Kuldīgas pils dzirnavās atgriežas dzīvība

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kuldīgas pils dzirnavās pamazām atgriežas dzīvība. Jaunie īpašnieki nostiprinājuši sabrukušās dzirnavu sienas un pamatus, kā arī atjauno jumtu un vecos mehānismus, ziņo Latvijas radio.

Senās dzirnavas sabiedrības uzmanības lokā nonāca pirms vairākiem gadiem, kad valsts pirmo reizi gribēja tās atņemt īpašniekiem par nolaidīgu attieksmi pret valsts nozīmes kultūras pieminekli. Jaunie īpašnieki sola, ka atjaunotos dzirnavu mehānismus iedzīvotāji varēs aplūkot jau pēc viena vai diviem gadiem.

Dzirnavas uzceltas uz 13.gadsimta pils nocietinājuma mūra pamatiem, un vietējā folklorā atrodams ne mazums stāstu par ejām un alām dzirnavu pagrabos zem Ventas. Ēka 19.gadsimta sākumā tika pārbūvēta un dzirnavu rati darbojās līdz pat pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, kad tur tika iekārtota metālapstrādes darbnīca.

Senā ēka glabā ļoti daudz vēsturiski vērtīgu detaļu. Jumts gan ir sen savu nokalpojis un jāmaina. Lietus tek iekšā un bojā ēku. Brusas sapuvušas. Vecajā ēkā arvien atklājas laika zoba saēstas lietas, kas steidzami jālabo. Inspekcija jumta nomaiņai piešķīrusi trīs tūkstošus latu, taču ar to nepietiek, lai nomainītu visu jumtu. Platība ir liela. Dzirnavas sastāv no sešām ēkām. Viskritiskākā situācija bija ēkas daļā, kur atradās dzirnavu mehānismi. Tur bija iegruvuši vairāki stāvi. Tagad mehānismi pacelti, gruvuši iztīrīti un sienas nostiprinātas.

Projektā paredzēts, ka dzirnavu rats darbosies. Viens no dzirnavu īpašniekiem - Ogres uzņēmējs Gunārs Kārkliņš Latvijas radio sacīja, ka tuvākie darbi ir jumta salabošana un dzirnavu galvenās ēkas atjaunošana. Par nākotnes plāniem vēl īstas skaidrības nav, bet dzirnavu mehānismus varēs aplūkot ikviens.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas galvenā inspektore Ilze Zikmane Latvijas radio atzīst, ka "šoka terapija" - biedēšana īpašniekam ar ēkas atņemšanu - Kuldīgas pils dzirnavām ir nākusi par labu. Dzirnavas pamazām atdzīvojas. Ja īpašnieks nerūpējas par vēstures pieminekli, tas ir jāatsavina, uzskata inspektore.

Kuldīgas pils dzirnavu īpašnieki sola, ka galvenā ēka ar mehānismiem būs atjaunota jau līdz nākamā gada beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu