Pēc TTIP noslēgšanas algu kāpumu Latvijā prognozē 0,4% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pēc Eiropas Savienības (ES) un ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) līguma noslēgšanas Latvijai prognozēts algu kāpums par 0,4%, norāda Ārlietu ministrijas Ārējās tirdzniecības un ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas departamenta direktors Mārtiņš Kreitus.

Ārlietu ministrijā notikušajā diskusijā par ieguvumiem, izaicinājumiem un aktuāliem jautājumiem TTIP sarunās Kreitus informēja par TTIP prognozēto ietekmi 2030.gadā, salīdzinot ar bāzes scenāriju.

Tiek lēsts, ka algas Latvijā varētu palielināties par 0,4%. Tāpat par 0,4% varētu palielināties Latvijas iekšzemes kopprodukts, savukārt optimistiskāka prognoze ir attiecībā uz eksportu uz ASV. Tas varētu palielināties par 11,7%.

Ministrijas pārstāvis gan atzina, ka nevienu pētījumu par TTIP ietekmi nevar uzskatīt par absolūti patiesu, jo joprojām nav zināmi visi līguma nosacījumi. Tāpat vairums no šādiem pētījumiem balstās uz dažādiem scenārijiem, sacīja departamenta direktors.

Jau vēstīts, ka ASV un ES kopš 2013.gada mēģina vienoties par pasaulē lielāko tirdzniecības līgumu.

Tas tiek dēvēts par brīvās tirdzniecības un investīciju līgumu 21.gadsimtam, kas koncentrējas uz noteikumu saskaņošanu, barjeru pazemināšanu investīcijām, pieejas atvēršanu valdību kontraktiem un pievēršanos tādām jaunām jomām kā datu tirdzniecība un patērētāju aizsardzība.

Šis līgums tomēr saskaras ar augošu pretestību un protekcionisma noskaņojumu, un tā kritiķi apstrīd atvērtākas tirdzniecības labās puses.

Iepriekš vides aizsardzības aktīvistu organizācija «Greenpeace» publicēja 248 lappušu slepenu dokumentu par TTIP, kas pēc tās apgalvojuma pierāda ASV pūliņus apiet ES patērētāju aizsardzības noteikumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu