«VEF Rīga» basketbolisti nonāk uzvaras attālumā no Latvijas čempionu titula

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mikus Kļaviņš, VEF Riga

«VEF Rīga» komanda «Aldaris» Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijas piektajā spēlē piektdien ar 85:76 (27:19, 17:10, 15:21, 26:26) uzveica «Valmieras»/ORDO vienību, tādējādi nonākto uzvaras attālumā no Latvijas čempionu titula.

«VEF Rīga» sērijā līdz piecām uzvarām izvirzījās vadībā ar 3-2, bet svētdien Rīgā norisināsies sērijas sestais mačs.

Ar 23 punktiem un 11 rezultatīvām piespēlēm ražīgākais rīdzinieku rindās bija izslēgšanas turnīra līderis čempionvienības sastāvā Fransisko Kruss, bet 21 punktu guva un sešas bumbas zem groziem savāca Džošua Bostiks, kamēr ar 12 punktiem atzīmējās Ingus Jakovičs.

Tikmēr mājiniekiem rezultatīvākie ar 13 gūtiem punktiem bija Kvameins Mičels un Aigars Šķēle, bet 12 punkti Artūra Bērziņa kontā.

«VEF Rīga» jau pēc nospēlētas pusotras minūtes panāca 9:2 savā labā, taču turpmākās trīs minūtes mājinieki nosargāja savu grozu neiekarotu, tādējādi panākot neizšķirtu 9:9. Tiesa, turpinājumā valmieriešu uzbrukumi bija nesekmīgi, kas viesiem ļāva panākt astoņu punktu pārsvaru 19:11. Pirmās ceturtdaļas nogalē Dāvis Rozītis divreiz spēja pietuvināt «Valmieru»/ORDO līdz piecu punktu deficītam (14:19 un 16:21), tomēr ceturksnis noslēdzās ar 27:19 galvaspilsētas komandas labā.

Pagalam neveiksmīga mājiniekiem izvērtās otrās ceturtdaļas pirmā puse, kad četrarpus minūtes neizdevās gūt punktus, kas Rīgas klubam ļāva iekrāt 13 punktu pārsvaru (32:19). Arī turpinājumā Valmieras vienību pievīla metienu precizitāte un spēle aizsardzībā, tādējādi puslaika pārtraukumā ar 15 punktu pārsvaru devusies «VEF Rīga» - 44:29.

Arī otrā puslaika sākumā vidzemnieki nespēja atrast pretargumentus pretinieku uzbrukumiem, «VEF Rīga» pārsvaram pārsniedzot jau 20 punktu robežu (50:29). Tiesa, trešās ceturtdaļas turpinājumā mājiniekiem izdevās 11 punktu izrāviens, kas palīdzēja punktu starpību samazināt līdz desmit (43:53), turklāt, pateicoties brāļiem Šķēlēm, «Valmiera»/ORDO spēles nogriežņa galotnē pietuvojās līdz mīnus sešiem punktiem (50:56).

Ceturtās ceturtdaļas sākumā «VEF Rīga» spāņu leģionārs Gilje Ruvio rupji pārkāpa noteikumus pret Lauri Blauu, saņemdams nesportisku piezīmi. Tiesa, valmierieši neizmantoja pretinieku emociju izvirdumu un nespēja lauzt cīņas gaitu. Līdz spēles finālsvilpei «VEF Rīga» vienība spēja noturēt savu pārsvaru desmit punktu robežās un izcīnīja uzvaru ar 85:76.

«Valmieras»/ORDO komandai šajā spēlē traumas dēļ nepalīdzēja pieredzējušais Akselis Vairogs.

Sērijā līdz četrām uzvarām rezultāts ir 3-2 «VEF Rīga» labā. Svētdien Rīgā vienības tiksies sesto reizi, bet, ja būs nepieciešams septītais mačs, tas nākamajā otrdienā vēlreiz risināsies Valmierā.

Finālsēriju ar uzvaru sestdien sāka pašreizējā valsts čempione «VEF Rīga», izcīnot panākumu ar 70:59, taču svētdien «Valmiera»/ORDO revanšējās ar 73:71, savukārt otrdien jau izvirzījās vadībā visā sērijā, kad guva panākumu ar 79:70.

Tiesa, trešdien «VEF Rīga» savā laukumā pārspēja pretiniekus ar 82:77 un panāca izlīdzinājumu sērijā.

Kā zināms, pirms finālsērijas valmierieši nacionālajā čempionātā bija piedzīvojuši tikai vienu zaudējumu galvenā trenera Roberta Štelmahera vadībā, kurš amatā stājās janvārī.

Regulārā turnīra uzvarētāja «Valmiera»/ORDO LBL finālā spēlē pirmo reizi, savukārt «VEF Rīga» izšķirošajos mačos piedalās jau septīto gadu pēc kārtas, lūkojot atkārtot 2011., 2012., 2013.gadā un pērn gūtos panākumus, kad kļuva par valsts čempioni.

Dalību izslēgšanas turnīrā «Valmiera»/ORDO kā pamatturnīra labākā komanda sāka no pusfināla, kurā sērijā līdz trīs uzvarām pārliecinoši ar 3-0 uzvarēja «Liepājas»/«Triobet» basketbolistus. Savukārt «VEF Rīga» izslēgšanas sacensības sāka no ceturtdaļfināla, tajā ar 3-0 pieveicot «Valka»/«Valga» vienību, bet pēc tam pusfinālā ļoti sīvā cīņā ar 3-2 uzvarēja arī savus principiālos pretiniekus «Ventspils» basketbolistus, kuri regulāro turnīru noslēdza otrajā pozīcijā.

«VEF Rīga» šodien aizvadīja astoto spēli 13 dienu laikā.

Kā zināms, bronzas sērijā, kas ilgs līdz vienas komandas trim uzvarām, pašlaik «Liepāja»/«Triobet» ar 2-0 ir priekšā pret ventspilniekiem. Trešais mačs sestdien risināsies Ventspilī.

«VEF Rīga» un «Ventspils» LBL finālos savā starpā bija tikušās iepriekšējās piecas sezonas. Tāpat kopš 1998.gada LBL finālā bija spēlējuši tikai Ventspils un Rīgas pilsētu klubi.

Regulārajā sezonā «Valmiera»/ORDO un «VEF Rīga» savā starpā tikās divas reizes un abas reizes uzvarēja Vidzemes klubs. Abu vienību pirmais mačs LBL pamatturnīrā tika aizvadīts sezonas sākumā, kad pērnā gada septembra beigās valmierieši viesos uzvarēja ar 79:75. Tobrīd uzvarētāju komandu vēl trenēja Ainars Zvirgzdiņš, kurš pirms gadu mijas darbu zaudēja, bet «VEF Rīga» vadīja Karloss Frade, kurš arī sezonas laikā tika atlaists, kura vietā stājās līdzšinējais palīgs Jānis Gailītis. Savukārt otra spēle tika aizvadīta pirms mēneša, kad «Valmiera»/ORDO uzvarēja ar 66:62, sperot soli pretī uzvarai LBL pamatturnīrā.

Tikmēr Valmieras komandu kopš janvāra trenē Štelmahers, kura vadībā «Valmiera»/ORDO vietējā čempionātā pirms finālsērijas bija izcīnījusi 21 uzvaru 22 mačos, vienīgo reizi zaudējot februāri «Valka»/«Valga» komandai.

LBL regulārajā turnīrā «Valmiera»/ORDO aizvadīja 36 spēles, kuru laikā izcīnīja 30 uzvaras. Tikmēr «VEF Rīga» saistībā ar piedalīšanos VTB Vienotajā līgā nospēlēja 20 mačus, tiekot pie 15 panākumiem.

Pagājušā gada pavasarī «VEF Rīga» pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot «Ventspili».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu