Kā Jaungadu sagaida tuvākajās ārvalstu galvaspilsētās? (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: blogspot.com

Jaungada sagaidīšanas svinības Rīgā un citās tuvāko valstu lielajās pilsētās pamatā īpaši neatšķiras – salūts, masu un privātie pasākumi... Taču savas atšķirīgās nianses katrai pilsētai tomēr ir. Palūkojāmies, kā tad Jaungadu sagaida Rīgai tuvākajās galvaspilsētās, uzsvaru liekot tieši uz tūristam interesantām lietām un vietām. Ja ne šogad, nākamgad varbūt gadīsies tur nokļūt...

Tallina, Igaunija

Foto: touristmaker.com

Desmitiem televīzijas kanālu vēlas tiešraidē atspoguļot jaunā - eiro un kultūras - gada sagaidīšanu Tallinas Teātra laukumā, un notikumu savām acīm vērot ieradušies daudzi žurnālisti no visas Eiropas. Taču kopumā Tallinā, tāpat kā Rīgā un Viļņā, Jaungada sagaidīšana norisinās diezgan līdzīgi. Ļaužu pulcēšanās centrālajā laukumā vecpilsētā, salūts, pilni klubi ar cilvēkiem, ļoti dažādi tematiski un ne tik tematiski pasākumi. Tāpat iecienītas ir privātās ballītes. Šoreiz gan atšķirīgais ir tas, ka

Jaungada naktī Tallina kļūs par Eiropas Kultūras galvaspilsētu un tas tiks atzīmēts ar divām uguņošanām uzreiz.

Viena notiks pie "Solaris" centra un otra virs Tallinas līča. Svētku galvenās norises notiks Teātra laukumā, kur uz lielā ekrāna tiks translēta balle Nacionālajā operā.

Viļņa, Lietuva

Foto: www.travel.lt

Galvenās ļaužu pulcēšanas vietas gadu mijā ir divas – laukums pie pilsētas katedrāles un pie domes. Tāpat pilnā sparā darbojas pilsētas naktsklubi, līdzīgi kā Rīgā piedāvājot dažādas tematiskās vai vienkārši šampanieša plūdu ballītes. Stilīga vieta, kurā var mēģināt iekļūt Jaungada naktī, ir "Woo" klubs Viļņas gatvē 22. Jārēķinās ar stilizētu 90. gadu ballīti... Augstās kultūras cienītājiem savukārt var ieteikt Lielo Galā koncertu Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī, kas tiek rīkots par godu Lietuvas operas 90 gadu jubilejai. Vairāk informācijas www.opera.lt.

Minska, Baltkrievija

Foto: zastavki.com

Galvenais tusiņš Minskā Jaungada naktī norisinās Republikas laukumā. Lai arī valstī valda ne tas demokrātiskākais un progresīvākais politiskais režīms, gadu miju baltkrievi svin ar vērienu. Turklāt tūristiem Jaungada ballītes piedāvā arī viesnīcas. Starp citu,

Minskā ir pārsteidzoši labi restorāni, un arī tie Jaungada nakti uztver kā īsto savu spēju demonstrēšanas brīdi.

Viens no tādiem ir baltkrievu stilā gan dizainā, gan virtuvē ieturētais "Talaka" pašā pilsētas centrā. Netrūkst arī dzīvās mūzikas un jautrā prātā attiecīgi arī deju.

Maskava, Krievija

Foto: wordpress.com

Maskavā gadu mijā centrālā pulcēšanās vieta ir Sarkanais laukums pie Kremļa. Taču, ņemot vērā, cik daudz laika prasa iekļūšana šajā pasākumā un izkļūšana no tā un cik zemu zem nulles parasti noslīd dzīvsudraba stabiņš termometrā, šo var pieskaitīt jau ekstrēmajiem Jaungada sagaidīšanas veidiem. Tādēļ krieviem tāpat kā somiem ļoti iecienītas ir privātās ballītes. Gan jau, ka Kremļa zvanu zvanīšana televizorā un šampanieša plūdi ir savienojums, kas labi palicis atmiņā daudziem padomju laikus piedzīvojušajiem lasītājiem...

Stokholma, Zviedrija

Foto: webshots.com

Iecienītākā Jaungada sagaidīšanas vieta, protams, ir Gamla Stan jeb vecpilsēta, kuras krastmalā tiek vērots arī salūts.

Taču ne mazāk iecienīts gadu mijā ir arī Skansena brīvdabas muzejs, kas, starp citu, ir vecākais un arī lielākais pasaulē.

Šeit par Jaungada tradīciju kļuvusi lorda Tenisona poēmas "Ring Out, Wild Bells" lasīšana pusnaktī. To parasti balsī dara kāds populārs zviedrs, un šis notikums tiek translēts visā valstī. Ne tik nacionāli ietusēt gribētājiem īstā vieta ir Sodermalmstorga, kas atrodas Stokholmas Sodermalmas rajonā pilsētas centrā. Tur kūsā īstā naktsdzīve.

Helsinki, Somija

Foto: flickr.com

Helsinkos lielākais tusiņš norisinās pie pilsētas katedrāles, kuras zvani pusnaktī spēj no ziemas miega pamodināt lāci. Turpat tiek vērots arī salūts. Taču somiem ļoti patīk sagaidīt Jaungadu privātās ballītēs, kur obligāta sastāvdaļa ir arī latviešiem labi zināmā alvas laimīšu liešana, tādēļ masu pasākumu un jautru klubu ir mazāk. Atliek vien iedraudzēties ar kādu somu, un tiksi ielūgts uz kādu privātu, bet ne jau mazu ballīti! Galvenais iemācīties vārdu salikumu Hyvää Uuttavuotta, kas, protams, nozīmē Laimīgu Jauno gadu!

Kopenhāgena, Dānija

Foto: touristmaker.com

Jaungada sagaidīšana ir lielākais ikgadējais masu pasākums Kopenhāgenā, tādēļ šī pilsēta kādā gadu mijā ir tiešām apmeklēšanas vērta. Galvenā ļaužu pulcēšanās vieta ir pie karaļpils Amalienborgas laukumā, kur ir iespēja arī noskatīties sarkanās svinību formās tērptās karaliskās sardzes parādi un, protams, salūtu.

Interesanta tradīcija tūristiem ir lielākās daļas pilsētas hoteļu piedāvātās Jaungada bufetes,

kas, iespējams, nav nemaz tik peļams svinēšanas variants, jo pilsētas klubi gadu mijā ir tiešā vārda nozīmē pārbāzti.

Berlīne, Vācija

Foto: plum.com

Jaungads Berlīnē ir īpašs notikums. Tā ir viena no pasaulē lielākajām gadu mijas brīvdabas ballītēm.

Pie Brandenburgas vārtiem pulcējas apmēram miljons cilvēku, un šis pasākums spēj sacensties pat ar Londonas un Ņujorkas Jaungada sagaidīšanas norisēm.

Ja sals nespiež mainīt lēmumu, tad Berlīnē Jaungada naktī var pat nemeklēt ballītes turpinājumu citviet, jo turpat pie Brandenburgas vārtiem pasākums norisinās līdz pat rīta gaismai, uzstājoties dažādiem mūziķiem, dīdžejiem, darbojoties ēdinātājiem, piedāvājot lāzeru un gaismu šovus... Guten Rutsch!

Varšava, Polija

Foto: blogspot.com

Arī Varšavā Jaungadu centralizēti svin vecpilsētā. Uguņošana notiek virs Vislas upes, kultūras programmu dažādu koncertu izskatā var baudīt pie Kultūras pils. Lai arī pilsēta nav maza, lielākā daļa viesnīcu lokalizētas ap vecpilsētu tā, lai tūristi varētu līdz tām nokļūt pastaigājoties, tādēļ Jaungada naktī Varšavā var pat veikt tādu kā klubu tūri, izbaudot poļu gadu mijas svinības visā krāšņumā. Lai arī līdz mums atnāk ļoti maz informācijas par poļu izklaides industriju, tā patiesībā ir ļoti jaudīga un apjomīga. Ieteikums – klubs "Piekarnia" ar pasākumu "Maskarada" gadu mijā.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu