Oficiāli: Van Gāls atlaists no Mančestras «United» galvenā trenera amata

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Anglijas futbola premjerlīgas komanda Mančestras «United» pirmdien no galvenā trenera amata oficiāli atlaidusi Nīderlandes speciālistu Luisu van Gālu, vēl skaļākas padarot spekulācijas, ka viņa vietā stāsies pazīstamais portugālis Žuzē Mourinju.

Van Gāls vienai no slavenākajām Anglijas komandām pievienojās 2014.gadā, un viņam bija atlikusi vēl viena sezona līgumā, kas tika noslēgts uz trim gadiem. Šajā laikā Mančestras «United» ieguva tikai vienu titulu, turklāt tas tika izcīnīts sestdien, kad Futbola asociācijas (FA) kausa finālspēlē ar 2:1 apspēlēja Londonas «Crystal Palace».

Par van Gāla atlaišanu «United» oficiāli paziņoja vien pirmdien vēlu vakarā, lai gan jau visas dienas garumā britu mediji vēstīja, ka nīderlandietis savu amatu ir zaudējis.

Pēc britu mediju spekulācijām Mourinju līgumu par Mančestras «United» trenēšanu parakstīja jau pagājušajā vai pat aizpagājušajā nedēļā, savukārt van Gāls par atlaišanu oficiāli uzzinājis vien pirmdienas rītā, kad ieradās komandas vadības birojā.

«Esmu izcīnījis kausu un nediskutēšu par nākotni ar maniem draugiem no medijiem, kuri mani atlaida jau pirms sešiem mēnešiem,» sestdien teica 64 gadus vecais van Gāls. «Kurš treneris vēl varētu paveikt to, ko es esmu izdarījis?»

Šajā premjerlīgas sezonā Mančestras «United» samierinājās ar piekto vietu un nākamajā sezonā nespēlēs UEFA Čempionu līgā. Savukārt vienības līdzjutēji bija neapmierināti ar rādīto futbolu šajā sezonā, jo Mančestras «United» 38 premjerlīgas spēlēs iesita tikai 49 vārtus.

Portugālis Mourinju pēc ļoti neveiksmīga sezonas sākuma decembrī tika atlaists no Londonas «Chelsea» vienības.

Mančestras «United» joprojām turpina meklēt ideālo treneri, kopš 2013.gadā karjeru noslēdza vienības leģenda Alekss Fergusons. Pirmajā no sezonām komandu vadīja Deivids Moizs premjerlīgas čempionātu noslēdzot septītajā vietā, bet pēc tam viņa vietā stājās van Gāls, kurš tobrīd bija arī Nīderlandes izlases galvenais treneris.

Van Gāls, kurš spēlētāja karjeras gados pārstāvēja Beļģijas klubu «Royal Antwerp», čehu vienību Prāgas «Sparta», kā arī pašmāju klubus Velsenas «Telstar» un Alkmāras AZ, trenera karjerai pievērsās 1991.gadā, kad sāka vadīt pazīstamo Nīderlandes komandu Amsterdamas «Ajax», kuras sistēmā savulaik bija arī kā futbolists.

Sešu gadu laikā speciālists palīdzēja «Ajax» vienībai izcīnīt trīs valsts čempiontitulus, kā arī 1995.gadā triumfēt prestižajā UEFA Čempionu līgā. Tāpat van Gāla vadībā Amsterdamas klubs izcīnīja vienu UEFA kausu, UEFA Superkausu un vienu reizi uzvarēja Nīderlandes kausa izcīņā.

Lieliskais trenera sniegums nepalika nepamanīts, kā rezultātā 1997.gada vasarā van Gāls kļuva par Spānijas kluba «Barcelona» galveno treneri. Jau pirmajās divās sezonās trenera vadībā katalāņu vienība izcīnīja četras trofejas - divus Spānijas čempiontitulus, Spānijas kausu un UEFA Superkausu.

Pēc trešās sezonas van Gāls spāņu klubu pameta, lai vadītu Nīderlandes izlasi, kas gatavojās 2002.gada Pasaules kausa atlases turnīra spēlēm, tomēr trenera vadībā Nīderlande nespēja iekļūt finālturnīrā pirmoreiz kopš 1986.gada, līdz ar to valstsvienību trenerim nācās pamest.

2002.gada vasarā van Gāls Katalonijā atgriezās, vadot Barselonas grandu vēl pusgadu.

Savukārt no 2005. līdz 2009. gadam van Gāls vadīja Alkmāras AZ komandu, savā pēdējā sezonā palīdzot AZ futbolistiem uzvarēt Nīderlandes čempionātā pirmo reizi kopš 1981.gada.

Karjeras turpinājumā nīderlandietis no 2009. līdz 2011. gadam strādāja vācu kluba Minhenes «Bayern» rindās. Van Gāla vadībā Vācijas komanda izcīnīja vienu valsts čempionu kroni, vienu reizi triumfēja Vācijas kausa izcīņā, valsts Superkausā.

Savukārt 2012.gada vasarā van Gāls otro reizi karjerā tika apstiprināts par Nīderlandes izlases galveno treneri, ko vadīja līdz 2014.gada Pasaules kausa izcīņas izskaņai, palīdzot valstsvienībai četrgades prestižākajā futbola turnīrā gūt trešo vietu.

Pirmajā sezonā pie Mančestras «United» stūres van Gāls aizveda komandu līdz premjerlīgas ceturtajai vietai, tomēr šosezon tā palika gan bez lieliem panākumiem Eirokausos, gan arī premjerlīgā, tomēr ar uzvaru FA kausā tā izcīnīja pirmo trofeju pēc Fergusona ēras.

Nākamajā sezonā UEFA Čempionu līgā Mančestras komanda nestartēs otro reizi kopš 1996.gada - pirmā bija aizpagājušajā sezonā.

Mourinju savā karjerā sekmīgi trenējis «Porto», «Chelsea» (divreiz), Milānas «Inter» un Madrides «Real» komandas. Viņš trīs reizes kļuvis par Anglijas čempionu, divreiz triumfējis Itālijas meistarsacīkstēs, kā arī reizi - Spānijas čempionātā. Tāpat Mourinju kontā ir divas uzvaras UEFA Čempionu līgas turnīrā.

Mourinju par «Chelsea» galveno treneri pirmoreiz kļuva 2004.gadā, kad līdz UEFA Čempionu līgas titulam bija aizvedis portugāļu vienību «Porto». Londonas klubu viņš pameta 2007.gada septembrī, vienreiz triumfējot Čempionu līgā un divas reizes premjerlīgā.

Pirms 2008.-2009. gada sezonas portugālis pievienojās Itālijas vienībai Milānas «Inter» un divreiz uzvarēja Itālijas A sērijas čempionātā. 2010.gadā Mourinju kļuva par Madrides «Real» galveno treneri, palīdzot tai pa reizei uzvarēt Spānijas čempionātā, Karaļa kausa izcīņā, kas tika paveikts pēc 20 gadu pārtraukuma, un valsts Superkausā.

Savukārt 2013.gadā viņš atgriezās pie «Chelsea» stūres un otrajā sezonā ar to triumfēja premjerlīgā. Tomēr šī sezona tika iesākta ļoti neveiksmīgi un decembrī viņu atlaida no amata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu