Bulduru Izstāžu namā Valda Buša izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

25. jūlijā no plkst. 15 līdz 18 Bulduru Izstāžu namā (bijušais Mākslinieku nams) notiks gleznotāja Valda Buša piemiņas pasākums. Mākslinieka dzimšanas dienā būs skatāma Valda Buša gleznu izstāde viņa darbnīcā. Šogad jūrmalniekam, gleznotājam Valdim Bušam apritētu 94. Atceroties mūsu ievērojamo gleznotāju vietā, kur viņš ir strādājis un dzīvojis gandrīz 40 gadus, jūrmalniekus un viesus uzrunās mākslas zinātniece Edvarda Šmite.

Lieliem un maziem mākslas mīļotājiem būs iespēja piedalīties radošajā darbnīcā, kuru vadīs māksliniece Līga Baņķiere.

Mākslas zinātniece Edvarda Šmite par Valda Buša daiļradi un tās nozīmi Latvijas mākslā ir teikusi: «No 1971. gada, kad Valda Buša darbi pirmo reizi parādījās izstādē, līdz sava mūža pēdējai dienai viņš bija īpaša personība Latvijas mākslā – domājošs, interesants, patiess, patstāvīgs un absolūti neatkarīgs gleznotājs. Neraugoties uz viņa aktīvo izstāžu darbību un tām veltītajām publikācijām, nākas atzīt, ka Valda Buša īstā vieta Latvijas mākslā joprojām nav pietiekoši skaidri iezīmēta, ka mums joprojām nav īsta priekšstata par to, kā veidojies viņa vairāk kā pusgadsimtu garais ceļš mākslā. Valda Buša glezniecība pieder 20. gadsimta romantiskajam, ekspresīvi kāpinātajam pasaules redzējumam. Latviešu mākslā viņa vieta ir īpaša, jo viņa gleznās vienotā veselumā savijas gan dabas raisītās izjūtas, gan personiskais pārdzīvojums, gan dekorativitāte. Buša daiļrades ceļā saskatām viņa tiecību pēc arvien lielākas nosacītības – un tajā pat laikā viņš spējis nezaudēt saikni ar objektīvo realitāti.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu