Guļamistaba pusaudzim - risinājumi straujām gaumes maiņām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Bērnistabas iekārtošana nav tas sarežģītākais uzdevums, līdz bērns sasniedz niķīgo pārmaiņu vecumu - pusaudža gadus. Šajā laikā guļamistabas pārmaiņas ir teju neizbēgamas - jaunietim esošās istabas dizains ir pārāk bērnišķīgs, turklāt tīnim vajag telpu, kur izpausties, mācīties un patverties no pasaules.

 
Foto: Unsplash

Ļaut tīnim vaļu

Labs risinājums pusaudžiem ir industriāla dizaina istabas, kurās ir atvēlēta vieta tīņu radošajām izpausmēm. Piemēram, viena siena, kuru tīnis drīkst pārkrāsot, apzīmēt vai pat uzpūst grafiti pēc saviem ieskatiem. Šāda telpa raksturos tīņa dumpīgumu un ļaus pusaudzim iziet cauri šai fāzei.

Lai gan šādu guļamistabas iekārtojumu pieļaus visnotaļ demokrātiski vecāki, tomēr zīmējumu un grafiti sienai ir savi plusi. Tukšā siena izmaksās daudz lētāk nekā tapetes, kuras pēc dažiem gadiem tāpat būs jāmaina - daudzi jaunieši pārejas vecumā mēdz sienas aplīmēt ar plakātiem, uzlīmēm vai kartītēm, stiprināt pie sienām gaismas virtenes vai pašu darinātos rokdarbus. Tiklīdz pašam pusaudzim apniks zīmējumi vai grafiti, nokrāso sienu ar grunts krāsu un tā būs gatava jaunam dzīves posmam.

 
Foto: Pixabay

Izpaust stilu ar dekoriem

Ja sienas pārkrāsošana ar grafiti šķiet pārāk ekstrēma, vienmēr var izvēlēties pretēju ceļu un atstāt sienas neitrālas, bet tīņa stilu, mākslinieciskumu un nostāju pret pasauli var izpaust ar dekoru palīdzību. Ļauj pusaudzim izvēlēties gultasveļu, paklāju, aizkarus, sienas rotājumus un citus dekoratīvus priekšmetus. Tiklīdz telpas noskaņa apnīk vai pusaudzim jau atkal mainās gaume, dekorus var ātri vien nomainīt pret citiem.

 
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Parādi pusaudža kolekcijas

Ja tīnis aizraujas ar kādu lietu kolekcionēšanu, ir vērts šo hobiju iekļaut arī interjerā un izveidot īpašu plauktu vai vietu jaunieša kolekcijai. Piemēram, tīnis krāj cepures - pie kādas no tukšajām sienām piestiprini āķīšus un sakarini cepures, vai jaunietis aizraujas ar fotografēšanu - izveido fotogrāfiju virteni, kuru piekarināt pie sienas.

 
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Gulta virs zemes

Ideālā variantā jaunieša gulta ir paredzēta tikai gulēšanai, bet visas pārējās aktivitātes var veikt citur. Ja istaba ir samērā maza, bet griestu augstums atļauj ierīkot paaugstināto gultu, tad to ir vērts īstenot. «Pagultē» noliec skapi vai rakstāmgaldu, bet otrajā stāvā ierīko guļamvietu. Šāds gultas risinājums pat dubultos, ja ne trīskāršos brīvo telpu, tāpēc istabā būs vairāk vietas atpūtai, mācībām un hobijiem.

 
Foto: Unsplash

Gudri izplāno mācību zonu

Pusaudžu gados lielāko daļu laika aizņem mācības un pulciņi, tāpēc mācību zonai ir īpaši liela nozīme tīņu istabās. Investē līdzekļus augstas kvalitātes rakstāmgaldā un krēslā, kā arī aprīko mācību zonu ar plauktiem un atvilktnēm. Plauktus papildini ar dažādām dekoratīvajām kastēm, kur glabāt kancelejas preces un mācību materiālus.

 
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Tāfeles siena zīmējumiem un stundu sarakstam

Ja nevēlies ziedot veselu sienu grafiti zīmējumiem, nokrāso vienu no guļamistabas sienām ar tāfeles krāsu. Uz tāfeles sienas pusaudzis varēs izpausties pēc sirds patikas un pēc kāda laika mākslas darbus, sarakstus un piezīmes varēs nodzēst ar vienu rokas vilcienu. Interesantākam efektam pirmo slāni uzklāj magnētisku krāsu un tikai pēc tam tāfeles krāsu - tad jaunietis ar sienu varēs rīkoties gluži kā ar īstu skolas tāfeli. Ja neapmierina melnā krāsa - tāfeles krāsas specializētajos veikalos var uzjaukt dažādos toņos.

 
Foto: Unsplash

Klasika - strīpainas sienas

Nopietnākajiem jauniešiem istabā iederēsies strīpainas tapetes - noklāj vienu sienu ar tapetēm, bet pārējās atstāj neitrālas. Strīpas vienlaikus būs jauneklīgas un atspoguļos tīņa nopietno personību. Pieskaņo telpai vienkrāsainas koka mēbeles.

 
Foto: Unsplash

Uzmundrini pusaudzi ar enerģisku krāsu

Pusaudžiem bieži vien patīk paslinkot un atpūsties, taču košs akcents pusaudzi padarīs mundrāku un enerģiskāku. Izvēlies oranžu krāsu, kas telpā ieviesīs radošu un enerģisku atmosfēru. Vienu sienu vai kādu aili nokrāso apelsīnu oranžā tonī, bet pārējām sienām izvēlies monohromus motīvus un krāsas, lai radītu balansu un istaba nebūtu pārāk koša.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu