Šerloks Holmss ir drusku narkomāns, bet baigi foršs

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Visu laiku populārākais un atjautīgākais detektīvs atgriežas – 30.decembrī uz lielajiem ekrāniem iznāk Gaja Ričija (Guy Ritchie) piedzīvojumu filma «Šerloks Holmss: ēnu spēle» («Sherlock Holmes: A Game of Shadows»)!

- Kā tas nākas, ka esat tik gudrs, Holmss?

- Elementāri, dārgais Vatson. Es ieturu veselīgu un sabalansētu diētu, kas sastāv no alkohola un kokaīna.

Apraksts: Šerloks Holmss vienmēr ir bijis gudrākais un veiklākais... līdz brīdim, kad viņam pretī stājas kriminālās pasaules ģēnijs - profesors Moriartijs. Kopā ar allaž uzticamo doktoru Vatsonu detektīvam Holmsam nākas risināt vēl nepieredzēti sarežģītu mīklu – Austrijas prinča slepkavību, kas ir tikai daļa no profesora Moriartija ģeniālā un ļaunā plāna. Ja Holmss nepagūs laikā atšķetināt Moriartija mīklu, neatgriezeniski mainīsies vēstures kurss.

Pārdomas: Madonnas bijušais vīrs, moderno gangsterfilmu malacis Gajs Ričijs ir turējis savu solījumu un pasaules slavenākais detektīvs Šerloks Holms ir atgriezies ar savu otro filmu. Īsumā - tie, kam patika pirmā daļa, noteikti būs sajūsmā arī par šo filmu, tiem, kam pirmā daļa nepatika, nepatiks arī šis turpinājums.

Šajā daļā ļaundaris ir kriminālās pasaules ģēnijs - profesors Moriartijs, kurš vēlas sākt pasaules karu, lai varētu pelnīt, pārdodot ieročus. Grūti teikt, vai Holmss rīkojas tāpēc, ka vēlas glābt cilvēci, vai tāpēc, ka viņam patīk sarežģītas mīklas, bet galvenais, ka viņš to dara un ļoti skaļi. Tieši tā -

šī filma ir vēl ātrāka, ar vairāk šaušanu, sprādzieniem un kaušanos.

Gajs Ričijs nekautrējas padarīt Robertu Dauniju par nelielu izsmiekla objektu, pārģērbjot viņu par dāmu vai liekot jāt ar poniju, jo mūsu modernais Šerloks Holmss uzskata, ka inteliģentām būtnēm nevajadzētu atrasties starp kājām, šo teikumu sapratīsi, kad noskatīsies visu filmu.

Cik esmu runājis ar daudziem paziņām un draugiem, esmu pamanījis diezgan savādu izskaidrojumu tam, kāpēc tiem nepatīk modernā versija iemīļotajam detektīvam. Šajos platuma grādos tā daudziem skatītājiem nepatīk, jo tiem ir ierūsējusi atmiņā vecā, septiņdesmito gadu beigās, Padomju Savienībā uzņemtā versija «Šerloka Holmsa un Doktora Vatsona piedzīvojumi», kas filmēta pat mūsu Vecrīgas ielās un kurā galveno varoni atveido lieliskais aktieris Vasilijs Ļivanovs. Vecais tēls bija «inteleģents ģentelmenis», un savā ziņā es nebrīnos, ka šis jaunais, trakais narkomāns ir vairākiem skatītājiem grūti pieņemams. Man patīk šīs vecās filmas, bet jāatceras, ka tagad nav septiņdesmitie gadi un Roberts Daunijs juniors nav Vasilijs Ļivanovs. Tāpēc jau mēs arī skatāmies kino, lai redzētu, kā atdzīvojas dažādas pasakas, stāsti, kuros nav robežu fantāzijai, kāpēc nepaskatīties arī uz šo tēlu drusku modernāk?

Ja patīk populārais Dr. Hausa tēls, Roberta Daunija atveidotais Šerloks Holmss nevar nepatikt.

«Šerloks Holmss» ir lieliska izklaide ar interesantiem specefektiem, labiem jokiem un kurioziem atgadījumiem. Gajam Ričijam patīk visu pamatīgi pārspīlēt, kas mēdz arī drusku kaitināt, jo esmu diezgan drošs, 1891. gadā pa Londonas ielām nebija tāda auto satiksme, kādu uzbūris ir Ričijs, un arī milzīgie sprādzieni diez vai bija tik aktuāli, bet es spēju to pieņemt, galvenokārt tāpēc, ka Roberta Daunija atveidotais trakais tēls mierīgā un autentiskā vidē vienkārši neiederētos.

Vizuāli šī daļa ne ar ko īpaši neatšķiras no pirmā «Šerloka Holmsa», arī šeit Londona ir savādi pārkrāsota drūmākos toņos, arī šeit ir iepīti dažādi sena stila moderni «gadžeti», piemēram, kabatas mīnas ar pulksteņa mehānismu un dažādi savādi ieroči. Īpaši skaisti ir «slow motion» momenti ar baritsu cīņas veida ainām, kuras pavada Šerloka Holmsa skaidrojumi un domu lidojums, patiesībā šāda veida ainas jau kļuvušas par Gaja Ričija rokrakstu.

Par aktieriem runājot, Roberts Daunijs ir lielisks, viņš ļoti brīvi un dabīgi atveido ķerto ģēniju, bet sadarbībā ar Džūdu Lovu (Jude Law) abi lieliski viens otru akcentē. Kamēr Daunijs ir neprātīgs un visu laiku pārkāpj jebkādas robežas, Lovs ir miera un pareizības iemiesojums, tas palīdz tēliem vienam otru izcelt un raisa smaidu skatītāju sejā. Lielisks bija arī Džareds Hariss, kurš atveido lielo ļaundari Moriartiju, šis tēls bija daudz interesantāks par pirmās daļas ļaundari, un par filmas naglu uzskatu arī Moriartija šaha spēli ar Šerloku, kas arī ir šā «Šerloka Holmsa» beigu atrisinājuma aina. Par visiem aktieriem priecāties nesanāca, diemžēl Stīga Lārsona «Millennium» triloģijas zviedru ekranizācijas zvaigznei Nomi Rapasai (Noomi Rapace) loma ir pilnīgi nesaprotama. Par tēlojumu nevar sūdzēties, vienkārši šis tēls bija pilnīgi lieks un bez jebkādas nopietnas nozīmes, sajūta, ka viņa ir pieņemta tikai tāpēc, lai būtu kāda sieviete filmā «ķeksīša pēc».

Starp citu, Gajs Ričijs jau ir sācis strādāt pie trešā «Šerloka Holmsa» turpinājuma, piedāvājot rakstīt scenāriju Drū Pīrsam, kas šobrīd strādā pie «Dzelzs vīra 3».

Šerloks Holmss ir drusku narkomāns, bet baigi foršs
Šerloks Holmss ir drusku narkomāns, bet baigi foršs Foto: Ekrānuzņēmums

Es atļaušos domāt, ka pašam «Šerloka Holmsa» grāmatu autoram Seram Arturam Konanam Doilam (Sir Arthur Ignatius Conan Doyle) nebūtu pretenziju palūkoties uz šādu, trakāku detektīvu, pat ja viņam nepatiktu, interesanti būtu jau nu noteikti. Šī filma man atgādina, kāpēc mēs vispār skatāmies filmas un ejam uz kino, - lai izklaidētos, lai pasmietos un izbaudītu kvalitatīvi savu brīvo laiku. Neliedz sev šo izklaidi, paķer līdzi draugus un aizej uz kino!

Laimīgu Jauno gadu!

Vērtējums: 8/10

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu