Ziemassvētku rūķīši – Putnu Balle

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan aiz loga nekas neliecina par gada baltākajiem svētkiem – Ziemassvētkiem, tomēr grupa Putnu Balle aicina tevi uz kopīgu svētku izbaudīšanu teatralizētā uzvedumā Putnu Balles Ziemassvētku balle.

Visi, kuriem šobrīd nav Ziemassvētku sajūtas, nāciet uz mūsu koncertu – mēs centīsimies to uzburt! – tā Kaža.

Valters Frīdenbergs Iesauka: Valča, Valčiņš Vecums: 19 Horoskops: Skorpions Hobiji: ziemā – snovbords, vasarā – veikbords, vissezonālākā jau 17 gadus – mūzika Ticējums: Ja mēģināsi skatīties, kā nāk Ziemassvētku vecītis, tad viņš nekad neatnāks. Kārlis Būmeisters Iesauka: Kaža Vecums: 20 Horoskops: Strēlnieks Hobiji: vakars pie forša albuma un kaut kas neordinārs kopā ar man svarīgiem cilvēkiem Ticējums: Ja, tāpat kā iepriekšējos gadus, Ziemassvētkus pavadīsi pie TV, tad izdegs kineskops un aizdegsies aizkari.

Paula Ķiete Iesauka: Paulīte Vecums: 18 Horoskops: Vēzis Hobiji: dziedāšana, dejošana un šad tad arī ēšana (parasti suši) Ticējums: Kas nenovēlēs Paulai laimīgu Jauno gadu, tam nākamais gads būs neveiksmīgs.

Elvijs Bušs Vecums: 15 Horoskops: Svari Hobiji: makšķerēšana, klavieres, mūzika Ticējums: Ja Ziemassvētkos iepriecināsi citus, tad viņi tev atdarīs ar to pašu.

Līva Kalniņa Iesauka: Pipariņš, māsa Vecums: 16 Horoskops: Skorpions Hobiji: ziemā – snovbords, vasarā – riteņbraukšana Ticējums: Ziemassvētku vakarā ir jāēd zirņi, tad visu nākamo gadu nevajadzēs raudāt.

Kristiāna Stirāne Iesauka: Ķika Vecums: 12 Horoskops: Mežāzis Hobiji: dziedāšana, teniss, slēpošana, slidošana Ticējums: Ja Ziemassvētkos daudz ēdīsi, tad jaunajā gadā pārtikas netrūks.

Jūs aicināt uz Putnu Balles Ziemassvētku balli. Bet kas tur īsti būs?

Valters: Tas ir stāsts par Sniegbaltīti un septiņiem rūķīšiem. Būšu otrais rūķis, mēs jau ar Kažu skaitāmies tādi viedāki (gudrāki). Kaža: Kā jebkurā projektā un mūzikas pasaulē – ir dziedātāji, ir menedžeri, ir mūziķi... Uz mums attiecas tikai tas, lai mēs nodziedātu to, kas mums jānodzied. Tomēr laipni aicināti visi, kuriem šobrīd nav Ziemassvētku emociju, svētku sajūtas – mēs centīsimies to uzburt. Paula: Es arī būšu viens no septiņiem rūķīšiem.

Kādas ir Putnu Balles Ziemassvētku tradīcijas?

Elvijs: Nav īpašu tradīciju, ja nu vienīgi šajā laikā ir ļoti daudz koncertu. Kaža: Jā, koncerti jau kopš trīs gadu vecuma. (Smejas.) Valters: Savukārt Jauno gadu svinam pie Kristiānas, jo viņai ir dzimšanas diena. Līva: Apdāvinām cits citu ar mazām dāvaniņām.

Visforšākā dāvana, ko esi saņēmis Ziemassvētkos?

V.: Dāvanas jau nav pats galvenais. Pēdējā laikā svarīgākais ir pavadīt Ziemassvētkus ar savu ģimeni, jo parasti esmu prom no mājām. Tā ir viena no dāvanām, ko šogad nesanāks saņemt. Kaža: Man bija pieci gadi, un man uzdāvināja elektrisko vilcieniņu, kas bija atvests no Kanādas. Nevienam toreiz tāda nebija – metālisks. Baigais zvērs! E.: Tas bija 4. klasē, kad visu gadu dīcu pēc spēļu konsola. Un Ziemassvētkos man to uzdāvināja. Biju šausmīgi priecīgs un pēc tam, to spēlējot, pavadīju vairākas bezmiega naktis. P.: Tas bija pagājušajā gadā. Ir dziesma, un tajā ir vārdi: Kāds pie durvīm zvaigzni atstājis. Ziemassvētku vakarā pēc koncerta nācu mājās un ieraudzīju pie durvīm noliktu zelta zvaigzni. Nebija ne jausmas, kurš to atstājis, un joprojām nav. K.: Ļoti gribēju Baby Born lelli, un, kad man bija seši gadi, mamma to uzdāvināja. Biju ļoti priecīga. L.: Kad man bija četri gadi, pie manis atnāca Ziemassvētku vecītis. Joprojām ir saglabājušās fotogrāfijas.

Un visstulbākā?

V.: Dāvanai nav nozīmes! Galvenais, ka cilvēks vispār par tevi atceras. Kā omīte teica: Jāprot priecāties kaut vai par adatas galiņu! Kaža: Arī stulbai dāvanai atrodas feini iemesli. Galvenais – pareizi pasniegt. E.: Kad biju mazāks, ļoti nepatika, ka dāvina drēbes. Drēbes ir tā dāvana, kas nekādu sajūsmu neizraisa. (Smejas.) P.: Visas dāvanas, kas nāk no sirds, nevar būt stulbas. Visas ņemamas un labas! K.: Kompass. (Smejas.) L.: Tā nav dāvana, bet notikums. Uz vieniem Ziemassvētkiem man sāka sāpēt zobs un nācās braukt pie zobārsta.

Atklāj noslēpumu – ko šogad dāvināsi grupas biedriem?

V.: O! (Iesmejas.) Tāpat kā ar skolas beigšanu un tālāk iešanu, es atlieku visu uz pēdējo brīdi. Ceru, ka kaut ko izdomāšu, jo pagaidām nav bijis laika sākt par to domāt. Elvim gan noteikti kādu datorspēli! Kaža: Ja zinātu, es atklātu! Bet, tā kā tas viss tiek darīts pēdējā brīdī, tad uzzvani man Ziemassvētku vakarā. (Pasmaida.) E.: Ja godīgi, neesam stipri aizrāvušies ar savstarpēju apdāvināšanu. Varbūt šogad ir īstais laiks sākt! P.: Šogad esmu nolēmusi dāvanām izmantot mazākus resursus, tad varbūt kaut ko saldu katram. Zinu, ka Kažam ļoti garšo saldumi! K.: Pagājušajā gadā uzdāvināju bildītes, kurā katram bija smieklīga sejas izteiksme. Šogad vēl neesmu izdomājusi! Nav bijis laika un nav arī svētku noskaņas, jo visapkārt tik drūms. Gribu sniegu! Ziema ir mīļākais gadalaiks, jo man ir dzimšanas diena (1. janvārī) un var nodarboties ar daudziem ziemas priekiem.

Kas īpašs svētku laikā notiek tavās mājās?

V.: Eglītes iegādāšana, kopīga pušķošana. Parasti izpušķojam arī visu istabu, kur stāv eglīte. Liekam visādus rotājumus, kas ir sakrājušies no iepriekšējiem gadiem, un iegādājamies arī ko jaunu. Kaža: Esmu rūķis. Tas nozīmē, ka katru Ziemassvētku nakti eju pakaļ eglītei un pats arī pušķoju. Tā ir diezgan skaļa padarīšana, jo bieži vien egle ir divreiz par lielu – un tad nākas zāģēt īsāku. Tomēr neviens nedrīkst nākt skatīties, pārējiem ir jāguļ un jāgaida Ziemassvētku rīts. E.: Kā jau katrā normālā mājā, notiek eglītes rotāšana, galda klāšana ar visām ietilpstošajām sastāvdaļām – zoss, sautēti kāposti... P.: Vienmēr tēvu aizsūtu pēc eglītes. Mamma saka: Nu, meitas jau lielas, kam tā egle? Bet es gribu! Man arī 60 gados mājās būs eglīte. Kopā eglīti izpušķojam, saliekam dāvaniņas, tad Ziemassvētku vakarā sadedzam svecītes, skaitām pantiņus un kopā dziedam. Vēl ejam uz baznīcu! K.: Cepam pīrāgus un piparkūkas. L.: Sapušķojam māju ar mantiņām, eņģelīšiem un svecītēm.

Kad noticēji, ka Ziemassvētku vecītis neeksistē?

V.: Viņš joprojām ir! Tikai citādāks, nekā domāju bērnībā. Bērnībā liekas, ka ir viens tāds onka ar baltu bārdu, kas visiem nes dāvanas. Bet tagad Ziemassvētku vecīši ir visi cilvēki, kuri ir apkārt, kuri atceras par mani, apsveic... Neesmu atmetis ticību, ka ir tāds Ziemassvētku vecītis. Kaža: Viņš joprojām ir, tikai Somijā. Viņam vienkārši nav laika līdz mums atbraukt. E.: Sešu gadu vecumā, kad salavecim norāvu bārdu un ieraudzīju, ka tas nav Ziemassvētku vecītis, bet gan vecaistēvs. P.: Bija atnācis Ziemassvētku vecītis – biju lielā sajūsmā, bet ļoti labi pazinu balsi. Un tad sapratu, ka tas ir viens no kaimiņiem. Līdz ar to radās aizdomas. Vēlāk kārtoju aploksnes un pēkšņi atradu vēstules, ko sūtīju Ziemassvētku vecītim. No vecāku puses tas nebija labi darīts. K.: Kad viņš neatnāca pie manis ciemos. Man bija pieci gadi. Biju ļoti dusmīga un pārstāju viņam ticēt. Bet tagad viņš atkal nāk ciemos, jo man ir mazāka māsa. Tad jau atkal jāsāk ticēt, lai māsiņa tic. L.: 11 vai 12 gados, kad atradu bildītes, kur mans tētis bija Ziemassvētku vecīša tērpā. Tad mammai prasīju: Tas ir tētis? Viņa teica: Nē, nē! Bet man jau bija skaidrs!

Ja ierastos Ziemassvētku vecītis – kāds būtu labo darbu saraksts, ko viņam izstāstītu?

V.: Mēģinu parunāties ar cilvēku, ja redzu, ka viņam kaut kas nav kārtībā. Savu iespēju robežās mēģinu arī palīdzēt. Protams, ne jau uz ielas satiktam tipiņam, kurš desmitā ģīmī uz mani skatās. Ne jau tādam! Cilvēkiem, kurus zinu. Putnu Ballē visām meitenēm noteikti esmu palīdzējis, Elvijs gan reti kad ir neapmierināts. Ir jau tādi brīži, kad cilvēkiem uznāk marasmi. E.: Tagad sarauju mācībās. Kaža: Nekas īpaši labs nav izdarīts. Bet es viņam pateiktu, ka nekas īpaši sūdīgs arī nav izdarīts. P.: Man vairāk ir slikto darbu, ko pastāstīt. K.: Labi mācos, atliek laika arī mūzikai. L.: Noteikti par visiem koncertiem, jo tādā veidā lieku cilvēkiem pasmaidīt. Esmu arī izpalīdzīga.

2006. gada svarīgākais notikums

V.: Esmu uztaisījis sev mājvietu, bet neesmu to vēl iekārtojis. Drīz ceru pārvākties uz savu jauno dzīvesvietu. P.: Putnu Ballei iznāca otrais albums, un uzradās dzīvais sastāvs. Tagad mēs grupā esam 11. K.: Visādi koncerti – Tumsas, Remix jubilejas koncerti. L.: Mana 16 gadu dzimšanas dienas ballīte, ko bija sarīkojuši grupas biedri. Tādas emocijas, ka gribas pat teikt – laimīgākā diena manā mūžā.

Novēlējums Ziemassvētkos?

V.: Lai nebūtu kā lielai daļai cilvēku dienvidos, kur Ziemassvētki nav balti. Lai Ziemassvētki ir un paliek balti! Ļoti daudz uz Ziemassvētkiem novēl: lai miers virs zemes un cilvēkiem labs prāts. Nevajag to mieru! Bija viens seriāls, kur Džins uztaisīja, ka ir miers virs zemes, tad cilvēks iznāca no sava mitekļa un redzēja, ka ir palicis viens pats. Vai tāds miers ir nepieciešams? Kaža: Netaisiet blēņas, tāpat tās sataisīsies! E.: Lai svētku laikā ģimenē valda saticība un neizraisās nekādi konflikti. Lai Ziemassvētki paiet mierīgi, bet Jaunais gads – kārtīgi nosvinēts! P.: Dzīvojiet saticībā un esiet labās attiecībās ar visiem. Pavadiet svētkus kopā ar tuviem un mīļiem cilvēkiem. K.: Pavadiet laiku kopā ar vecākiem saticībā! Mēs jau koncertēsim, un mums tam tik daudz laika neatliks. Bet Jauno gadu gan var braukt svinēt ar draugiem. L.: Lai būtu daudz sniega!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu