ECT Lielā palāta nekonstatē pārkāpumu lietā par ārvalsts tiesas sprieduma atzīšanu un izpildi Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielā palāta pasludinājusi spriedumu lietā «Avotiņš pret Latviju», noraidot iesniedzēja sūdzību par tiesībām uz taisnīgu tiesu saistībā ar ārvalsts tiesas sprieduma atzīšanu Latvijā, informēja Ārlietu ministrijā.

Savā 2007.gada iesniegtajā pieteikumā ECT Avotiņš sūdzējās par Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6.pantā garantēto tiesību uz taisnīgu tiesu, tai skaitā pušu līdztiesības principa, pārkāpumu. Iesniedzējs uzskatīja, ka šo pārkāpumu veidoja Latvijas tiesas lēmums atzīt un izpildīt Latvijā Kipras tiesas spriedumu, kurš tika pieņemts, iesniedzējam klāt neesot, un uzlika viņam pienākumu atmaksāt aizdevumu.

Lietas pamatā ir strīds par 1999.gada notikumiem, kad iesniedzējs, darbojoties kā investīciju konsultants, aizņēmās no Kipras kompānijas 100 000 ASV dolāru, strīdu atrisināšanā atzīstot Kipras tiesu jurisdikciju. Tā kā noteiktajā termiņā iesniedzējs aizdevumu neatmaksāja, aizdevējs vērsās Kipras tiesā, nosūtot pavēsti uz aizdevuma līgumā norādīto adresi. 2004.gada maijā Kipras tiesa apmierināja prasību, un 2005.gadā aizdevējs vērsās Latvijas tiesās, lūdzot šo Kipras tiesas spriedumu atzīt un izpildīt Latvijā. Tiesvedības rezultātā Augstākās tiesas Senāts, piemērojot Briseles I Regulu, apmierināja aizdevēja prasību, un tika izdots izpildu raksts par parāda piedziņu.

Ar 2014.gada 25.februāra ECT palātas spriedumu šajā lietā netika atzīts Konvencijas 6.panta pārkāpums. Pamatojoties uz iesniedzēja iesniegto apelāciju, lieta tika nodota izskatīšanai Tiesas Lielajā palāta 17 tiesnešu sastāvā.

Arī ECT Lielā palāta ar 16 balsīm «par» un vienu «pret» atzina, ka šajā lietā nav noticis Konvencijas 6.panta pārkāpums.

ECT Lielās palātas spriedums ir galīgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu