Latvijas U-20 basketbolistes dramatiskā spēlē uzvar Krievijas vienaudzes

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Latvijas U-20 izlases basketbolistes ceturtdien Ungārijā Eiropas čempionāta (EČ) spēlē par 9.-16. vietu dramatiskā cīņā ar rezultātu 75:74 (28:16, 18:22, 14:14, 15:22) uzvarēja Krievijas vienaudzes, saglabājot vietu A divīzijā.

Šīs spēles uzvarētājas saglabāja pierakstu Eiropas čempionāta A divīzijā, kamēr zaudētājām nāksies cīnīties par 13. vietu, jo tikai tās ieguvēja paliks labāko sabiedrībā, bet trīs vājākās komandas izkritīs uz līmeni zemāku turnīru.

Latvijas izlasē teicamu spēli aizvadīja Aleksa Gulbe, kura guva 23 punktus un izcīnīja 12 atlēkušās bumbas zem groziem. Vēl Luīze Šepte un Māra Mote izcēlās ar 13 punktiem, Šeptei izcīnot arī deviņas atlēkušās bumbas, bet Nikola Ozola pievienoja 11 punktus.

Tikmēr Krievijas izlasē Viktorija Zavjalova guva 19, bet Darja Repņikova un Anastasija Zotkina pa 13 punktiem.

Latvijas basketbolistes sēli iesāka ļoti labi, pirmajā ceturtdaļā iekrājot 12 punktu pārsvaru 28:16. Turpinājumā krievietes līdz puslaika beigām atspēlēja četrus punktus, savukārt pirms pēdējās ceturtdaļas Latvija bija priekšā ar 60:52.

Tomēr spēles beigas bija ļoti saspringtas, jo 107 sekundes pirms pamatlaika beigām Krievija panāca neizšķirtu 70:70. Uz to Latvija atbildēja ar trim precīziem soda metieniem, vienu trāpot Motei, bet divus Ozolai. Tieši Ozola guva arī uzvaras grozu, 12 sekundes pirms sirēnas panākot 75:72 Latvijas labā, beigās Krievijai gūstot vien divus punktus, kas ļāva latvietēm līksmot.

Jāpiebilst, ka Latvijas un Krievijas U-20 izlašu basketbolistes savā starpā tikās jau sagatavošanās posmā, kad Aigara Neripa trenētā komanda abos mačos zaudēja (51:61 un 45:69).

Apakšgrupu kārtā Latvijas basketbolistes izcīnīja divas uzvaras trīs spēlēs un ieņēma otro vietu C apakšgrupā. Latvietes turnīru sāka ar 70:62 uzvaru pār Poliju, bet tad sekoja zaudējums 51:66 pret mājiniecēm - Ungārijas spēlētājām. Savukārt grupu kārtu Latvija noslēdza ar 71:60 pārspējot Horvātiju.

Tikmēr astotdaļfinālā trešdien Latvijas jaunās basketbolistes sīvā cīņā ar 73:77 zaudēja Nīderlandei.

Savukārt Krievija priekšsacīkstēs spēlēja A apakšgrupā, kurā ar divām uzvarām trīs spēlēs ieņēma pirmo vietu. Krievietes ar 72:67 uzvarēja Vāciju, tad ar 71:84 zaudēja Slovēnijai, bet noslēdzošajā cīņā ar 75:63 uzvarēja Serbiju.

Astotdaļfinālā Krievijas U-20 izlase negaidīti ar rezultātu 79:84 pagarinājumā zaudēja Zviedrijai.

Astotdaļfinālā uzvarējušās komandas turpina cīņu par medaļām.

Pārbaudes spēļu ciklu Latvijas izlase sāka 11. un 12. jūnijā, kad tika aizvadītas divas spēles pret Krieviju. Abos dueļos Latvija zaudēja, bet vēlāk piedzīvoja neveiksmi arī pret Lietuvu. Jūnija otrajā pusē Latvijas komanda divos mačos spēkojās pret Baltkrieviju, vispirms piedzīvojot zaudējumu un vēlāk izcīnot uzvaru, bet vēlāk sekoja divi panākumi pārbaudes mačos pret Čehijas vienaudzēm.

Dažādu iemeslu dēļ Eiropas čempionātā nevar spēlēt piecas basketbolistes - Janeta Rozentāle, Marianna Kļaviņa, Sabīne Lipe, Laura Grabe, Anda Kuzmina, kurām būtu svarīga loma komandā.

Desmit basketbolistes jau iepriekš ir spēlējušas Eiropas jaunatnes čempionātos un Pasaules kausa izcīņās, tai skaitā trīs jau startējušas U-20 konkurencē. Rekordiste ir Digna Strautmane, kurai šis ir jau desmitais oficiālais jauniešu turnīrs un ceturtais U-20 čempionāts. Trešo turnīru jaunatnes izlasēs aizvada Ilze Nordena, bet Līga Astra Kalniņa Eiropas čempionātā spēlē pirmo reizi. Tikai sešas spēlētājas jau sasniegušas vecuma maksimālo robežu.

Komandas galvenajam trenerim Aigaram Neripam ir bagāta pieredze, vadot valstsvienību un jaunatnes izlases. Eiropas U-20 čempionātā viņam šis ir ceturtais starts pēc kārtas. Otro gadu viņa palīgs ir Guntis Endzels, bet ceturto gadu asistē Anita Mikāle.

Eiropas čempionāts Ungārijas pilsētā Šopronā ilgs līdz svētdienai.

Eiropas čempionātā U-20 vecuma grupā pagājušajā gadā triumfēja Spānija, kas ir titulētākā komanda šajā turnīrā ar septiņām zelta medaļām. Savukārt Latvijas izlase ir izcīnījusi trīs bronzas medaļas, pēdējo iegūstot 2010.gadā, kad sacensības risinājās Latvijā.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Maija Gertsone («Oachita Baptist University», NCAA), Nikola Ozola, Dinija Pāvelsone, Māra Mote, Luīze Šepte (visas - «TTT Rīga-Juniores»), Ilze Nordena («Latvijas Universitāte»), Aleksa Gulbe («TTT Rīga»), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Līga Astra Kalniņa («St.John Fisher College», NCAA), Emīlija Krista Grava («Liepājas papīrs»/LSSS), Alise Markova, Kristiāna Sprudzāne (abas - «Rīgas Stradiņa universitāte»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu