«Sinfonietta Rīga» sezonas noslēgumā sitaminstrumentāliste Evelīna Glennija

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 26. maijā, savas desmitās jubilejas sezonas noslēguma koncertā valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» uz Lielās ģildes skatuves uzstāsies kopā ar leģendāro skotu sitaminstrumentālisti Evelīnu Glenniju (Evelyn Glennie), informēja «Sinfonietta Rīga» sabiedrisko attiecību vadītājs Gints Ozoliņš.

Muzicējot kopā ar Glenniju, mūziķi izpildīs Džeimsa Makmilana episko opusu sitaminstrumentiem un orķestrim «Veni, veni, Emmanuel». Koncertā varēs dzirdēt arī Johana Sebastiana Baha 3. Brandenburgas koncertu un Jozefa Haidna Londonas simfoniju.

Koncerta centrālais notikums būs skotu sitaminstrumentālistes Glennijas iznāciens - leģendārā mūziķe atskaņos sava tautieša Makmilana Koncertu sitaminstrumentiem un orķestrim «Veni, veni, Emmanuel». Sakrālā tematika šajā skaņdarbā asociējas ar krāšņu pasaku pasaules stāstījumu, kurā mitoloģiski varoņi iemieso cilvēku alkas pēc cildena skaistuma un veic episkus varoņdarbus.

Makmilans savu opusu sarakstījis 1990. gadā, veltot to Glennijai. Vienlaikus šis skaņdarbs ir arī vispazīstamākais autora sacerējums, kas pasaules slavu nodrošinājis ne vien Glennijai, bet arī pašam autoram.

Glennija dzimusi 1965. gada 19. jūlijā Aberdīnšīrā, Skotijā, un perkusiju spēles apmācību sākusi 12 gadu vecumā. Viņas tēvs Herberts Artūrs Glennijs bija lauku akordeonists, pārstāvot ziemeļaustrumu Skotijas muzikālās tradīcijas.

Mūziku Glennija studējusi Ellonā un Karaliskajā mūzikas akadēmijā Londonā. Viņas muzikālo ietekmju lokā tiek minēti tādi vārdi kā Glens Gulds, Žakvelina Diprē un perkusionists Triloks Gurtu. Viņa ir bijusi 1976. gadā dibinātā ansambļa «Cults Percussion Ensemble» dalībniece, bet plašu ievērību Glennija guvusi, sniedzot pasaulē pirmo Perkusiju koncertu Karaliskajā Albertholā 1992.gadā.

Māksliniece ir piedalījusies Londonas olimpisko spēļu atklāšanā 2012. gadā, kā arī sadarbojusies ar tādiem populārās mūzikas guru kā Bjorka.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu