Atskaite: pašmāju mūzika 2010. gadā (58)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kā katru gadu, "TVNET Mūzika" decembra izskaņā apkopo svarīgāko, kas noticis pašmāju populārajā mūzikā. Neskatoties uz "grūtajiem laikiem", mūziķi aktīvi turpina ierakstīt un galvenais - izdot jaunus mūzikas albumus. Īsumā par galveno! Ja kā trūkst, droši papildiniet raksta komentāros!

Šogad tradicionālā pašmāju albumu top10 vietā piedāvāju vēsturiski atskatīties uz aizejošo 2010.gadu - kāds tas bijis pašmāju populārajā mūzikā, kādas jaunas vēsmas atnesis, kādi ieguvumi un kādi zaudējumi...  

Apvienojas vairāki veterāni. Koncerttūres

Līdzīgi kā pasaules mūzikā (pirms pāris gadiem "The Who", "Take That", "The Stooges", "All Saints" u.c.), arī pašmāju popmūzikas un rokmūzikas klasiķi, izrādās, nevēlas sēdēt rokas klēpī salikuši un atkalapvienojas. Tā, lūk, šogad uz skatuves atgriezusies grupa "Eolika", dodoties 30 gadu jubilejas koncertturnejā, "Turaidas Roze", pat "Līvu" agrīnais sastāvs apvienojies atsevišķiem koncertiem. No 1990.gadu paaudzes par savu atkalapvienošanos paziņoja liepājroka grupa "Melnā princese", kuras kodolu veido vokālists un ģitārists Fēlikss Ķiģelis un vokālists un basģitārists Elviss Grodums.

Arī vairāki citi populārās mūzikas veterāni ar saviem koncertiem veiksmīgi apceļojuši dzimto zemi. Dziedātājs Igo šogad sekmīgi turpināja 2009. gadā aizsākto tūri pa Latvijas muižām un pilīm, arī "Mielavs un Pārcēlāji","Otra puse" un "Labvēlīgais tips" šogad devās Latvijas koncerttūrē. 

No jaunākas paaudzes mūziķiem koncertturnejās devušies "Astro’n’out" (ar albuma "Ģeometrija" muzikālo materiālu), Linda Leen, "Jaunā viļņa" un Eirovīzijas zvaigzne Intars Busulis (ar albuma "Akts" materiālu), čellu trio "Melo–M". Ārpus Latvijas koncertējusi poppanka apvienība "Cacophonics" (miniturneja uz Krieviju), "Cosmos" (arī pasaku tūres koncerti Latvijā), "Instrumenti", "Prāta Vētra" (Ķīnā un Krievijā), "STandART" (Somijā)  u.c.

 

Lielkoncertu veiksmes stāsts

2010. gads Latvijas mūzikas dzīvē zīmīgs ar vairākiem veiksmīgiem pašmāju mūziķu lielkoncertiem. Kā izrādās, ne tikai lielas ārzemju popmūzikas zvaigznes šajos "krīzes gados" spēj pulcēt pilnas koncertzāles (kaut arī ne vienmēr), bet tas pa spēkam ir arī mūsu pašu mūziķiem.

Neviens, protams, nešaubījās, ka "Prāta Vētra" uz saviem koncertiem spēs pulcēt lielas tautas masas, taču arī Gustavo, "Skyforger" un "Instrumenti" spēja sarīkot lielkoncertu svētkus gan sev, gan klausītājiem.
Gas of Latvia (Andžons) "Skaņu mežā"
Gas of Latvia (Andžons) "Skaņu mežā" Foto: TVNET

Iemirdzas jaunas popzvaigznes

Kā katru gadu, arī šogad jauno popmūzikas atklājumu kalve ir bijuši dažādi televīzijas šovi un konkursi. Esam iepazinušies ar LNT šova "O!Kartes akadēmija" dalībniekiem un uzvarētāju Samantu Tīnu, dažādām dziedošām ģimenēm (Riči, Vītoli, dvīnes Drozdovičas), mazpazīstamiem Eirovīzijas dalībniekiem.

Jauno dziedātāju konkurss "Jaunais vilnis" par zvaigznēm padarīja puišu trio "PeR" un meiteņu grupu "Lady's Sweet".

Laura Lō (īstajā vārdā Laura Ločmele)
Laura Lō (īstajā vārdā Laura Ločmele) Foto: Publicitātes foto

Popmūzikas albumi

LR 2 popluārākās ("Muzikālā banka") dziesmas "Abrakadabra" autori - R&B duets "Musiqq" šogad martā laida klajā savu debijas albumu "Šī ir tikai mūzika". Februārī izdots Zanes Dombrovskas jaunais albums ar romantisko nosaukumu "es... un tu...", kas ir dziedātājas otrais soloalbums. Eirovīzijas zvaigznes - grupa "Triānas Parks" beidzot izdeva ilgi gaidīto debijas ierakstu.

Vēl jaunus ierakstus šogad laiduši klajā Jānis Stībelis, Lauris Reiniks, "Labvēlīgais tips" ("Kurvis"), Kaspars Antess ("Neskaties atpakaļ"), dziedātāja Emi ("Making of Emi"), Rutulis (''Marmeladejas"), Jorspeis ("Ābele baltā"), Igo ("Uguns"), Marija Naumova ("Lullabies"), Markus Riva un "Prince and Crosby" (pašmāju dziesminieka El Mars (LV) un ņujorkieša Silent Knight (UK) kopprojekts).

Semināri un konferences

Rīgā šogad ar jaunu sparu atdzīvojusies mūzikas profesionāļu komunikācija. Tā, lūk, Rīgā 8.janvārī seminārā "Mūzikas menedžments. Radošo nozaru konkurētspējas veicināšana ES vienotajā tirgū" viesojās "Mercury" balvas dibinātājs, Lielbritānijas Mūzikas menedžeru foruma direktors Džons Vebsters.

Markus Riva "Songs From NYC"
Markus Riva "Songs From NYC" Foto: Publicitātes foto

Janvārī nodibināta Latvijas Vokālo ansambļu asociācija.

10.aprīlī izstādes "Fiesta Expo" laikā notiekošajā Baltijas Mūzikas konferencē ("Baltic Music Conference 2010") kompānijas "Mikrofona ieraksti" repertuāra direktors Guntars Račs dalījās savā redzējumā par mūzikas industrijas attīstības perspektīvām Latvijā un ārvalstīs.

Šogad jau sesto gadu pasaulē lielākajā mūzikas industrijas gadatirgū "Midem 2010" darbojās Latvijas stends.

15. decembrī Igaunijas mūzikas konferences/skates (Tallin Music week) rīkotāji sadarbībā ar "I Love You Records" un KN3 rīkoja diskusiju par mūzikas industrijas attīstības tendencēm Baltijā.

Platforma.lv no izdevniecības pārtop par portālu

Šogad ierakstu kompānija "Platforma rekords" īstenoja sen lolotu projektu - mūzikas portālu "platforma.lv", kurā atrodami daudzu pašmāju mūziķu profili, jaunākie ieraksti, skatāmas video tiešraides, akustiskie koncerti un daudz kas cits. Tiesa, gada izskaņā mūzikas ierakstu kompānija "Platforma Rekords" tiesā iesniegusi maksātnespējas procesa pieteikumu, ko SIA "Platforma Rekords" valdes loceklis Rimants Liepiņš skaidro ar finansiālām problēmām, ko izraisījusi būtiska mūzikas lietotāju paradumu maiņa. Liepiņš atklāja, ka "Platforma Rekords" turpinās strādāt ar digitālajiem mūzikas ierakstiem, kā arī meklēs citus biznesa modeļus.

Paralēli jau esošajām mūzikas izdevniecībām, šogad izveidotas arī jaunas - turpmāk savus ierakstus paši izdos "Satellites LV" un Linda Leen. 

Eirovīzijā arī lielie "komponisti". Skandāli

Pierasts, ka Eirovīzijas dziesmu konkursā parasti dominē mazpazīstami pašmāju komponisti un dziedātāji (ar izņēmumiem, protams), taču šogad, sekojot Imanta Kalniņa piemēram pirms dažiem gadiem, savas dziesmas šim dažādi vērtētajam konkursam pieteikuši komponisti Zigmars Liepiņš un Jānis Lūsēns. Rezultātā realitātes šova "Talantu fabrika" dalībnieka Dona dziedātā Liepiņa "My Religion is Freedom" piekāpās dziedātājas Aijas Andrejevas jeb Aišas (Aisha) Lūsēna sacerētajai melodijai "What for?". Tiesa, arī šogad Latvijai neizdevās iekļūt Eirovīzijas finālā Oslo, jo Aišas dziedātais skaņdarbs Eirovīzijas pusfinālā ierindojās pēdējā vietā.

Aiša
Aiša Foto: LETA

Eirovīzijas konkurss arī šogad neiztika bez dažiem skandāliem un interesantiem pavērsieniem. Piemēram, folkloras draugu grupas "Skandinieki" vadītāja, mūziķe un lībiešu savienības aktīviste Julgī Stalte nacionālās atlases finālā iekļauto dziesmu līvu valodā "Rišti rašti" nodēvēja par plaģiātu.

Pietiekoši skandalozs fakts bija pašmāju dziedātāja Jāņa Stībeļa mēģinājums Eirovīzijā pārstāvēt Krieviju.

 Pēc izturētās konkurences Krievijas nacionālās atlases pusfinālā Stībelis ar savu dziesmu "Es mīlu, es mīlu, es mīlu tevi" ("I love, I love, I love you") kļuva par vienu no 25 finālistiem, kas cīnījās par uzvaru Krievijas Eirovīzijas nacionālās atlases konkursā. Jānis Stībelis finālā uzstājās ar otro kārtas numuru un rezultātā 25 dalībnieku konkurencē ierindojās 21.vietā.

Jāatgādina, ka Jānis Stībelis Latvijas Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē piedalījies vairākus gadus, taču ne reizi nav uzvarējis.

Šis nav pirmais gads, kad Latvijas mūziķi piedalās citu valstu Eirovīzijas atlasēs. Pagājušajā gadā dziedātāja Kristīna Zaharova ar Laura Reinika sarakstīto dziesmu "I Wish I Could Pretend" piedalījās Īrijā notikušajā Eirovīzijas konkursa nacionālajā finālā, iegūstot otro vietu.

Mūzikas un mākslas festivāli

Mūzikas festivālu kultūra Latvijā turpina attīstīties. Vairāki jau zināmi vasaras mūzikas festivāli nostiprinājuši savas pozīcijas ("Positivus", "Zvērā", "Fonofest", "Saldus Saule"), tiesa, bijušas arī neveiksmes - Stelpē notikušais rokfestivāls "Pīlādzis".

Veidojušās jaunas tradīcijas - "Laba Daba", Blūza svētki Siguldā, Bigbendu festivāls, Rīgas "Piena mūzikas festivāls" u.c.

Jāmin arī Origo mūzikas festivāls, "Mīlas vasara", "Sutas balss",  "MetalShow Open Air", "Kafijas Vakars Pilskalnos", festivāls "Baltic Beach Party", "Fontaine Festival", "Post Land Open Air" Jelgavā, "Smiltene Alternative" rīkotie pasākumi, "Bliez no Bedres 10" Ķekavā, Bauskas 12. kantrī mūzikas festivāls, folkloras festivāls "Baltica 2010", "Bildes", "Zapte 2010", "Porta" u.c.

Rokmūzikas albumi

Rokmūzikas albumu sarakstu pirmie 29.janvārī ar koncertu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Studentu klubā atklāja Valmieras grupa "Age of Stones", laižot klajā otro dziesmu albumu "Slaido blondīņu cirks".

Židrūns "Dzeltenbaltdzeltenais"
Židrūns "Dzeltenbaltdzeltenais" Foto: Publicitātes foto

Hiphopa albumi

Gada lielākais notikums hiphopa mūzikā, protams, Gustavo lielkoncerts "Arēnā Rīga" un trešais studijas albums "Trešā elpa"

, taču arī citi pašmāju reperi cītīgi rosījušies, radot gan jaunus videoklipus, gan miksteipus, gan albumus.

Lūk, daži, kas laiduši klajā jaunus ierakstus: PKI (bezmaksas izlase), "MM Vol.2" izlase, Gačo (remiksu albums), Transformerz (vairāki EP un albums), Monkeymusician ("Tavas pilsētas skaņas"), Edavārdi ("Izlaušanās"), Nauriz (miksteips "Veido vieta"), Eliots "Stāvvieta" (miksteips), Liepājas hiphopa kolektīvs "Otrais Stāvs", Andrē ("Cits skatiens"), "Vaļējs lūzums", Grifs ("1 no 100"), Skutelis un trakaMelodija ("Piķis un Zēvele EP"), apvienība "Kontraflovs" ("Maoi"), Mono ("Kaste"), Oriole ("2012 EP"). 

Jāpiebilst, ka pašmāju hiphopa mūzikas producents X.O. (īstajā vārdā Helmuts Šteins) šogad producējis amerikāņu repera Wiz Khalifa miksteipa "Kush & Orange Juice" dziesmu "Up". Šā gada martā Wiz Khalifa tika iekļauts prestižajā žurnāla "XXL" Top 10 Freshman sarakstā.

Alternatīvā un eksperimentālā mūzika

Pie gada atklājumiem pašmāju alternatīvajā un eksperimentālajā mūzikā noteikti jāmin "Dunian" un "Augusts IV" - abiem šogad izdoti mazalbumi jeb EP.

Augusts IV EP
Augusts IV EP Foto: Publicitātes foto

Aktivizējušies mūzikas blogeri - blogs "Cita Mūzika", atvērts jauns mūzikas portāls "eRoks.lv"...

"Torņa" leģenda - viena no pašmāju pagrīdes mūzikas svarīgākajām izdevniecībām "Tornis", kas divdesmit gadus vienlaikus darbojusies arī kā ierakstu studija, mēģinājumu telpa, ballīšu un tikšanās vieta, šogad pametusi leģendārās telpas Āgenskalna ūdenstornī, sauktā par Alises ūdenstorni.

Džezs un blūzs

Gada nogalē vienlaikus izdoti uzreiz trīs džeza mūzikas albumi - "Xylem Trio" Riharda Zaļupes, Raimonda Petrauska un Oskara Petrauska sastāvā laida klajā albumu ar komponista Gijas Kančeli mūziku "In the mood of Giya Kancheli", "Jam Orchestra" jaunais noskaņu albums "9 More Rooms" un "NiMo" elektronisko bītu un džeza mūzikas sakausējums "The World Is Your Oyster".

Albumus izdevis arī Māra Briežkalna kvintets ("Latvian Evergreens"), kurā muzicē Intars Busulis, Gints Pabērzs, Viktors Ritovs un Andris Grunte, kā arī dzejnieks Jevgeņijs Jevtušenko, maestro Raimonds Pauls un dziedātājs Intars Busulis apvienojušies ierakstā "Dievs dod".

Jāpiemin arī pašmāju blūza grupas "Latvian Blues Band" panākumi un otrais studijas albums "When the Sun Goes Down" un fakts, ka Lielbritānijas radiostacijā "Galaxy" tiek spēlēts Latvijas džeza mūziķu "Soul Emotion" skaņdarbs "You Will Smile".

Tautas mūzikas albumi

Izdevniecībā "Upe tuviem un tāliem" izdota jauna latviešu šūpuļdziesmu izlase CD formātā "Saldajam miedziņam", ko producējusi "Iļģu" Ilga Reizniece. Jaunu albumu izdevusi jauniešu folkloras kopa "Kokle", kopa Laiksne ("Putra"), "Auļi" ("Etnotranss"), trio "Šmite Kārkle Cinkuss", kurā dzirdamas tradicionālās latviešu a cappella dziesmas jaunā ar svaigu elpu piepildītā skanējumā, CD+DVD "Pa vējame es dziedāju. Sventājas dziesmas", kā arī "Dabas koncertzāles" jaunais albums "Calcium Carbonatum".

Šlāgermūzika

TVNET Mūzika nav aktīvi sekojusi šlāgermūzikas aktualitātēm, tādēļ minēsim tikai dažus no šogad izdotajiem darbiem.

Izdots Raimonda Paula dziesmu albums "Caur rozā brillēm", kurā 12 pilnīgi jaunas dziesmas ir iedziedājis Andris Ērglis.

Jaunus albumus klajā laiduši dziedošais aktieris Varis Vētra, grupa "Tērvete", grupa "Roja" (Kamenes deja) u.c.

In memoriam un beidz pastāvēt

Šogad beigusi pastāvēt puišu popgrupa "Latte".

Mūžībā aizgājuši "līvs" Jānis Grodums, džeza leģenda Ivars Mazurs, "Gauja Records" un "NabaKlab" dibinātājs Jānis Vītols, grupas "Vaidava" solists Jānis Zandbergs, kordiriģents, pedagogs un sabiedriskais darbinieks Arnolds Skride.

Tapis Groduma vizuālais atmiņu videostāsts
Tapis Groduma vizuālais atmiņu videostāsts Foto: Publicitātes foto

Izlases un pārizdotie ieraksti

Dziesmu izlases šogad laiduši klajā "Reigani", "Prāta Vētra", "Bet bet", "Eolika", "Turaidas Roze". Klajā laista arī Noras Bumbieres dziesmu izlase, bērnu popgrupas "Knīpas un knauķi" izlase, Linda Leen duetu apkopojums "Divi 2000-2010", Ainara Mielava "Audiobiogrāfija", R. Paula "Raimonds Pauls. Zelta 75", Jāņa Groduma piemiņas albums.

Pārizdotie ieraksti - "Inokentijs Mārpls" un Dambis pārizdod "Ķeras pie sirds" vinilplatē, "Dzeltenie pastnieki" pārizdod "Naktis".

Dailes teātra jubilejas laikā klajā nācis mūzikas dubultalbums "Spēlēju, dancoju". 

Deju mūzika un elektronika

Pašmāju instrumentālās izklaides mūzikas mākslinieks "AuraBoy" izdevis albumu "Transforms", Jana Hermane izdod EP "Trilingual EP". Jāpiemin arī, ka latviešu izcelsmes electro/techno ierakstu kompānija "-=Universal Human Underground=- records" šogad laidusi klajā otro vinila skaņu plati "Electro funk systems EP" (#UHU002). Čikāgas skaņu ierakstu kompānija "Bid Muzik" izdevusi Latvijas mūziķu apvienības "Phonetica" singlu "Feel".

Dj Ella startē ASV topā, Ilze Kalve remiksē Amandu Līru, Ex Da Bass pārveido Pola Makartnija "No More Lonely Nights" u.c.

Citi jaunie albumi 

Pianists un komponists Toms Juhņevičs šogad laidis klajā savu debijas albumu "Domas". Raimonds Tiguls un senās mūzikas vokālā grupa "Schola Cantorum Riga" laiž klajā kopdarbu "Carmina". Izdots "Cosmos" dalībnieka Jāņa Ozola vadītā kora "Maska" albums "7 Gospels", čellu trio "Melo-M" albums "Phantasy of the Opera", tenora Guntara Ruņģa soloieraksts "Nakts serenādes".

Pašmāju Sāras Braitmanes - rīdzinieces, savulaik kamerkora "Blagovest" dziedātājas "Nevermind Catherine" albums "Chants of Love and Death".

Koris "Balsis" ierakstījis jaunu albumu "Sarkans". Mūzikas ierakstu izdevniecībā "Upe tuviem un tāliem" izdots latviešu pianista Armanda Ābola koncertieraksts CD formātā "In Natura". Komponists Jānis Lūsēns, dziedātāji Kristīne Zadovska un Ingus Pētersons izdevuši dziesmu cikla "Mazu brīdi pirms.." kompaktdisku.

Bērniem izdots komponista Kaspara Vecvagara jaunais dziesmu albums visai ģimenei "Dieviņš un Velniņš", albums "Brīnumskapis", pasaku un dziesmu albums "Vecīša cimdiņš" 

Vēl pie akadēmiskās mūzikas ierakstiem (daži izdoti arī ārpus Latvijas) jāmin Georga Pelēča "Revelation", Lūcijas Garūtas CD "Kvēlot, Liesmot, Sadegt", Uģa Prauliņa "Missa Rigensis" , Antras Bigačas un pianista Venta Zilberta latviešu vokālās kamermūzikas albums "Laikam pāri", Pētera Vaska "The Seasons die jahreszeiten" u.c.

Izdotas arī vairākas klausāmgrāmatas, to starpā arī Klausāmbībele.

DVD formātā izdots grupas "Sīpoli" koncertieraksts "Kamēr tu šo spēli spēlē".

Jaunus albumus sāk šogad ierakstīt:

"Soundarcade", "Mofo", Kārlis Kazāks, "Satellites LV", "Ēnas", Ozols u.c.

Komentāri (58)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu