Pēc ekspertes domām, uz otro kārtu nav tikuši cienīgi NEPLP kandidāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas deputāti uz otro kārtu darbam Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP) nav izvirzījuši vairākus cienīgus kandidātus, uzskata Latvijas Universitātes (LU) Komunikācijas studiju nodaļas vadītāja profesore Inta Brikše.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pirmdien plašas kritikas apstākļos par kritēriju trūkumu vienojās par 17 kandidātu tālāku virzīšanu no kopumā pieteiktā 41 kandidāta. Par vairākiem virzītajiem kandidātiem Brikše ir pārsteigta.

"Man bija savs saraksts, un ar deputātu virzītajiem kandidātiem man sakrīt 13 cilvēku. Es vērtēju ļoti konkrēti pēc tā, ko noklausījos, kad kandidāti iepazīstināja ar savu redzējumu par padomes darbību. Par atsevišķu cilvēku nominēšanu, kas ir deputātu sarakstā, godīgi sakot, esmu ļoti izbrīnīta," atzina Brikše.

Nevēloties ietekmēt kandidātus, viņa nenosauca, kuri tālāk tiek virzīti nepamatoti, jo otrdien LU gaidāma diskusija ar visiem 17 tālāk virzītajiem kandidātiem, no kuriem būs jāatlasa tikai pieci.

Brikše uzsvēra, ka joprojām aktuāls ir jautājums par vērtēšanas kritērijiem, jo likumā noteiktās atlases prasības par tādiem nevar uzskatīt, izņemot prasību par labu reputāciju. "Bet es neteikšu, ka visiem atlasītajiem ir laba reputācija," norādīja eksperte.

Viņasprāt, ārpus konkursa ir palikuši vairāki labi kandidāti.

"Manuprāt, netaisnīgi aiz borta palikusi Ilze Straustiņa, kurai ir ļoti laba mediju politikas pieredze un starptautiskā pieredze. Viņai bija labs konceptuāls skatījums, kas padomei jādara, un skaidrs vērtējums par pašreizējām problēmām. Manā sarakstā vēl ir arī Daina Markova, kurai bija laba uzstāšanās par sabiedriskajiem medijiem. Viņas pieeja bija racionāla," vērtēja Brikše.

Arī Vidzemes Augstskolas Mediju studiju un žurnālistika profesionālās bakalaura programmas direktore Agnese Karaseva secina, ka izvēle izdarīta bez atlases kritērijiem.

"Pozitīvi ir vērtējams, ka gaidāmas publiskās debates, kas ir iespēja piedalīties profesionālajām organizācijām un mediju ekspertiem, lai plašāk iepazītos un saprastu konkrētā kandidāta piedāvājumu, kurš Saeimas komisijai būtu jāņem vērā, ja ir vēlme šo procesu padarīt publisku un caurredzamu," sacīja Karaseva.

Jau vēstīts, ka Saeimas komisijas vadītāja Ināra Mūrniece nepiekrīt, ka nav kritēriju kandidātu vērtēšanai. Viņa par tādiem uzskata likumā noteiktās prasības kandidātiem uz NEPLP – augstākā izglītība, vismaz piecus gadus ilga profesionāla vai akadēmiska pieredze plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un laba reputācija.

Deputāti pirmdien balsojot izvirzīja 17 kandidātu darbam NEPLP.

14 kandidāti ieguvuši vairāk nekā pusi komisijas deputātu balsu, un tie ir Anita Brauna, Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Māra Eglīte, Gints Grūbe, Pēteris Krilovs, Andris Mellakauls, Aleksandrs Mirlins, Dainis Mjartāns, Ilmārs Muuls, Rita Našeniece, Ilze Strenga, Rolands Tjarve un Ivars Zviedris.

Otrajai kārtai virzīti vēl trīs kandidāti, kuri ieguvuši četras balsis, un tie ir divi pašreizējie padomes locekļi Dace Buceniece, Sergejs Kārītis, kā arī Andris Ķēniņš.

Līdz ar to tālāk nav izvirzīti Edvīns Inkēns, Viola Lāzo, Renārs Neimanis, Egils Zariņš, Kristians Rozenvalds, Ilze Straustiņa, Diāna Bērza, Māris Bērziņš, Dārija Juškeviča, Eva Mārtuža, Arturs Vaiders, Edgars Kramiņš, Daina Markova, Andrejs Mūrnieks, Jānis Porietis, Jānis Rušenieks, Ligita Azovska, Andrejs Dzedonis, Modris Ozoliņš, Austris Grasis, Jurijs Kušpelo, Imants Frederiks Ozols, Anna Rancāne un Gatis Strads.

Diskusija ar otrajai kārtai izvirzītajiem kandidātiem notiks otrdien plkst.13 LU Sociālo zinātņu fakultātē, un to vadīs žurnālists Arnis Krauze, bet jaunajā gadā uz komisijas sēdi aicinās mediju ekspertus un nevalstiskās organizācijas, lai apspriestu izvirzītos kandidātus. Pēc tam plānota diskusija kopā ar visiem 17 kandidātiem, kur viņus varēs izvaicāt nevalstisko organizāciju, mediju organizāciju un Saeimas frakciju pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu