Kāda ir Rīgas mazdārziņu nākotne

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirms vairākiem gadiem Rīgas domes pilsētas attīstības komiteja pauda  domes nostāju, ka mazdārziņiem nav nākotnes ne Rīgā, ne kādā citā pilsētā. Bija plānots, ka mazdārziņu teritorijas pārvērtīs par parkiem un dārziem pilsētnieku atpūtai.

Plāni ir mainījušies. Šobrīd Rīgas attīstības plānā savu vietu ieņem arī mazdārziņi, tos neviens negrasās likvidēt, bet ir izstrādā stratēģija to attīstībā.

Rīgas pilsētas dome portālam «Apollo» skaidroja, ka jaunā Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030.gadam attiecībā uz mazdārziņu teritorijām paredz saglabāt ģimenes dārziņus pilsētā kā pagaidu zemes izmantošanas veidu. Tas būs atļauts vietās, kur pastāv teritorijas applūšanas risks vai tiem ir svarīga nozīme pilsētas kultūrvēsturiskās vides un apstādījumu un dabas teritoriju saglabāšanā.

Rīgas dome arī apņēmusies pievērst lielāku uzmanību mazdārziņu apsaimniekošanas kvalitātei. Lai nomniekus mudinātu un motivētu atbildīgāk izturēties pret nomātajiem dārziem, nomas līgumus paredzēts slēgt uz termiņu, kas garāks par vienu gadu. Tāpat Dome atzīst, ka kārtību mazdārziņos jāuzrauga stingrāk, lai nodrošinātu dārziņu teritorijas sakārtošanu un drošību.

Mazdārziņi ir sena Rīgas tradīcija, un tā noteikti ir jāturpina, teikts jaunajā Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā.

Foto rāda šobrīd spēkā esošo «Ģimenes dārziņu kartoshēmu», kurā attēlotas esošo, īstermiņa, ilgtermiņa un likvidējamo dārziņu teritorijas.

Šajā shēmā redzams, ka likvidējamie mazdārziņi ir - Skanste, Lucavsala un Torņakalns. Ilgtermiņa plānā ir dārzi Buļļu salā, Ziepniekkalnā un Bukultos pie Kanāla ielas.

Pārējiem plānā esošajiem dārziem ir vidēja termiņa statuss - 3-5 gadi. Plāns paredz arī vienu jaunveidojamu mazdārziņu teritoriju – Ziepniekkalnā pie Rīgas robežas.

Jaunā Rīgas teritorijas plānojuma ietvaros paredzēts izstrādāt «Apstādījumu un publiskās ārtelpas tematisko plānojumu», kas paredz izveidot Rīgā vienotu ārtelpu struktūru ar plašām izmantošanas iespējām, starp kurām plānoti arī dārziņi.

Tematiskais plānojums būs konceptuāls dokuments, kurā telpiski tiks noteikta ārtelpu struktūra kā arī nosacījumi tās kvalitatīvai izveidei.

Tematisko plānojumu plānots nodot publiskajai apspriešanai nākamā gada beigās, pēc kuras veiksmīgas norises Rīgas dome var to apstiprināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu