Kamīns der arī apkurei (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rudenīgi nemīlīgā laikā ir patīkami iekurt kamīnu, baudīt vakaru un, tverot tā siltumu, klausīties malkas sprakšķos. Protams, ja dzīvoklī vai mājā ir kamīns.

Pie mums kamīnu galvenokārt uztver kā īslaicīgu siltuma nodrošinātāju un patīkamu sajūtu radītāju, nevis kā apkures sistēmu. Taču sertificēts meistars un konsultants Raimonds Zālītis skaidro, ka kamīns var kalpot arī kā nopietna apkures sistēma: "Protams, tad, ja to izbūvējot, ņemti vērā atbilstoši kritēriji: speciāla kurtuve, pareiza dūmkanālu un ventilācijas sistēmu izbūve, kas nodrošina efektīvu siltuma izmantošanu un patēriņu."

Viņaprāt, maldīgs arī uzskats, ka kamīnu var atļauties tikai labi situēti ļaudis. "Ja kamīns kalpo kā dizaina elements, tā tiešām ir dārga un ekskluzīva investīcija. Bet raugoties no apkures sistēmas viedokļa un skatoties ilgtermiņā, ieguldītais atmaksāsies jau neilgā laikā," norāda R. Zālītis.

Izvēloties, kādu apkuri iekārtot, malkas apkures vietā dažbrīd izvēlas citu veidu, jo valda uzskats, ka tāds siltums ir īslaicīgs un māja jākurina ik dienu. Tātad apkures sezonā nevar atļauties vairāku dienu prombūtni. Speciālisti norāda, ka, izmantojot mūrētu kamīnkrāsns tehnoloģiju, pēc kamīna izkurināšanās siltums mājā saglabājas līdz pat 48 stundām. Tas ļauj kurināmā resursus izmantot pilnībā. Turklāt speciālas kamīnkrāsns kurtuves izstrādātas tā, lai ar nelielu malkas daudzumu gūtu maksimālu atdevi. Tātad, nav nepieciešami lieli kurināmā krājumi.

"Runājot par siltuma izplatīšanās ātrumu, kamīnkrāsns apkures sistēma, pateicoties gaisa siltuma sadales sistēmai, ātri sadala siltumu pa visu māju. Gaisa sadales sistēma nodrošina pareizu ventilāciju katrā istabā, jo vienmēr būs pieplūstošs un aizplūstošs gaiss, tā panākot gaisa pastāvīgu apmaiņu," uzsver R. Zālītis.

Kamīns var būt ne tikai labs siltuma nodrošinātājs, ir speciālas kamīna kurtuves, kas arī silda ūdeni.

Būtiska loma ir kurināmā cenai. Malka izsenis bijis lētākais apkures veids un, lai gan katru gadu pieaug arī tās cena, šo pieaugumu varbūt neizjūt tik ļoti kā citiem apkures veidiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu