ČBK atver jaunu klubu Rīgā. Intervija

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto no personīgā arhīva

Piektdien Jāņa sētā 5 atdzīvojas kādreiz populārās izklaides vietas "Orange" telpas – tajās iemājojis "Četru baltu kreklu" izlolotais 70. - 90. gadu jautrās mūzikas klubs "Balle". Viens no galvenajiem vaininiekiem ir Jelgavas uzņēmējs, kultūras un sporta mecenāts Ainārs Tamisārs, kuru tad arī iztaujājām.

Jāņa sētā līdz ar "Balles" parādīšanos nu sāksies īstas diskonaktis?

Sāksies jauna ēra, ja tā var teikt. Deviņdesmitajos bija "Ordeņa" ēra, 21. gadsimta pirmie desmit gadi - "Orange" ēra, no šodienas - "Balles" ēra!

Foto: publicitātes

Kā jaunā iestāde atšķirsies no salīdzinoši nesen atvērtā "Pie Labvēlīgā tipa", kas it kā ir līdzīgs formāts? Vai tomēr ne tik līdzīgs?

Atšķirībā no tevis pieminētā kluba necentīsiemies visu kopēt no "ČBK", jo "copy-paste" parasti nenostrādā. Labāk darīt kaut ko savādāk.

Kas tieši būs tas savādākais?

Viss omulīgs un mājīgs - krāsas, dizaina priekšmeti, bārmeņi, viesmīles, dīdžeji, mūzika.

Vai paredzēta arī dzīvā mūzika, vai arī šī būs tāda mīlīga, neliela vieta, kur aiziet vienkārši padejot nostalģiskās noskaņās?

Ļoti labi noformulēji - pašam nebija jālauza galva!

Vai "Krekliem" Rīgā un Jelgavā tiešām sokas tik labi, ka verat vaļā vēl vienu klubu?

Jau pirms kāda pusgada atkal uznāca "gribas-kaut-ko-jaunu" kaite un sāka "niezēt rokas" un "guldzināties galva". Kā nekā astoņus gadus jau nekas jauns nebija taisīts!

Un tiešām - gan "ČBK", gan "Jelgavas krekliem" viss pa lielam ir kārtībā, un nav domāts (un pat nedrīkst!) veikt nekādas straujas pārmaiņas.

Pirms gadiem pieciem minēji, ka ir doma attīstīt "Kreklu" tīklu arī citās Latvijas pilsētās: Liepājā, Ventspilī, Cēsīs, Valmierā, Rēzeknē un pat Daugavpilī. Šī doma ir atmesta vai neietilpst "gribas-kaut-ko-jaunu" kategorijā?

Pagaidām šīs idejas "nokāpušas pagrīdē" un netraucē. Bijām gan vienā izpētes ekspedīcijā uz Ventspili, bet tā arī nekas konkrēts neizveidojās. Pagaidām "kalniem" pietiek ar "Muhamediem"...

Vai vasarā organizēsiet arī "Kreklu" tūri, vai varbūt tagad var gaidīt arī "Balles" tūri, kas nosacīti līdzinātos "Diskonaktij"?

2007. gadā sanāca ļoti dārgs "Apceļo dzimto zemi", bet arī tas kādreiz ir vajadzīgs. Droši vien labāk katram jādara tas, ko katrs māk labāk un kas sanāk. Nezinu, vai gribas mēģināt vēlreiz, lai gan varbūt būtu interesanti - atkal kopā ar "Dakotu", "Double Faced Eels" un "Autobusu debesīs". Nebija ienācis prātā, bet, tpu, tpu, tpu, ka tik atkal neuznāk tas "gribas-kaut-ko-jaunu"...

Tad "Balles" tūre tomēr nebūs, priekšroka šādā gadījumā tomēr "ČBK" formātam?

Vēl jau sevi jāpierāda.

Arī "ČBK" sākumā gribējām kā "70. gadu citadeli", bet sanāca "pasaulē vienīgais klubs, kur spēlē 100% latviešu mūziku".

Vai "Ballē" arī skanēs kaut kas no latviešu mūzikas?

Tas jau DJ ziņā, jo galvenais ir formāts (dzīvespriecīga un dejojama 70. - 90. gadu mūzika, "old school") un gaisotne, neatkarīgi no valodas.

Arī krievu?

Liekas, ka kāds gabals varētu skanēt arī šai valodā, protams, ne jau nospiedošā daudzumā.

Kā tu vispār skaties uz atkal uzplaiksnījušo nacionālo jautājumu Latvijā? Pēc "Kreklu" līdzdalības pasaules hokeja čempionātos, organizējot fanu atpūtas klubus, lai kur pasākums notiktu, vien var noprast, ka esi diezgan izteikti patriotisks cilvēks.

Ideāla, liekas, būtu Šveices situācija - daudzi franču pusē runā un domā tikai franciski (pat tūrisma informācijas birojā!), vācu pusē - vāciski, bet itāļu pusē - itāliski. Bet, fanojot par savējiem, visi kopā skandē "Šveic, Šveic, Šveic" (vai kaut ko tamlīdzīgu, jo viņi bļauj tik skaļi un vienoti, kā mēs tomēr vēl nemākam). Arī mums (neatkarīgi no tautības) jābūt patriotiem - ģimenes, pilsētas, novada, valsts.

Skaļš "La Suisse"! Jā, tas ir dzirdēts arī pasaules čempionātā Rīgā. Izklausās gan ļoti franciski. Un atliek vien piekrist par to patriotismu. Pats laikam esi pavisam izteikts Jelgavas patriots. Esi pat futbolkluba "Jelgava" prezidents, ne tikai viens no "Kreklu" īpašniekiem!

1971. gads
1971. gads Foto: Foto no personīgā arhīva

Kādēļ tāda pieķeršanās sportam? Apvienojumā ar izklaides vietām tas pat ir nedaudz amizanti!

Pats skolas laikā biju Jelgavas BJSS komandā vārtsargs (mana futbolista karjera gan beidzās pirms 21 gada). Un darbošanās FK "Jelgava" jau ir foršs sabiedriskais darbs, un galvenais, ka divarpus gadu laikā vēl nav apnicis.

Vispār ir interesanti no tevis dzirdēt frāzi "gribas-kaut-ko-jaunu", ņemot vērā tavu visnotaļ raibo un piesātināto uzņēmējdarbības pagātni un arī tagadni - esi arī picērijas "Tami-Tami" un biroja mēbeļu salona "Arka" īpašnieks. Pats nenogursti no tik plaša vēriena?

Darot "ČBK" darbus, atpūšos no futbola, veicot FK "Jelgava" darbiņus, pa galvu nemaisās "klubu-krogu" lietas un tie projekti, kur ikdienā nav jāpiepūlas un kas nogurumu nemaz nepalielina. Kopsummā daru tikai to, ko gribu un kas man patīk. Ja nesanāk vai kļūst garlaicīgi - nemaz neturpinu, kā ar "Zup Zup Lounge" un citiem projektiem.

Atšķirībā no vairākiem citiem sabiedrībā pazīstamiem jelgavniekiem tomēr neesi pakļāvies ērtībai pārcelties uz Rīgu, lai arī darba lietas lielā mērā saistītas tieši ar galvaspilsētu. Spīts, patriotisms, mukšana no burzmas?

Nekad nav gribējies mukt prom no savas pilsētas - te viss tik pazīstams un pierasts. Un saprotams.

Jelgava kļuvusi zīmīga arī ar krāšņo Ledus skulptūru festivālu, kuru, kā zināms, atbalsti arī tu. Februārī atkal gaidāmi ledus brīnumi?

Pašlaik tiek izstrādāta Jelgavas attīstības stratēģija līdz 2020. gadam un viens no variantiem pilsētas sauklim ir "Jelgava - festivālu pilsēta" (Ledus skulptūru, Smilšu skulptūru, Metālmākslas, Bērnu futbola festivāls, Hercoga Jēkaba piemiņas festivāls, Lielupes bebru festivāls utt.) - lai katru nedēļas nogali ir pa festivālam.

Izklausās labi! Cik noprotams, esi arī pastāvīgs mecenāts, kurš atbalsta šāda veida projektus. Pats neesi vēlējies kļūt par domnieku?

Joprojām pieturos pie jau sen proponētā, ka politikā iešu tikai tad, kad kļūšu vecs un stulbs, pie kam jāpiepildās abiem nosacījumiem.

Lielisks definējums! Kad tas varētu notikt?

Gaidu.

Skaidrs. Tikmēr, visticamāk, krietni tuvākā nākotnē atkal sagaidīsim jaunu gadu. Daudzi jau laikus lūkojas pēc īstās Jaungada svinību vietas. Ko piedāvās abi "Krekli" un "Balle"?

"ČBK" būs "Sestā jūdze", Jelgavā - "Credo", "Ballē" - jautrs dīdžejs!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu