2011.gads Latvijā - sestais siltākais vēsturē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

2011.gads ar vidējo gaisa temperatūru aptuveni +7,3 grādi, kas ir pusotru grādu virs normas, ierindojies siltāko gadu rindas pirmā desmita vidū, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārstāve Marta Smita.

Precīzi dati tiks apkopoti vēlāk; 2011.gads varētu būt sestais siltākais Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Vissiltākais bija 1989.gads, tā vidējā gaisa temperatūra bija +7,65 grādi, un tikai par 0,05 grādiem atpalika 2008.gads.

Vislielākā temperatūras novirze no normas bija decembrī - aptuveni +4,5 grādi. Aukstāks par normu bija tikai februāris, tā vidējā gaisa temperatūra valstī kopumā bija -8,9 grādi jeb 4,1 grādu zem klimatiskās normas. Pārējo mēnešu vidējās gaisa temperatūras novirze no ilggadējiem vidējiem rādītājiem bija no +0,5 grādiem maijā līdz +3,1 grādam jūlijā.

Pagājusī vasara bija otra siltākā novērojumu vēsturē, atpaliekot tikai no 2010.gada rekordsiltās vasaras. Savukārt 2011.gada kalendārais rudens ar vidējo gaisa temperatūru +8,5 grādi, kas ir divus grādus virs normas, kļuva par piekto siltāko rudeni Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Nokrišņu daudzums 2011.gadā bijis tuvs normai. Vairāk nokrišņu nekā ierasts bija janvārī, februārī, maijā, jūlijā augustā un decembrī, savukārt pārējos mēnešos nokrišņu daudzums bija mazāks par normu. Visvairāk nokrišņu attiecībā pret normu bijis decembrī - vismaz 170 procentu, savukārt martā un novembrī nokrišņu daudzums bija tikai puse no normas.

Kā vienu no neparastākajām aizejošā gada parādībām Marta Smita nosauca noturīgo sniega segu pagājušajā ziemā - sniegs Latviju klāja no 2010.gada novembra beigām līdz pat 2011.gada aprīļa sākumam, Alūksnē un Valkā vēl 1.aprīlī bija 28-29 centimetrus dziļš sniegs. Vasara izcēlās ar karstuma viļņiem un spēcīgiem pērkona negaisiem, rudens bija neparasts ar stabilo siltumu un sausumu.

Savukārt šajā ziemā nekur Latvijā joprojām nav izveidojusies noturīga sniega sega, kas arī ir liels retums. Ar sniega trūkumu izcēlās jau novembris - tik maz sniega kā 2011.gada novembrī vēl bija tikai 1991.gadā, kā arī 1938.gadā, kad saskaņā ar tolaik darbojošos staciju datiem sniega segas nebija vispār.

Gaisa temperatūras amplitūda 2011.gadā bija no -28..-31 grāda vairākos februāra rītos Latgalē un Vidzemē līdz +32 grādiem 7. un 9.jūnijā jūras piekrastē un 21.-22.jūlijā daudzviet Latvijā, Ventspilī 21.jūlijā tika reģistrēti +32,3 grādi.

Pagājušajā ziemā Baltijas jūru pārklāja plašākais ledus kopš 1987.gada, Rīgas līcis aizsala pilnībā. Pēdējie ledus gabali izkusa Rīgas līča dienvidu daļā 7.maijā, savukārt Botnijas līča ziemeļos - pēc 20.maija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu