Ūdens ir, bet dzert to nevar (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Koknesiete Velta Stankus no "Sausnoru" 2. mājas Bormaņos redakcijā vērsās pēc palīdzības sakarā ar ļoti netīro dzeramo ūdeni, kāds šajā un vēl dažās mājās tek no krāna. Kundzei līdzi bija pāris burku ar ūdens paraugiem, un trešdaļā trauku bija redzamas rūsainas duļķes.

— Jau gadiem ilgi koknesiešiem par tīru ūdeni jācīnās kā Donkihotam ar vējdzirnavām, bet situācija diemžēl neuzlabojas, tāpēc gribu zināt, vai tiešām tas vēl ilgi turpināsies? — jautā Stankus kundze.

Viņasprāt, šādu ūdeni lietojot, var saslimt. Kundze stāsta, ka, lai izmazgātu veļu, ūdens jānostādina, tad duļķes sakrājas trauka apakšā. Ja ūdeni vāra, tas paliek brūngans un ir ļoti negaršīgs. Veltas kundze dzeramo ūdeni ved no meitas mājām, arī pārējie "Sausnoru" māju iedzīvotāji netīro ūdeni nelieto. Pie mājām esot divas akas, bet arī tajās ūdens neesot daudz tīrāks.

Stankus kundze burkas ar ūdeni bija atvedusi uz Aizkraukli, lai kādā iestādē, veicot analīzes, varētu ūdeni pārbaudīt. — Diemžēl visas durvis, pie kurām klauvēju, bija ciet. Tāpēc nācu uz redakciju, — teica koknesiete.

Sazinājos ar SIA " Kokneses komunālie pakalpojumi" rīkotājdirektoru Armandu Preisu. Viņš skaidro:

— Koknesē par ūdens kvalitātes uzlabošanu rūpējamies jau ilgāku laiku. Tomēr pat daudzu privātmāju akās ūdens ir netīrs, jo ne visur tās izraktas vietās, kur var iegūt labu ūdeni. Centralizēto ūdens piegādi no ūdenstorņa regulāri pārbaudām, un Veselības ministrija mums pazemināja ūdens tīrības prasības. Tagad, veicot analīzes, ūdens kvalitāte nav sliktāka par pieļaujamo.

Līdz Bormaņu dzīvojamajām mājām ūdens no centrālā ūdensvada plūst pa gandrīz kilometru garu atzaru. Nupat ūdensvadu remontēja, un ūdens piegāde neilgi bija pārtraukta. Pēc tam ūdens kvalitāte vienmēr ir sliktāka, īpaši, ja ūdeni maz patērē. "Sausnoru" mājās patēriņš ir ļoti zems, tāpēc ūdens te var būt netīrāks kā tajos ūdensvados, kur tas plūst gandrīz bez pārtraukuma. Iespējams, vajadzētu ūdensvada atzaru līdz "Sausnorām" mainīt, taču patlaban tas nav iespējams.

Par ūdens pārbaudēm runāju ar Veselības inspekcijas Aizkraukles daļas vadītāju Lailu Zālīti. Viņa informē, ka Stankus kundzei jāraksta iesniegums Veselības inspekcijas Aizkraukles daļai. Inspekcija iesniegumu izskatot lems vai ūdens analīze ir vajadzīga.

Vai "Sausnoru" māju iedzīvotājiem no analīzes būs kāds labums, ja ūdensvads netiks mainīts? Par to jādomā un risinājums jārod Kokneses pagasta padomei.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu