Būvvalde gaida koriģētu Okupācijas muzeja projekta ieceri; būvatļauju pagaidām neizsniedz

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas būvvalde līdz 25.maijam gaidīs, vai «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) ir gatavi koriģēt Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcijas būvniecības ieceri, jo esošie dokumenti neļauj būvvaldei izsniegt būvatļauju, informēja būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības departaments būvvaldei uzdevis atkārtoti izvērtēt Okupācijas muzeja rekonstrukcijas būvniecības ieceri, bet Žūka norādīja, ka ieceres attīstītājs nav vērsies būvvaldē ar koriģētu ieceri vai iesniedzis papildu dokumentāciju esošajam ieceres risinājumam, un līdz ar to faktiskie lietas apstākļi, lai būvvalde varētu pieņemt pozitīvu lēmumu, nav mainījušies.

Jautājums par Okupācijas muzeja rekonstrukcijas būvniecības ieceri kopā ar departamenta lēmumu būvvalde padomes sēdē skatīja 12.maijā, atkārtoti apstiprinot, ka atsaka būvatļaujas izdošanu muzeja rekonstrukcijai. VNĪ lūguši būvvaldei pagarināt lēmuma pieņemšanas termiņu, pamatojoties uz vēstuli, kuru VNĪ ir nosūtījuši RD Pilsētas attīstības departamentam ar lūgumu sniegt rakstisku skaidrojumu par departamenta pieņemto lēmumu. Būvvalde lūgs VNĪ precizēt informāciju un līdz šī gada 25.maijam sniegt viedokli par to, vai attīstītājs ir ieinteresēts ieceres koriģēšanā un, ja jā, līdz kuram datumam varētu saņemt visus nepieciešamos dokumentus.

Jau ziņots, ka RD Pilsētas attīstības departaments uzdevis Rīgas pilsētas būvvaldei atkārtoti vērtēt būvniecības ieceri par Okupācijas muzeja rekonstrukciju. Departaments uzskata, ka būvvaldei nepieciešams atkārtoti vērtēt ieceri un sniegt detalizētāku skaidrojumu par izdarītajiem secinājumiem.

Būvvalde iepriekš lēma, ka būvatļauju Okupācijas muzeja rekonstrukcijai izsniegt nevar, jo nav iesniegts koriģēts būvprojekts un cita pieprasītā informācija, tādēļ būvvaldei jāvadās pēc informācijas, kas ir tās rīcībā. Tādējādi tika ņemts vērā sākotnējais negatīvais Rīgas pilsētas arhitekta Gvido Prinča atzinums par Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projektu.

Vērtējot būvvaldes pieņemto lēmumu kopumā, departaments konstatēja, ka būvvalde ir realizējusi Administratīvā procesa likumā noteiktās tiesības, iegūstot pietiekami daudz informācijas lēmuma pieņemšanai, tomēr varētu sniegt detalizētāku izvērtējumu par visiem atļaujošajiem vai aizliedzošajiem būvniecības aspektiem.

Tajā pašā laikā Saeimā tiek virzīti grozījumi Okupācijas muzeja likumā ar mērķi piešķirt muzejam nacionālā interešu objekta statusu, lai turpmāk nerastos šķēršļi muzeja rekonstrukcijas gaitā. Grozījumos iekļauts deputāta Ritvara Jansona (NA) priekšlikums, kas paredz, ka par rekonstrukcijas būvniecības procesa kontroli un tiesiskumu atbildīgā institūcija līdz būvniecības sākumam ir VARAM, bet pēc - Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB). Likumprojekts otrajā lasījumā konceptuāli ticis atbalstīts.

Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekts, kura autors ir arhitekts Gunārs Birkerts, ietver ēkas Latviešu strēlnieku laukumā pārbūvi, tajā skaitā jaunas piebūves «Nākotnes nama» būvniecību, un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu