Būvēs divas jaunas radioaktīvo atkritumu tvertnes Baldonē (176)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Valdība šodien atbalstīja divu jaunu radioaktīvo atkritumu tvertņu un lietoto slēgto starojuma avotu ilgtermiņa glabātavas izbūvi radioaktīvo atkritumu glabātavā "Radons" Baldonē. Šodien pie Ministru kabineta ēkas cilvēki piketēja pret radioaktīvo atkritumu glabātavas "Radons" paplašināšanu Baldonē.

Lēmums pieņemts, ņemot vērā likuma "Par radiācijas drošību un kodoldrošību" 12.panta pirmo daļu, kurā noteikts: ja saskaņā ar likumu "Par ietekmes uz vidi novērtējumu" ir veikts ietekmes uz vidi novērtējums valsts nozīmes jonizējošā starojuma objekta izveidošanai vai būtisku pārmaiņu veikšanai tajā, lēmumu akceptēt darbību ar ikreizēju rīkojumu pieņem Ministru kabinets.

Atbilstoši likumam "Par radiācijas drošību un kodoldrošību" radioaktīvo atkritumu glabātava "Radons" ir valsts nozīmes jonizējošā starojuma objekts.

Bīstamo atkritumu pārvaldības valsts aģentūra 2004.gada sāka ietekmes uz vidi novērtējumu divu jaunu radioaktīvo atkritumu tvertņu un lietoto slēgto starojuma avotu ilgtermiņa glabātavas izbūvei radioaktīvo atkritumu glabātavā "Radons".

Ietekmes uz vidi novērtējumu noslēguma ziņojums tika iesniegts Vides pārraudzības valsts birojā. Tas savā atzinumā rekomendēja divu jaunu radioaktīvo atkritumu tvertņu un lietoto slēgto starojuma avotu ilgtermiņa glabātavas izbūves radioaktīvo atkritumu glabātavā "Radons" projekta tālāko izstrādi, nodrošinot biroja atzinumā izvirzīto prasību izpildi.

Atzinumā arī norādīts, ka obligātie nosacījumi un turpmākajā projektēšanā veicamie pasākumi stājas spēkā tikai tādā gadījumā, ja tiek saņemts Ministru kabineta akcepts paredzētajai darbībai.

Radioaktīvo atkritumu glabāšanas koncepcija paredz divu papildu radioaktīvo atkritumu tvertņu un lietoto slēgto starojuma avotu ilgtermiņa glabātavas būvniecību radioaktīvo atkritumu glabātavā "Radons", kā arī radioaktīvo atkritumu apsaimniekošanas drošības uzlabošanas pasākumus.

"Radona" modernizācija ir saistīta ar Salaspils kodolreaktora likvidēšanu un demontāžu, tā nodrošinot nepieciešamo tilpumu likvidēšanas dēļ radušos radioaktīvo atkritumu apglabāšanai. Pašlaik radioaktīvo atkritumu glabātavas "Radons" teritorijā ir jau septiņas radioaktīvo atkritumu tvertnes.

Šodien valdība pieņēma arī rīkojumu par nekustamā īpašuma "Radons", kas atrodas Baldones pilsētas lauku teritorijā, saglabāšanu valsts īpašumā un nodošanu Vides ministrijas valdījumā. Nekustamais īpašums "Radons" sastāv no zemes vienības 7,67 hektāru platībā un 14 būvēm.

Šodien aptuveni 30 cilvēku pie Ministru kabineta ēkas piketē pret radioaktīvo atkritumu glabātavas "Radons" paplašināšanu Baldonē.

Kā norādīja piketētāji, valdība, iepriekš pieņemot lēmumu par "Radona" paplašināšanu, solīja Baldones sākumskolas rekonstrukciju, taču tā aizvien vēl nav paveikta.

Piketētāji rokās tur rokās vairākus plakātus ar uzrakstiem "Radonam nē!!! Baldones sākumskolai jā!!!", "Solīts makā nekrīt", "Labāk būsim aktīvi šodien".

Piketa norisi vēro pieci policisti.

Radioaktīvo atkritumu glabātava "Radons" tika uzbūvēta 1962.gadā Baldones teritorijā. Šī glabātuve atrodas tikai 30 kilometru attālumā no Rīgas, un tā ir vienīgā vieta visā Latvijā, kurā tiek apglabāti radioaktīvie atkritumi.

Komentāri (176)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu