"Bubamara" svinēs ebreju gaismas svētkus Hanuku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

23.decembrī pasaules mūzikas krogā "Bubamara" ar spēlēm un mūziku tiks svinēti ebreju gaismas svētki "Hanukkah", informē "Bubamara" programmas menedžeris Mārtiņš Zviedris.

Par gaismas svētkiem dēvētie "Hanukkah" sākas Kislev jeb jūdu kalendāra devītā mēneša 25.dienā un ilgst astoņas dienas. Pazīstamību ārpus ebreju kopienas šīs svinības iemantojušas ar tuvumu Ziemassvētku laikam. Šogad Hanuku svin no 20. līdz 28. decembrim.

"Bubamara"

23.decembra vakarā "Bubamarā" varēs virpināt "dreidel" spēles kauliņus un klausīties ebreju tradicionālajā skaņu mākslā sakņotu mūsdienīgu mūziku grupas "Forshpil" sniegumā. Pēc tam radio "Naba" dīdžejs "Ernesto" atskaņos gan Austrumeiropai raksturīgās klezmeru melodijas, gan ebreju mūziku no visas pārējās pasaules.

Hanukas rašanās stāsts vēsta par ebreju sacelšanos pret seliucīdu Sīrijas varu, kas otrajā gadsimtā pirms mūsu ēras liedza ebrejiem brīvi piekopt viņu ticību un centās viņus asimilēt. Pēc sacelšanās uzvaras un Jeruzālemes tempļa atbrīvošanas atklājās, ka izsīkusi eļļa. Taču eļļa, kuras parasti pietiktu vienai naktij, tempļa gaismekļos dega veselas astoņas naktis - līdz tika sagādāti papildu krājumi.

Ieeja pasākumā būs bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu