NEPLP locekļu amatiem virza 17 kandidātus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien nolēma Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu amatiem virzīt 17 kandidātus.

Uz NEPLP locekļu amatiem pretendēja 41 cilvēks

Komisijas lēmums bija vienbalsīgs. Kopumā uz NEPLP locekļu amatiem pretendēja 41 cilvēks.

Nākamajai vērtēšanas kārtai tiek virzīti Anita Brauna, Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Māra Eglīte, Gints Grūbe, Pēteris Krilovs, Andris Mellakauls, Aleksandrs Mirlins, Dainis Mjartāns, Ilmārs Muuls, Rita Našeniece, Ilze Strenga, Rolands Tjarve, Ivars Zviedris.

Tālāk tiek virzīti arī trīs pašreizējās NEPLP locekļi un darbinieki - Dace Buceniece, Sergejs Kārītis un padomes jurists Andris Ķēniņš.

Kandidāti tiks izvēlēti atklātā balsošanā

Nākamās kārtas kandidāti tika izvēlēti atklātā balsošanā. Par balsošanas kārtību un tālāk virzāmo kandidātu skaitu komisijas locekļu vidū izvērsās plašas un aktīvas debates.

Aktīva diskusija notika arī par vērtēšanas kritērijiem, taču komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) norādīja, ka līdz šim izvērtēšana balstīta uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma normām un komisijas izsludināto aicinājumu pieteikt kandidātus, kurā tikuši minēti potenciālo NEPLP locekļu atbilstības kritēriji.

Komentējot kandidātu virzības atklātību, Mūrniece atzīmēja, ka tas noticis pietiekami atklāti, jo izvirzīt kandidātus tika aicināts ikviens sabiedrības pārstāvis, bet politiskajiem spēkiem nav bijusi iespēja to darīt, tāpat ikviens ticis aicināts izteikt arī savus komentārus, kas nodoti tālāk arī komisijas locekļiem.

Visvairāk balsu saņēma Eglīte un Mirlins

Visvairāk jeb 11 komisijas balsis saņēma Eglīte un Mirlins, bet desmit saņēmis Tjarve. Astoņas balsis saņēma Mellakauls un Zviedris, septiņas - Dimants, Duļevska, Grūbe, Krilovs, Mjartāns, Našeniece, bet sešas - Brauna, Muuls un Strenga. Tā kā komisijas locekļi vienojās, ka tālāk tiks virzīti 15 kandidāti, bet, ja balsis būs vienādas un skaits būs zem 15, tad arī nākamie ar vienādo balsu skaitu, nākamajai kārtai ar četrām balsīm tika izvirzīti arī Buceniece, Kārītis un Ķēniņš.

Balsojums varētu notikt janvārī

Rīt, 20.decembrī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija paredzējusi iespēju robežās doties izbraukuma sēdē uz Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāti, kurā norisināsies 17 nākamās kārtas NEPLP kandidātu sabiedriskās debates.

Janvāra sākumā komisija paredzējusi aicināt uz sēdi mediju nozares, nevalstisko organizāciju un citu profesionālo organizāciju ekspertus, lai pārrunātu sabiedriskajās debatēs dzirdēto un uzklausītu viņu komentārus, kā arī ieteikumus. Konkrētus aicināmos ekspertus Mūrniece vēl nevarēja nosaukt. Tāpat viņa nevarēja pateikt arī, kā tie tiks atlasīti.

Vēlāk komisija organizēs plašākas otrās kārtas kandidātu debates Saeimā, kurās varēs piedalīties ikviens interesents, kā arī politisko partiju un frakciju pārstāvji.

Komisija paredzējusi, ka balsojums Saeimā par jauno NEPLP sastāvu varētu notikt 19. vai 26. janvārī. Taču, vai uz šo Saeimas sēdi tiks virzīti tikai pieci kandidāti, Mūrniece vēl nevarēja pateikt, jo par to komisija vēl lems.

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka norādīja, ka viņai patlaban ir grūti spriest, vai nākamās kārtas kandidāti ir pietiekami labi darbam NEPLP, jo to vislabāk parādīšot rītdien notiekošās sabiedriskās debates.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu NEPLP sastāvā ir pieci locekļi, kurus ievēl Saeima, konsultējoties ar biedrībām un nodibinājumiem, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomā, un izvirza Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Padomes locekļus ievēl amatā uz pieciem gadiem, locekļus var ievēlēt atkārtoti, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Saeima septembra sākumā grozīja Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, pagarinot NEPLP locekļu pilnvaras līdz jaunās padomes pilna sastāva izveidošanai, bet ne ilgāk kā līdz 2012.gada 1.februārim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu