MTV, Krievija, nieres un tauki jeb Kā veicas "Prāta vētrai" (36)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

MTV balva kā labākajiem Baltijas māksliniekiem un Krievijas iedzīvotāju simpātiju iegūšana — tās ir grupas "Prāta vētra" šāgada lielākās veiksmes. Kvalitatīvā darbā nopelnītas.

Kas ir kopīgs skaitļiem 21 un 1? Tās ir balvas, ko saņēmusi "Prāta vētra" — grupas kontā līdz šim ir nonākusi 21 Latvijas mūzikas ierakstu gada balva, kā arī viena no augstākiem plauktiem — novembra sākumā latvieši saņēma MTV trofeju kategorijā "Labākais Baltijas izpildītājs". Patīkami, iepriecinoši, pagodinoši. "Vakara Ziņas" par grupas panākumiem komentāru vaicāja vienam no autoritatīvākajiem Latvijas mūzikas žurnālistiem Sandrim Vanzovičam. Viņš aicina MTV pasniegto atzinību nepārvērtēt: "Jebkurš panākums ir nozīmīgs, bet MTV balvas pasniegšana nebija tāda, kā daudzi domā. To neredzēja visa Eiropa, tikai Baltijas iedzīvotāji." Īsti taustāmu labumu MTV balvai viņš neredz, emocionālu gan — vienmēr taču ir patīkami būt labākiem, pārākiem, stiprākiem par kaimiņiem. Igaunijai un Lietuvai tāda kalibra grupas nav.

Vanzoviču pārsteidzis, ka "Prāta vētra" šogad kļuvusi par korporatīvo pasākumu izklaidētājiem. Iepriekšējos gados nebija novērojama tendence, ka grupa tik bieži piekrīt spēlēt turīgo uzņēmumu (uzņēmēju) ballēs. "Agrāk viņi sevi vairāk popularizēja lielos koncertos, šogad bija salīdzinoši bieži viesi privātajos pasākumos, kur uzstāšanās netiek afišētas." Pie grupas veiksmēm mūzikas žurnālists pieskaita plaši izvērstās aktivitātes Krievijā, īpaši novembrī un decembrī, kad "Prāta vētra" uzstājās dažādās kaimiņvalsts pilsētās. "Tur viņiem pašlaik iet kā nierēm pa taukiem," tēlaini saka Vanzovičs. Aktivitātes austrumu virzienā lielā mērā skaidrojamas ar to, ka Krievijas tirgu Baltijas grupām iekarot ir vieglāk nekā Rietumu. "Tur viņi nekad nespēs sapulcēt tik daudz cilvēku kā Latvijā. Rietumos "Prāta vētra" varētu pakāpt solīti augstāk, bet nekad nebūs supergrupa, vienkārši laba grupa no Austrum-eiropas." Bet arī tas ir daudz — visiem zināms, ka izsisties mežonīgajā Krievijas tirgū ir ārkārtīgi grūti. "Prāta vētra" šogad turpināja veiksmīgu maršu austrumu plašumos.

Piezīmes no Krievijas tūres

Pavisam Krievijā "Prāta vētrai" bija astoņi koncerti astoņās dažādās pilsētās, un visur viņus uzņēmuši ar lielu sajūsmu. Kā jau pierasts, dažādu piedzīvojumu nav trūcis. Uz pirmo koncertu Arhangeļskā puiši gandrīz nokavēja, jo Maskavā nelabvēlīgu laika apstākļu dēļ atcēla lidmašīnas reisu. Pēc tam bija jāpārceļas uz div-arpus tūkstošus kilometru attālo Murmansku, un atkal iejaukušies laika apstākļi, tāpēc gaisa kuģa vietā bija jāraušas iekšā autobusā. Ziema savienojumā ar drausmīgiem Krievijas ceļiem — divas transportā pavadītās diennaktis nav bijušas no patīkamākajām. Trīs lietas labas lietas?— laika apstākļi liedza Kauperam aizlidot līdz Sanktpēterburgai, lai klātienē reklamētu tur pēc pāris dienām notiekošo uzstāšanos. Ņižņijnovgorodā koncerts noticis zālē ar sēdvietām. Bet kurš tad pie "Prāta vētras mūzikas var nosēdēt! Tiklīdz sākuši skanēt dziesmas "Thunder Without Rain" akordi, visi bijuši kājās.

Grupas dalībnieku emocijas pēc MTV balvas saņemšanas

"Diezgan smaga," vaicāts par saņemto balvu, smēja taustiņinstrumentālists Māris Mihelsons. Mūziķi bija izvairīgi, arī atbildot par svinībām. Renārs Kaupers: "Domāju, ka šoreiz svinēsim ar mēru un līdz Ziemassvētkiem jau būsim beiguši." Jānis Jubalts bija nopietnāks: "Uzskatu, ka šie trīs burti — MTV — ir visai maģiski. Spēlējot mūziku, agri vai vēlu gribas nonākt kalna galā, un šo kalna galu sauc MTV. Savulaik domāju, kā tas būs, kad pasaulslavenais kanāls spēlēs mūsu dziesmas?— zāle būs zaļāka, popularitāte — lielāka. Kad tas notika, no rīta iznācu ārā un apjautu — zāle ir tikpat zaļa kā iepriekš, bet uz mani neviens pat neskatās. Tomēr gandarījums tāpat ir liels.

Komentāri (36)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu