Sašutums. Lietuvā no Baltkrievijas materiāliem ražo suvenīrus Latvijas prezidentūrai ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas uzņēmēji ir sašutuši, ka atsevišķi Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē viesiem paredzētie suvenīri nav tapuši Latvijā. Piemēram, viesiem paredzēts dāvināt par Latvijas tradīcijām vēstošas linu šalles sievietēm, kas tapušas Lietuvā no Baltkrievijas izejmateriāliem, otrdien vēsta laikraksts «Latvijas Avīze».

«Šis iepirkums Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai gan kā Latvijas lielāko uzņēmējus pārstāvošo organizāciju, gan sociālās kampaņas «Latvijas labums» iniciatoru ļoti negatīvi pārsteidz," laikrakstam norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Viņš uzsver, ka Latvijā ir gan linu audzētāji, gan pārstrādātāji, tajā skaitā, tekstila nozarē, un nav saprotams, kādēļ valsti reprezentējošos pasākumos būtu jāiegādājas citās valstīs ražotais produkts.

Akcijas «Nepērc svešu» vadītājs Didzis Šmits šaļļu iepirkumu sauc par skandālu.

"Kāda jēga tērēt līdzekļus suvenīriem, kas nav mūsu?

Ja nav iespējams saražot no liniem, var izvēlēties citu materiālu, kas mums ir,» sacīja Šmits.

Starp Latvijas prezidentūras suvenīriem ir arī Latvijā tapušie māla svilpaunieki un kaklasaites vīriešiem, kas gan nav tapušas no Latvijas materiāliem.

Kā norāda «Latvijas Avīze», konkursā par linu šaļļu sagādāšanu uzvarēja SIA «Geka», iegūstot pasūtījumu 59 000 eiro vērtībā. Par māksliniecisko izstrādi konkursu izsludināja jau martā, bet par ražošanu – 6.augustā. Pēc trim mēnešiem bija zināms, ka uzņēmums «Geka» uzvarējis konkursā, taču viens no konkursa dalībniekiem pārsūdzēja iepirkumu. Tas iekavēja darbus. Tomēr gada beigās pie pasūtījuma tika «Geka».

Uzņēmuma direktors Gūrijs Bulle skaidro, ka līdz noteiktajam termiņam, lai saražotu 8000 nepieciešamo suvenīru, bija palikušas trīs nedēļas, taču

Latvijā nav ražotāja, kurš spētu tik īsā laikā izpildīt pasūtījumu.

Tādēļ uzņēmējs vērsies vienā no lietuviešu linu fabrikām, un tā saražojusi šalles, izmantojot baltkrievu linu. Bulle izvēli skaidro ar to, ka Latvijā neesot nopietnas linu pārstrādes ražotnes, kas spētu izpildīt pasūtījumu. Viņaprāt, Latvijā linu pārstrādes nozare stagnē.

Bulle kritizē Latvijas prezidentūras ES padomē sekretariātu par garo iepirkuma procedūru.

Prezidentūras sekretariāts gan noraida kritiku

Iepirkumā noteikts, ka šallēm jābūt no lina, taču, pēc likuma prasībām, nemaz nedrīkst noteikt, kādas izcelsmes linu materiāli ir jālieto. Prezidentūras sekretariāta pārstāve arī norādīja, ka citas prezidējošās valstis iepriekš saviem suvenīriem izmantojušas zīda šalles, bet Lietuva un Īrija – vilnu, tādēļ Latvijas prezidentūras sekretariātam bijusi vēlme viesiem piedāvāt ko atšķirīgu.

Prezidentūras komunikācijas vadītāja arī uzskata, ka viss noticis laikus. Turklāt sekretariāts, izvēloties linu kā audumu šallēm, esot apzinājis arī to, vai Latvijas uzņēmēji ir spējīgi tās saražot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu