«Zelta palmas zara» ieguvējs Loučs kritizē taupības pasākumus Eiropā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Britu režisors Kens Loučs (Ken Loach), saņemot Kannu kinofestivāla galveno apbalvojumu «Zelta palmas zaru», nopēlis taupības pasākumus Eiropā. «Mēs esam taupības režīma grožos, kur mūs noveda par neoliberālismu sauktas idejas. Mēs gandrīz nonācām līdz katastrofai,» sacīja 79 gadus vecais Loučs. «Miljardiem cilvēku tamdēļ pieredzējuši nopietnas grūtības, un daudziem miljoniem cilvēku nav viegli, sākot no Grieķijas austrumos līdz Spānijai rietumos. Tikmēr pavisam nedaudziem tas nesis milzu bagātību.»

Loučs tika apbalvots par drāmu «I, Daniel Blake» («Es, Daniels Bleiks»). Filma ir aizkustinošs stāsts par pusmūža galdnieku, kurš pēc pieredzētā infarkta mēģina tikt galā ar Lielbritānijas veselības aprūpes sistēmas birokrātiju.

«Visievainojamākajiem cilvēkiem saka, ka nabadzība ir viņu vaina,» Loačs teica žurnālistiem.

Tā ir Louča otrā uzvara Kannu kinofestivālā. Pirmoreiz viņš «Zelta palmas zaru» saņēma 2006.gadā par filmu «The Wind That Shakes The Barley» («Vējš, kas šūpo miežus»), kurā stāstīts par Īrijas cīņu par neatkarību no Lielbritānijas.

Divas reizes «Zelta palmas zaru» ieguvuši pavisam nedaudzi kinorežisori, kuru vidū ir Kannu veterāni Frānsiss Fords Kopola un Emirs Kusturica.

Kannu kinofestivāla «Grand Prix» saņēma 27 gadus vecais kanādiešu režisors Ksavjē Dolans par ģimenes drāmu «It's Only the End of the World» («Tas ir tikai pasaules gals»), kas saņēma sliktas atsauksmes no kritiķiem.

«Cīņa turpinās. Es turpināšu uzņemt filmas visu savu mūžu, vienalga, vai tās mīlēs vai arī ne,» paziņoja Dolans.

Žūrijas balvu saņēmusi britu režisore Andrea Arnolda par kinolenti «American Honey», kurā galveno lomu spēlē amerikāņu aktieris Šaija Labafs.

Vairāki mediji pauda neizpratni par trīs galveno balvu ieguvēju izvēli. «Žūrijai izdevās apmuļķot gandrīz ikvienu, kas lika likmes uz uzvarētājiem,» raksta amerikāņu kino žurnāls «Variety».

Franču filmu žurnāls «Cahiers du Cinema» nodēvēja pasākumu par «jauku konkursu, ko izbojāja akla žūrija».

Žūrijas priekšsēdētājs šogad bija piedzīvojumu filmas «Mad Max: Fury Road» («Trakais Makss: Skarbais ceļš») režisors Džordžs Millers. Žūrijā bija aktrises Kirstena Dansta, Vanesa Paradī un Valērija Golino, kā arī irāņu producente Katajūna Šahabi, kanādiešu kino veterāns Donalds Sazerlands, dāņu aktieris Mads Mikelsens un franču režisors Arno Desplešēns.

Balvu par labāko režiju dala rumānis Kristians Mundžiu par filmu «Graduation» un francūzis Olivjē Asajass par filmu «Personal Shopper», kurā galveno lomu atveido amerikāņu aktrise Kristena Stjuarte.

Par labāko aktrisi atzīta Žaklīna Hosē no Filipīnām Briljantes Mendosas filmā «Ma Rosa». Viņa atveido finansiālās grūtībās nonākušu māti, kura kļūst par narkodīleri.

«Viņa salauza manu sirdi,» norādīja žūrijas loceklis Desplešēns.

Labākā aktiera tituls piešķirts irānim Šahabam Hoseini par veikumu Asgara Farhadi lentē «The Salesman» par nesaskaņām pāra attiecībās pēc tam, kad sieviete piedzīvo uzbrukumu kopējās mājās.

Par labāko pirmo filmu tika atzīta jaunās režisores Hudas Benjaminas drāma «Divines» par pusaudzi no Francijas imigrantu rajona.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu