SPRK izdevumus līdz gada beigām plāno samazināt par € 412 000

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) izdevumus līdz šā gada beigām plānots samazināt par 412 000 eiro, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) informācija.

SPRK štata vietu skaita samazināšana par 20 vienībām no 2016.gada maija ļaus ietaupīt 217 000 eiro, reģionālo nodaļu likvidēšana no 2016.gada maija - 20 000 eiro, bet plānotā ekonomija saistībā ar apmācību izdevumiem 2016.gadā aplēsta 15 000 eiro apmērā.

Savukārt plānotā komandējumu izdevumu ekonomija 2016.gadā ir 75 000 eiro, bet plānotā ekonomija no SPRK darbībai nepieciešamo iepirkumu samazinājuma, piemēram, IT, inventāra, biroja preču u.c., aplēsta 85 000 eiro apmērā.

EM informē, ka regulators 2016.gadā ir veicis būtiskus izmaksu samazināšanas pasākumus, samazinot darbinieku skaitu par 20 štata vietām jeb 15%, pārskatot pakalpojumu sniedzēju uzraudzības procesus, atsakoties no visām trim reģionālajām nodaļām un samazinot izmantotā autotransporta vienību skaitu. Šā gada aprīlī tika veikti uzteikumi darbiniekiem un paziņots par atteikšanos no pakalpojumu izmantošanas atbilstoši noslēgtajiem līgumiem.

Lai palielinātu SPRK ieņēmumus, EM rosina noteikumos par valsts nodevas likmi par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu un nodevas maksāšanas kārtību paredzēt nodevas likmi no šā gada jūlija palielināt no 0,17% līdz 0,2%.

EM norāda, ka gadījumā, ja valsts nodevas likme netiktu pārskatīta, prognozētie valsts nodevas ieņēmumi 2016.gadā sasniegtu 4 120 869 eiro, bet, likmi palielinot, ieņēmumi būtu 4 475 924 eiro šogad, bet 2017.gadā un 2018.gadā - 4 484 113 eiro.

LETA jau rakstīja, ka, nemainot regulēšanas nodevas maksu, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) budžeta iztrūkums šogad var sasniegt 600 000 eiro, intervijā aģentūrai LETA atzina jaunieceltais SPRK vadītājs Rolands Irklis.

«Tas lielā mērā ir saistīts ar regulējamo nozaru apgrozījuma kritumu. Taču ir arī tādi apstākļi, kas tiešā veidā nav atkarīgi no regulatora, piemēram, dabasgāzes cenas samazinājums, kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas ir mainīts veids, kādā tiek iekasēta nodeva par elektroenerģiju, tāpat krīt elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena. Bet ir arī vairāki faktori, kas ir saistīti ar SPRK pieņemtajiem lēmumiem, piemēram, pērn tika samazināts augstsprieguma tīkla tarifs, samazināta lielākā daļa no siltumtarifiem, kā arī pēdējos gados strauji mazinājās starpsavienojuma tarifi mobilo telefonu pakalpojumiem. Visi šie procesi summāri samazina apgrozījumu regulējamajās nozarēs, un kritums ir paredzams arī šogad,» informēja SPRK vadītājs Rolands Irklis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu