Prezidents: Latvijas banku sektors ir stabilāks nekā Eiropā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: president.lv

Latvijas banku sektors kopumā ir stabilāks kā Eiropā, otrdien intervijā LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" teica Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Latvijas banku sektorā situācija, salīdzinot ar Eiropas bankām, ir labāka. Tie saucamie toksiskie parādi mums ir zem 2%. Eiropas lielajām bankām tie ir lielāki. Latvijas banku sektors ir pietiekami stabils," teica Bērziņš.

Prezidents pauda pārliecību, ka nav pamata bažīties par to Latvijas banku stabilitāti, kuru mātesbankas atrodas Skandināvijā.

Baumas par Swedbank izplatītas apzināti

Viņaprāt, baumas par "Swedbank" finanšu stabilitāti izplatītas apzināti. "Baumas nav nekas jauns. Acīmredzot Latvijā cilvēkiem ir prasme šīs baumas izplatīt. Es uzskatu, ka šoreiz tas ir mērķtiecīgi organizēts," teica prezidents, piebilstot, ka "vajadzība pēc skaidrās naudas strauji pieaug".

"Situācija pēc "Latvijas Krājbankas" ir stipri uzvilkta, un acīmredzot kāds to ir izmantojis," minēja Bērziņš.

Viņaprāt, cilvēki baumām pakļāvušies nepamatoti, jo bija aizmirsuši, ka "Swedbank" ir Zviedrijas banka un to nekādā gadījumā nevar salīdzināt ar "Krājbankas" gadījumu. "Katrai no tām ir savi īpašnieki, bet visiem ir zināms, ka Zviedrijas banku stabilitāte ir ne vien apjomīgais kapitāls, bet arī sena un visiem zināma starptautiska atpazīstamība," sacīja Bērziņš.

Tiesībsargājošajiem jāizdara secinājumi

Pēc prezidenta domām, tagad atliek tiesībsargājošajām institūcijām gūt secinājumus, un, ja tā bijusi apzināta cilvēku maldināšana, tad atrast arī vainīgos. "Es arī saprotu cilvēkus, jo nevajag neko īpašu izdomāt, lai cilvēkos pēc "Krājbankas" gadījuma rastu satraukumu, it sevišķi uz Ziemassvētku laiku," sacīja prezidents.

Savukārt Drošības policija vakar ierosinājusi kriminālprocesu par situāciju ar "Swedbank", kad, nepatiesi izplatot informāciju, mēģināts panākt destabilizāciju valstī, vakar pēc valdības sēdes paziņoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP).

Brīvdienās no bankomātiem izņemti 33 miljoni

Jau ziņots, ka brīvdienās saceltā nepamatotā ažiotāža ap AS "Swedbank" iespējamām problēmām pirmdienas laikā pakāpeniski ir norimusi. Līdz vakardienas vakaram no "Swedbank" klienti ir izņēmuši aptuveni 33 miljonus latu.

Pēc aktīvu un arī noguldījumu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā. Šogad septembra beigās "Swedbank" noguldījumos kopumā bija piesaistījusi 1,578 miljardus latu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu