Apgrozībā laista Latvijas basketbolam veltīta monēta

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No šodienas sudraba jubilejas monēta “Basketbols” ir apskatāma klātienē Latvijas Sporta muzejā basketbola vēsturei veltītās ekspozīcijas ietvaros.

Monētas atklāšanas pasākumā piedalījās Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, Eiropas Čempionāta basketbolā sievietēm patronese Santa Anča un Latvijas Basketbola savienības prezidents Ojārs Kehris.

“Šogad apaļas jubilejas ir nozīmīgiem basketbola klubiem - “TTT Rīga” un “VEF Rīga”, tāpat Latvijas Basketbola savienība šogad svin 85 gadu pastāvēšanas jubileju. Šis gads ir kulminācija dažādiem zīmīgiem notikumiem basketbola vēsturē, un līdz ar to ir piemērotākais laiks to dokumentēt, izdodot šo piemiņas monētu. Monēta arī simbolizēs mūsu līdzšinējos pienākumus un atbildību pret basketbolu nākotnē,” pasākuma atklāšanas runā teica LBS prezidents Ojārs Kehris.

Pirmie monētu dāvanā saņems LBS goda biedri, izcili basketbola sabiedrības pārstāvji un basketbola draugi LBS 85 gadu svinīgajā konferencē š.g. 28.novembrī.

“Eiropas Čempionāts basketbolā sievietēm, kas notiks Latvijā nākamā gada jūnijā, būs laiks, kad šo basketbola monētu mēs dāvināsim visām meiteņu komandām. Tieši tā Latvijas kā basketbola valsts vārds turpinās skanēt Eiropā vēl ilgi,” gandarīta bija čempionāta patronese, izdevniecības “Santa” galvenā redaktore Santa Anča.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs atzīmēja, ka basketbols kā nacionālais sporta veids ir godam pelnījis savu monētu, un vēlēja sekmes Latvijas sieviešu basketbola komandai: "1996. gadā tika nokalta pirmā Latvijas sportam veltītā sudraba monēta ar kanoe airētāju, ko ceļamaizei uz Atlantu līdzi paņēma Ivans Klementjevs un tur izcīnīja olimpisko sudraba medaļu. Cerēsim, ka sudrabs Eiropas čempionātā Rīgā mūsu sieviešu izlasei būs minimālā programma."

Sudraba 1 lata monētas "Basketbols" grafisko dizainu veidojusi māksliniece Frančeska Kirke un ģipša modeli - tēlniece Ligita Franckeviča. Monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5000 eksemplāru. Monēta "Basketbols" būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 22.50.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu