Viduslaiki ienāk pilsētā - Rīgā nosvinēti Maija Grāfa svētki

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com

21.maijā norisinājās ne tikai Muzeju nakts, bet arī gadskārtējie Maija Grāfa svētki, kuros dalībnieki sacentās par krāšņāko viduslaiku tērpu titulu dažādās kategorijās, kā arī izbaudīja dažādas viduslaiku atrakcijas un baudīja ēdienus, kuri bija pietuvināti viduslaikos pieejamajiem.

21.maijā Rātslaukumā, ieraugot kungus ar zobeniem, meitenes, kuras izskatās kā izkāpušas no pasaku grāmatām, dzirdot zobenu šķindoņu vai redzot raganas, zīlnieces, zemnieces un grāfienes, neviens nejutās pārsteigts, kā nekā notika gadskārtējie Maija Grāfa svētki.

Svētkos viesiem bija iespēja vērot vēsturisko kostīmu konkursu, kurā dalībnieki pat vairākus gadus bija studējuši kāda tērpa vēsturi, lai izveidotu autentisku kopiju un varētu to prezentēt Maija Grāfa svētku tērpu konkursā. Tāpat tika vērtēti tērpi, kuri apvienoja mūsdienīgumu ar viduslaiku renesanses ievirzēm.

Tērpus vērtēja Latvijas mediju pārstāvji un vadoši stilisti, kuri ir savas jomas profesionāļi un ikdienā saskaras ar modi un stilu. Dalībnieki, kā jau katru gadu, pēc vēsturiskajiem svētkiem apmeklēja arī Muzeju nakti, tērpušies savos vēsturiskajos tērpos.

Viesi no Igaunijas bija ieradušies vienos no spilgtākajiem tērpiem, prezentējot Venēcijas karnevāla tērpus, kuru sastāvā ir ne tikai spilgts viduslaiku tērps, bet arī maska.

Igauņi bija vienīgie dalībnieki, kuri nesarunājās, jo, uzliekot masku, nav atļauts sarunāties, toties, ja pusi sejas klāj maska, tērpa autoram ir izvēle - runāt vai ne. Dalībnieki nepārkāpa noteikumus un, pat prezentējot tērpus uz skatuves, neizdvesa ne skaņu.

Daudziem Maija Grāfa svētku dalībniekiem viduslaiku kultūra ir liela daļa no dzīves, viņu sociālo tīklu profilos īsto vārdu vietā tiek minēti dažādu grāfu, grāfieņu vārdi un tituli.

Tāpat viduslaiku piekritēji neaprobežojas tikai ar vieniem svētkiem gadā, viņi apbraukā tuvējās valstis, piedaloties dažādos viduslaiku festivālos, bet pārējo laiku pavada, šujot jaunus tērpus un pētot vēsturi.

Maija Grāfa svētki gan rīdziniekiem, gan Rīgas viesiem sagādāja daudz jautru brīžu, apmeklētāji varēja fotografēties ar festivāla dalībniekiem, piedalīties dažādās viduslaiku atrakcijās, radošajās darbnīcās, iepirkties amatnieku tirdziņā, baudīt gardus ēdienus, klausīties dažādu laikmetu un tautību dziesmas, kā arī vērot dejas, uguns šovus, Maija Grāfa turnīru.

Topošajiem grāfiem bija jāprot ne tikai zobenu cīņas un jāvalkā atbilstoši tērpi, bet arī jāprot viduslaiku dejas, smalkiem ļaudīm bez tām neiztikt!

Beigu beigās par Maija Grāfu un Maija Grāfieni šajā gadā tika kronēts Rūdolfs Birzleja un Marija Hļebņikova.

Maija Grāfa svētki ir vieta, kur ne tikai sajusties kā pasakā, bet pašam kļūt par pasakas sastāvdaļu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu