Prestižais Sietlas filmu festivāls demonstrē Pakalniņas «Ausmu»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Šodien, 19. maijā, sākas prestižais Sietlas filmu festivāls, tajā tiek izrādītas gandrīz 450 filmas. Festivālā iekļauta arī Latvijas, Polijas, Igaunijas kopražojuma filma «Ausma». 5. jūnijā, kad «Ausma» būs redzama Sietlas filmu festivālā, būs šīs filmas pirmizrāde ASV.

«Ausma» ir režisores Lailas Pakalniņas redzējums par ideoloģijas un fanātisma lomu sabiedrības un indivīda dzīvē, kas ietverts tēliem piesātinātā padomju laika groteskā par pionieri Antonu un viņa kolhozam nelojālo tēvu.

Papildus citām skatēm Sietlas filmu festivāls piedāvā arī programmas veidotāju iecienītāko filmu izlasi, un «Ausma» ir iekļuvusi Marinas Ažažas (Maryna Ajaja), kas ir viena no pieredzējušākajām filmu atlasītājām, šā gada mīļāko filmu sarakstā.

Sietlas festivāls ir viens no vadošajiem Ziemeļamerikas filmu festivāliem un skatītājiem piedāvā plašu filmu kolekciju, kas pārstāv vairāk nekā 70 valstis no visiem kontinentiem. Tas lepojas arī ar apmeklētākā festivāla statusu, ik gadu pulcējot aptuveni 150 000 filmu entuziastu, kino profesionāļu un kritiķu.

Dēvēta par vienu no jaudīgākajām pēdējās desmitgades filmām Latvijā kinematogrāfisko izteiksmes līdzekļu un iekšējā spēka ziņā, AUSMA apliecina autorkino īpašo vietu arī citur pasaulē, saņemot skatītāju un filmu pazinēju atzinību valstīs ar dažādu kultūru, reliģiju un vēsturisko pieredzi.

Tallinas Starptautiskajā kinofestivālā Melnās Naktis «Ausma» un Vojteks Starons (Wojciech Staron) saņēma balvu par labāko operatora darbu. Savukārt Starptautiskajā Fadžras filmu festivālā Irānā filma saņēmusi galveno balvu kategorijā «Māksla un pieredze».

«Ausma» izpelnījusies arī ievērojamu kinokritiķu uzmanību, tostarp atzinīga recenzija tikusi publicēta prestižajā izdevumā «Hollywood Reporter».

Kopš pasaules pirmizrādes 2015. gada novembrī Igaunijā «Ausma» jau bijusi festivālos Zviedrijā, Itālijā, Lietuvā, Vācijā, Meksikā, Irānā, jūnijā tā ceļos uz Slovēniju, Krieviju un Peru.

Filma tapusi ar Nacionālā Kino centra un Valsts Kultūrkapitāla fonda, Polijas Filmu institūta, Igaunijas Filmu institūta atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu