut kādiem atsevišķiem jautājumiem, ir pārstrādājuši šo psiholoģisko moduli, kas attiecas uz psiholoģiskajiem aspektiem,» teica TM Dzimtsarakstu departamenta direktore Solvita Saukuma-Laimere.

Pagaidām gan nav skaidrs, kā kursus organizēs.

Izstrādāti trīs varianti. Pirmais paredz, ka tā būtu lielākoties pašvaldību atbildība, otrais - ka procesu organizētu valsts un pašvaldības kopā, bet trešais variants paredz, ka kursus rīkotu valsts. Kursi sastāvētu no četrām sadaļām, ko pasniegtu dažādi lektori.

Tie ilgtu kopā 24 akadēmiskās stundas.
Programmas mērķis būtu uzlabot laulību kvalitāti un mazināt šķirto laulību skaitu,

kas, līdzīgi kā citur Eiropā, Latvijā ir augsts.

«Laulību šķiršanas līmenis ir uzlabojies, bet joprojām tie

speciālie koeficienti rāda, ka 40% laulību izirs. Tās, kuras noslēdz formāli. Tas ir visai augsts,»

komentē demogrāfs, Latvijas Universitātes profesors Pēteris Zvirdiņš. Viņš ideju par valsts organizētām pirmslaulību apmācībām uzskata par pareizu, lai gan atzīst, ka tas ir tikai viens no pasākumiem, kas jādara, lai stiprinātu laulības institūtu valstī.

«Es personīgi neloloju lielas cerības, ka laulātības stimulēšana ar šādu programmu palīdzību būs visefektīvākā,

bet kā viens no paņēmieniem tas tomēr ir atzīstams. Bet ir jāskatās, lai būtu tie pasniedzēji, nodarbību vadītāji augsti kvalificēti speciālisti,» komentē Zvidriņš.

Pārus, kuri vēlas slēgt laulību Dzimtsarakstu nodaļā, plānots apmācīt, kā labāk saprasties, savstarpēji komunicēt, plānot ģimenes budžetu, audzināt bērnus, kā arī informēt par intīmās dzīves niansēm. Atšķirībā no baznīcas kursiem, valsts programmā paredzēts apmācīt arī par dažādiem tiesiskajiem aspektiem, kas ir saistīti ar stāšanos laulībā, piemēram, stāstīt, kas ir un kas nav uzskatāms par pāra kopīgo īpašumu pēc kāzām, kāda veida laulību līgumus ir iespējams noslēgt un tamlīdzīgi. Kursi būtu brīvprātīgi.

Raidījuma uzrunātie topošie laulātie gan ir vienisprātis, ka pirmslaulību apmācībās svarīgākais būtu jaunajiem pāriem mācīt nevis faktus un pareizos modeļus, bet gan rosināt diskusijas un mudināt pašus savstarpēji izrunāt visus jautājumus, kas saistīti ar dzīvi laulībā.

Valdība pirmslaulību apmācību jautājumu atkal skatīs šovasar.

TM norāda, ka

optimistiskākais scenārijs paredz valsts organizētās pirmslaulību apmācības ieviest nākamajā gadā.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu