Polijā sāk koku izciršanu Belovežas gāršā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Polijā otrdien sāka plānoto koku izciršanu Belovežas gāršā, neskatoties uz vides aktīvistu un zinātnieku aicinājumiem to nedarīt. Valsts mežu ģenerāldirektors Konrāds Tomaševskis norādīja, ka mērķis ir «apturēt meža degradāciju», likvidējot gremzdgraužu invāziju.

Tomēr vairākas vides aizstāvju grupas, tostarp «Greenpeace», ir apšaubījušas valdības pamatojumu, norādot, ka gremzdgraužu klātbūtne nerada draudus meža ekosistēmai.

Vides «ministrs [Jans Šiško] nesaprot, ka šis kukainis ir biežs un dabisks viesis, ka tas vienmēr ir pastāvējis, bet mežs ir spējis izdzīvot», pauda «Greenpeace» Polijas aktīviste Katažina Jagello.

Belovežas gārša ietver 150 000 hektāru lielu platību Polijā un Baltkrievijā. Tajā mīt 20 000 dzīvnieku sugu. Tā ir mājvieta simtiem sumbru, kas ir kontinenta lielākie zīdītāji.

Baltkrievijā visa gāršas teritorija ir iekļauta Nacionālajā parkā, bet tikai trešā daļa Polijas teritorijā esošās Belovežas gāršas, kas ir iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā, ir Nacionālā parka teritorijā, kur koku ciršanas darbi nav paredzēti.

Vides ministrija iepriekš pavēstīja, ka vairāk nekā desmit gadu laikā tiks izcirsti 180 000 kubikmetru koksnes.

Belovežas gāršu no 4. līdz 8.jūnijam apmeklēs UNESCO delegācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu