Antonovs apgalvojis, ka "Snoras" nacionalizēta politisku motīvu dēļ

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušie Lietuvas nacionalizētās bankas "Snoras" īpašnieki Vladimirs Antonovs un Raimonds Baranausks tiesnesim Lielbritānijā apgalvojuši, ka Lietuvas prasība viņus izdot saistībā ar apsūdzībās par krāpšanos un piesavināšanos ir politiski motivēta kampaņa, pirmdien vēsta laikraksts "Moscow Times", atsaucoties uz ziņu aģentūru "Bloomberg".

Aizdomas, ka Antonovs un Baranausks savu banku noveda līdz maksātnespējai, ļoti atgādina Krievijā izmantoto taktiku, lai sagrābtu politisko pretinieku īpašumus, piektdien tiesai teicis Antonova advokāts Džeimss Lūiss, apgalvojot, ka Lietuva pārņēmusi banku un izdevusi abu tās īpašnieku aizturēšanas orderus pēc tam, kad Antonovam piederošā mediju kompānija pagājušajā mēnesī publicējusi Lietuvas valdību kritizējošus rakstus.

"Ļoti līdzīgā veidā metodes, kādas tiek izmantotas Krievijā, izmantoja arī šī bijusī padomju republika," Lūiss teicis tiesas sēdē, uzsverot, ka "viss tiks atklāts".

Antonova advokāts situāciju salīdzinājis ar Krievijā ierosināto krimināllietu pret bijušo naftas kompānijas JUKOS vadītāju Mihailu Hodorkovski, kas apgalvo, ka apsūdzības krāpšanā ar nodokļiem viņam izvirzītas, jo viņš kritizējis toreizējo valsts prezidentu Vladimiru Putinu, kurš gan šos apgalvojumus noliedz.

"Šī ir politiska lieta. Mēs to pierādīsim," piektdien pēc Vestminsteras tiesas sēdes Londonā teicis pats Antonovs, nesniedzot konkrētākus komentārus.

Jau vēstīts, ka 25.novembrī Londonas Vestminsteras miertiesa Krievijas pilsonim Antonovam noteica drošības naudu 75 000 sterliņu mārciņu (61 000 latu), bet Lietuvas pilsonim Baranauskam ‒ 250 000 sterliņu mārciņu (204 000 latu).

Antonovam ir jādzīvo savās mājās Londonā un trīs reizes nedēļā ‒ pirmdienās, trešdienās un piektdienās ‒ jāreģistrējas policijā. Baranauskam ir jādzīvo kādā adresē Kentas grāfistē un katru dienu jāreģistrējas policijā. Ne Antonovs, ne Baranausks nepiekrīt izdošanai Lietuvai, tāpēc tiesa skatīs Lietuvas prasību viņus izdot.

Nākamā tiesas sēde notiks 30.janvārī.

Lielbritānijas policija 24.novembrī Londonā saskaņā ar Lietuvas izdoto Eiropas Savienības (ES) orderi aizturēja nacionalizētās Lietuvas bankas "Snoras" bijušos akcionārus Vladimiru Antonovu un Raimondu Baranausku. Aizturēšana notika Londonas centra rajonā Sitijā.

Lietuvas valdība 16.novembrī nacionalizēja 100% bankas "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete ‒ 68,1% akciju ‒ piederēja Antonovam, bet 25,31% ‒ Baranauskam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu, jo konstatēja, ka bankā trūkst vērtspapīru aptuveni 3,4 miljardu litu (694 miljonu latu) vērtībā.

Lietuvā abiem baņķieriem izvirzītas apsūdzības par piesavināšanos lielos apmēros un dokumentu viltošanu, bet Baranauskam apsūdzības izvirzītas arī grāmatvedības viltošanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Lietuvas valdības advokāts Londonas tiesā Bens Vatsons piektdien teica, ka lieta ir "liela apjoma krāpšanas konspirācija", kuras rezultātā ""Snoras" palika bez saviem aktīviem".

Savukārt Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt "Snoras" meitasbankas "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā. 13.decembrī Rīgas apgabaltiesa nolēma pieņemt izskatīšanai FKTK pieteikumu un ierosināt "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas lietu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Antonovs uzauga Tadžikistānā. Viņa kompāniju tīklā bija Nīderlandes sporta auto ražotājs "Swedish Automobile" (agrāk - "Spyker"), kas iegādājās zviedru autobūvētāju "Saab", kā arī bankas Panamā un Ukrainā. Viņa holdinga kompānijas īpašumi pirms deviņiem mēnešiem bija septiņus miljardus ASV dolāru (3,7 mijardi latu) vērti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu