VID ģenerāldirektore Pētersone pagaidām neplāno atkāpties no amata

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone pagaidām neplāno atkāpties no amata. Tā pēc iepriekš neplānotas tikšanās šodien ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS) informēja Pētersone.

Šovakar pēc Pētersones iniciatīvas notika viņas tikšanās ar finanšu ministri. Neoficiāla informācija liecināja, ka tikšanās laikā VID vadītāja plāno iesniegt atlūgumu. Pēc tikšanās, kas ilga pusotru stundu, Pētersone žurnālistus informēja, ka atkāpties pagaidām neplānojot. «Neizslēdzu iespēju, ka es varētu iesniegt atlūgumu, bet šobrīd es to neesmu izdarījusi,» uzsvēra VID vadītāja.

Finanšu ministre žurnālistiem stāstīja, ka Pētersone šodien atlūgumu nav iesniegusi un šāds jautājums šodien netika pat pārrunāts. Abas puses pārrunāja «sasāpējušus jautājumus», ko bijis svarīgi izrunāt. VID vadītāja minējusi faktorus, kas patlaban apgrūtina viņas darbu. Viens no jautājumiem bijis saistīts ar publiskajā telpā izplatītajām anonīmajām vēstulēm.

«Patlaban no dažādām pusēm tiek izdarīts spiediens uz VID un Pētersoni, kas ir tieši saistīts ar VID uzsāktajām darbībām - darbinieku rotāciju iestādē. Mēģināsim noskaidrot, no kuras puses pūš vējš, un domāsim, kā ar to tikt galā,» sacīja Reizniece-Ozola.

Ministre uzsvēra, ka VID sakārtošanas darbi turpināsies, kas nozīmē, ka arī nomelnošana varētu tikt turpināta. «Jebkuri centieni likt šķēršļus VID sakārtošanā nebūs veiksmīgi. Pētersonei ir spēks, motivācija un atbalsts turpināt darbu,» uzsvēra finanšu ministre.

Savukārt VID vadītāja stāstīja, ka pēdējos četros mēnešos, kopš sākta VID sakārtošana, viņa strādā pastiprinātos spriedzes apstākļos. Pētersone atzina, ka viņa ir apsvērusi - palikt amatā vai nē, tomēr šodien viņa nenāca pie finanšu ministres ar domu atkāpties.

«Man bija svarīgi ar ministri pārrunāt ar darbinieku rotāciju saistītos jautājumus. Es arī informēju ministri par štata vietu samazināšanu, lai nodrošinātu motivējošāku atalgojumu darbiniekiem. Spiediens, kas ir publiskajā telpā, jebkuram cilvēkam radītu spriedzi un papildu pārdzīvojumus. Patlaban arī ir sarežģītāk vadīt kolektīvu, jo ne visi ir apmierināti ar maniem pieņemtajiem lēmumiem,» atzina Pētersone.

Kā ziņots, par iespēju pamest amatu Pētersone izteicās nedēļas sākumā intervijā laikrakstā «Latvijas Avīze». Runājot par pagājušajā nedēļā izplatīto anonīmo vēstuli, kurā vēstīts par Pētersones ģimenes īpašumiem, viņa atgādināja vēstulē teikto, ka šādi materiāli būs tikai sākums. «Es ar to rēķinos. Vienlaikus apsveru iespēju dzīvē arī darīt kaut ko citu un ļaut kādam citam šo tik vieglo kuģi pastūrēt. Trīs gadi šajā medus maizē ir daudz, un to var saprast tikai tie, kuri kaut ko tādu ir darījuši,» saka Pētersone.

Tāpat Pētersone intervijā norādīja, ka ir bijuši mēģinājumi ietekmēt viņas lēmumus saistībā ar darbinieku pārcelšanu citā darbā. «Pieļauju, ka pārcelšana nepatīk atsevišķiem VID spēka struktūrvienību darbiniekiem, iespējams, citiem, tāpat arī kādiem ietekmīgu, ar nelegālu biznesu saistītu grupējumu pārstāvjiem, kurus esam pieķēruši pēdējā laikā,» stāstīja Pētersone.

Intervijā Pētersone sacīja, ka visus lēmumus viņa pieņēmusi patstāvīgi, taču par rotāciju iepriekš apspriedusies ar VID Iekšējās drošības daļas vadītāju Gitu Plaudi, kurai viņa uzticas. «Un diezin vai kāds varētu mani ietekmēt arī turpmāk - kamēr vien būšu šajā amatā,» piebilda Pētersone.

Valdība Pētersoni VID ģenerāldirektores amatā apstiprināja 2013.gada 22.oktobrī. Pētersone šim amatam tika virzīta pēc toreizējā finanšu ministra Andra Vilka (V) ieteikuma.

Pētersone nodokļu jomā strādā kopš 1995.gada. Gandrīz 15 gadus viņa vadījusi VID struktūrvienības, kuru darbs saistīts ar audita un nodokļu kontroles organizēšanu, savu profesionālo karjeru veidojot no auditores līdz ģenerāldirektora vietnieces amatam. Pētersone ieguvusi profesionālo maģistra grādu ar lauksaimniecības ekonomista grāmatveža kvalifikāciju, kā arī maģistra grādu un uzņēmumu un iestāžu vadītāja kvalifikāciju.

VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā, Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Pētersone par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju tika iecelta 2013.gada jūlijā. Iepriekšējā VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova atstāja amatu pēc pašas vēlēšanās.

LETA jau ziņoja, ka nezināma persona vai personu grupa mēģina īstenot Pētersones nomelnošanas kampaņu. Pētersone aģentūrai LETA norādīja, ka saista šo kampaņu ar cilvēkiem, kuriem VID notiekošās pārmaiņas traucē turpināt iepriekš darīto.

Jau ziņots, ka kopumā dažādas rotācijas skar 39 VID darbiniekus, tajā skaitā 22 dažāda līmeņa vadītājus. Amatos VID struktūrās paredzēts pārcelt 34 darbiniekus, bet pieci tiks pārcelti uz Ieslodzījumu vietu pārvaldi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu