Muzeju naktī Lūznavā piestās ceļojošais festivāls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

21.maijā Latvijā notiks tradicionālā akcija Muzeju nakts, kuras norisēs pirmo reizi piedalīsies arī Lūznavas muiža. Muzeju naktī Lūznavā varēs piedzīvot ceļojošā festivāla «Vadātājs» pieturas mākslinieciskos piedzīvojumus, ekskursijās iepazīties ar muižu un tās bēniņos baudīt latgaliešu akustiskās mūzikas koncertu.

Ceļojošais festivāls «Vadātājs» ir radošo nozaru kopprojekts – izbraukuma pasākums, kurā vienojas dažādi mākslas un kultūras veidi. Katrā norises vietā «Vadātājs» piedāvā īpaši veidotu programmu, iesaistot arī vietējos māksliniekus un kultūras aktīvistus. Festivāla ideja ir decentralizēt norises Latvijas kultūras kartē, aktualizējot vai atklājot jaunas pasākumu vietas, sadarbības iespējas, kā arī iepazīstinot māksliniekus un publiku. Iniciatīvas autori ir Kalnciema kvartāla komanda, mūzikas producenti biedrība «Hi» un ansamblis «Manta» sadarbībā ar virkni Latvijas kultūras un mākslas profesionāļu. Lūznavā muižas un ceļojošā festivāla «Vadātājs» moto, sasaucoties ar šā gada Muzeju nakts tēmu «Durvis», ir «Atver durvis uz MŪZU!». Ceļojošā festivāla pieturā Lūznavā apmeklētājus gaida laikmetīgas dejas izrāde, dzejas un mūzikas kopprojekts, ansambļa «Manta» koncerts, Latvijas jauno režisoru īsfilmu programma, kā arī pirmo reizi apmeklētājiem «durvis vērs» muižas bēniņi, kuros priecēs akustiskais latgaliešu mūzikas koncerts. Muzeju nakts durvju atvēršana Lūznavā sāksies ar ekskursijām pa muižu, bet noslēgsies pusnaktī ar nakts zupas baudīšanu muižas parkā.

Akcijas Muzeju nakts iniciators ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija, kas katru gadu aicina visas Eiropas valstis kādā no pavasara nedēļas nogalēm īpašu uzmanību pievērst muzejiem. Akcija sākotnēji bija pazīstama kā «Muzeju pavasaris», bet gadu gaitā tā ir kļuvusi par tradīciju un ieguvusi savu vietu Eiropas kultūras dzīves kalendārā. Latvija pirmo reizi Muzeju naktī piedalījās 2002. gadā.

Muzeju nakts programma Lūznavas muižā

18.00–18.40 un 19.00–19.40

Lūznavas muiža ver durvis. Muižas iepazīšanas ekskursijas.

18.00–18.10

Muzeju nakts «Atver durvis uz MŪZU!» atklāšana Lūznavas muižā

18.15–18.45

Dejas MŪZA. Laikmetīgās dejas izrāde «I am reallu shy person». Autore un izpildītāja Kristīne Brīniņa.

«I'm a really shy person» ir īsformāta monoizrāde. Tā ir veidota, iedvesmojoties no diriģenta Andra Nelsona, kuru horeogrāfe Kristīne Brīniņa šobrīd varētu dēvēt par savu varoni. Vērojot Nelsonu darbībā un klausoties intervijas, horeogrāfi dziļi aizkustināja mākslinieka atklātība, vienkāršība un mīlestība pret to, ko viņš dara. Izrāde ir veidota, pamatojoties uz intervijām un videomateriāliem ar Andri Nelsonu. Tiks izmantots mākslinieka runātais teksts un ķermeņa valoda, mijiedarbosies ar horeogrāfes ekspresiju. Izrāde ir par Kristīnes Brīniņas vēlmi iemiesoties apbrīnotajā māksliniekā, lai ar fantāzijas, kustības, skaņas un vārdu palīdzību radītu viņa skulptūru, ar cerību tajā saskatīt savu potenciālo pašportretu.

19.00–19.45

Teātra MŪZA. Stāvizrāde «Fiasko».

Komiķa Rūdolfa Kugrēna izrāde. Stāvizrādē «Fiasko» Rūdolfs Kugrēns pievērsīsies lielākām un mazākām, ikdienišķām un neierastām neveiksmēm gan personīgā, gan valstiskā līmenī. Rūdolfs uzskata, ka cilvēku kolektīvie un personīgie fiasko (no itāļu valodas - galīga neveiksme, neizdošanās) bieži vien ir labākie grūdieni tālākai, veiksmīgākai rīcībai, tādēļ ir veselīgi uz tiem spēt paskatīties ar smaidu.

20.00–20.40

Dzejas MŪZA. Inga Gaile un Edgars Mākens.

Dzejnieces Ingas Gailes un mūziķa/komponista Edgara Mākena kopprojekts, kurā dzejoļu lasījumi mijas un tiek kopatskaņoti ar klavieru izpildījumu.

21.00–21.50

Mūzikas MŪZA. Ansambļa «Manta» koncerts.

Ansamblis «Manta» ir radies uz kādreizējās grupas «Hospitāļu iela» bāzes, un šobrīd tajā ir apvienojies «ex-Hospitāļu» radošais līderis Edgars Šubrovskis un grupas «Gaujarts» solists Edgars Mākens. Kopā ar viņiem grupā spēlē arī Oskars Upenieks (taustiņi) un Raitis Viļumovs (bungas). Ansamblis nav piesaistīts žanra rāmjiem un tajā galvenā vērtība ir dziesmām, nevis stilam - tās saglabā savu vērtību, arī ja tiktu spēlētas citā stilā. «Mantas» dziesmu stils ir raibs - no sintpopa līdz balādēm. 2014.gada augustā ansamblis izdeva savu debijas albumu, kura vienpadsmit dziesmas analogi uz diviem lenšu magnetofoniem ierakstītas Ingus Baušķenieka studijā «Bicycle Systems». Albums saņēmis Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu «Zelta mikrofons 2014» kategorijā «Labākais alternatīvās mūzikas albums», kā arī alternative.lv rīkotās alternatīvās mūzikas Gada balvu nominācijā «Labākais albums».

22.00-00.00

Savējo MŪZA. Akustiskais latgaliešu mūzikas koncerts.

Noskaņu koncerts muižas bēniņos, kurā piedalās Rēzeknes novada vokālā studija «Skonai», «Sovvaļņīks», Guntis Rasims, Kārlis Kazāks, Laura Bicāne, Rēzeknes klezmeri, Ilmārs Romančuks, grupa «Kaneva Cold» un citi.

18.00-22.00

Kino MŪZA. Latvijas jauno režisoru īsfilmu programma.

Visa vakara gaitā paralēli citām festivāla mākslinieciskajām norisēm apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja iepazīties ar Latvijas jauno režisoru īsfilmu programmu, kurā būs skatāmas īsfilmas: «Laiks ir pagājis» (rež. Dāvis Dreimanis), «Rebeka» (rež. Dāvis Dreimanis), «Plenči» (rež. Gatis Ungurs), «Gonzalez» (rež. Vents Grīnbaums), «Androgīns» (rež. Mārtiņš Jurēvičs), «Zeme ir visvientuļākā planēta» (rež. Liene Linde), «Pavasaris Vārnu ielā» (rež. Edmunds Jansons) u.c.

00.00

Baudas MŪZA

Nakts zupas baudīšana Lūznavas muižas parkā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu