Vai salutēšana gadumijā jāsaskaņo ar pašvaldību? (21)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojas gadumija, kad arī Gulbenē iedzīvotāji tradicionāli savu prieku par jauna dzīves cikla sākumu pauž, izmantojot pirotehniku. Taču pašvaldības saistošie noteikumi, kas nosaka sabiedriskās kārtības prasības Gulbenē, paredz: pirotehnisko līdzekļu izmantošana sabiedriskās vietās, ja tas traucē cilvēkiem, ir administratīvi sodāma.

Līdz šim par šādu pārkāpumu ir paredzēts 10 latu naudas sods, bet turpmāk tie būs jau 50 lati, ja salutēšana nebūs saskaņota ar pilsētas domi. To paredz 27.novembra sēdē pašvaldībā apstiprinātie grozījumi Gulbenes sabiedriskās kārtības noteikumos. Burtiski ņemot, iedzīvotājiem gadumijas salutēšana ir jāsaskaņo ar pašvaldību. Bet kas to var izkontrolēt? Kā šo situāciju komentē Gulbenes deputāti?

Nu kā tad bez salūta!

Par salutēšanu gadumijā Zintis Vībāns nediskutē. Arī par šāda salūta saskaņošanu viņam nav, ko teikt. Viņš uzskata, ka normāla ir gulbeniešu vēlme salutēt, piemēram, par godu cilvēka dzimšanas dienai, taču tad gan šīs aktivitātes iepriekš būtu jāpiesaka pašvaldībā, lai nebūtu nekādu problēmu.

Jānis Ločmans uzskata, ka "šis ir diezgan sarežģīts jautājums, kuram jāpieiet saprātīgi". Tomēr, viņaprāt, nav pieļaujama salutēšana daudzdzīvokļu māju pagalmā pēc pusnakts, ja apkārtējie tam neredz nekādu pamatu. "Ja salutēšana notiek, sagaidot jauno gadu, tad, protams, tas ir saprotami," saka J.Ločmans. Viņš arī pievērš uzmanību, ka "pirotehnikas pagriešana pret cilvēku vai kādu ēku - tas jau būs huligānisms ar pavisam citu atbildību".

Patvarība liegta sabiedriskā vietā

Osvalds Lucāns pievērš uzmanību terminam "sabiedriska vieta". Šis termins ir definēts pašvaldības saistošajos noteikumos par sabiedrisko kārtību. Sabiedriska vieta ir ceļi, laukumi, dzelzceļa stacija, sabiedriskā transporta pieturvietas, kā arī parki, skvēri, daudzdzīvokļu namu pagalmi, stāvlaukumi un citas speciāli iekārtotas un publiski pieejamas vietas, kā arī jebkura pašvaldības zeme.

"Loģiski, ka, piemēram, pie Gulbenes kultūras centra vai citur uz ielas nevar šaudīties ar pirotehniku, kā ienāk prātā. Pirmkārt, cilvēki tā var gūt traumas. Otrkārt, tas traucē," saka O.Lucāns. Viņš uzsver - "lai savā privātīpašumā katrs šaudās ar pirotehniku, cik uziet, bet to nedrīkst darīt publiskās vietās, kur notiek cilvēku kustība un kur tas apdraud viņu drošību". O.Lucāns arī klāsta, ka pirotehnika diemžēl nereti ir nekvalitatīva un tās izmantošanas dēļ var ciest jebkurš cilvēks. "Jādomā par apkārtējiem cilvēkiem," viņš piekodina.

Pret plaukšķeņu mētāšanu

O.Lucāns arī pievērš vecāku uzmanību, cik nedroša ir mazā pirotehnika, kuru pērk bērni un kura mēdz uzsprāgt viņiem rokās. "Sabiedrība ir jāaudzina. Nedrīkstam ļauties pašplūsmai," uzsver deputāts. Arī Z.Vībāns uzskata, ka plaukšķeņu mētāšana Gulbenē būtu jāapkaro. "Es eju pa ielu, un pēkšņi man pie kājām kaut kas uzsprāgst. Tas nav normāli," viņš saka, piebilzdams, ka bērni to dara bez ļaunprātības, neapzinoties iespējamās ļaunās sekas. "Viņi vienkārši blēņojas," saka Z.Vībāns.

Vai varēs izkontrolēt?

J.Ločmans pievērš uzmanību, ka pēc pulksten 23.00 visā valstī, nevis tikai Gulbenē, ir klusais periods, kad cilvēki devušies naktsmierā, un tas ir jārespektē. Viņš arī uzskata, ka tas vien, ka pašvaldības saistošajos noteikumos ir definētas striktas prasības, mudinās iedzīvotājus disciplinēt sevi un izvērtēt uzvedību.

Ja kādu nekauņu sodīs, tad tas dos labumu," saka J.Ločmans. Viņš arī piebilst, ka jebkuru sabiedriskās kārtības pārkāpumu izskatīs, izvērtēs un par sodu lems pilsētas domes juridiski izglītoti cilvēki, kā arī administratīvā komisija.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu